Tratează natural răceala de toamnă
Nas înfundat, început de febră, strănut şi senzaţie de oboseală. Se întâmplă foarte des toamna, când sunt schimbări de temperatură. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne vorbeşte astăzi despre cum să tratăm natural aceste simptome.
Strănuţi? Acest simptom apare din cauza iritării mucoasei căilor respiratorii. Consumă infuzii calde din plante antiinflamatorii (salvie, muşeţel, roiniţă sau obligeană). Atenţie, ceaiul fierbinte poate accentua iritaţia. Un alt remediu eficient este pasta din miere cu turmeric şi propolis.
Ai nasul înfundat?
Această senzaţie apare din cauza secreţiei excesive de mucus, care se elimină pe această cale. Apelează la inhalaţii cu vaporii unei infuzii din plante medicinale (cimbru, busuioc sau salvie), în care aţi adăugat 2-3 picături de ulei volatil de eucalipt sau mentă. Inspiraţi timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi. Este recomandat să nu ieşi afară timp de o oră după inhalaţie.
Te doare gâtul?
Neplăcerea se datorează inflamaţiei la nivel local.
Prepară o pastă din miere cu scorţişoară şi ia o linguriţă de 4-5 ori pe zi. Fă gargară cu 20 ml apă caldă în care ai pus 10 picături de tinctură de propolis.
Tuşeşti?
Tusea este provocată de inflamarea tractului respirator din cauza necesităţii de a evacua excesul de mucus format. Coughend sirop este un remediu ayurvedic natural, ce conţine conţine plante medicinale indiene, util în toate tipurile de tuse (uscată, productivă, convulsivă), fiind totodată un stimulent al secreţiei bronşice.
Este folosit atât în terapia bronşitelor acute şi cronice, cât şi în terapia astmului bronşic. Poate fi folosit şi preventiv, pe întreaga durată a anotimpului rece, pentru a apăra organismul împotriva atacurilor de răceală şi gripă şi pentru a întări sistemul imunitar.
Ai făcut febră?
Acest simptom reprezintă un mecanism de apărare şi de stimulare imunitară, prin care corpul luptă cu starea inflamatorie. E bine să nu suprimăm imediat febra cu medicamente, ci să o tratăm cu metode naturale. Ghimbirul are efect puternic sudorific, deci va scădea febra prin mecanisme naturale. De asemenea, e indicat să bei infuzii calde din plante amare şi astringente (coada şoricelului, muşeţel, gălbenele).
Pulberea de plante medicinale ţinută sub limbă timp de 10-15 minute are un efect remarcabil antifebril. Se folosesc plante amare, precum brusturele, păpădia, genţiana sau pelinul.