Turmericul, un condiment care previne cancerul de stomac și de colon
Turmericul, un condiment cu gust amărui, asemănător ghimbirului cu care se înrudeşte, poate fi procurat şi de pe piaţa românească. Rădăcina de turmeric conţine ulei volatil, camfor şi curcumina- o substanţă cu rol protector împotriva cancerului de stomac și de colon.
Studii recente efectuate asupra efectelor terapeutice ale turmericului confirmă faptul că în ţările în care turmericul este folosit în numeroase preparate culinare, cazurile de cancer de colon şi de stomac sunt mult mai rare. Mai mult, s-a demonstrat că o substanță, curcumina, care este în compoziţia turmericului, dizolvă şi pietrele de bilă. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă în ”Cartea sănătății tale” folosirea acestui condiment în dietă, care împiedică formarea gazelor în intestin şi are un rol hepatoprotector datorită aceleiaşi substanţe-cucurmina.
Benefic și pentru reumatici
Când vremea este instabilă, reumaticii care folosesc acest condiment nu se mai confruntă cu persistenţa durerilor. În schimb, bolnavii care urmează un tratament cu anticuagulante trebuie să consulte medicul în privinţa folosirii acestui condiment .
Reţeta săptămânii
Chifteluţe de legume cu turmeric
Timp de preparare : o oră
Calorii :70 porţia
Ingrediente: 250 g caşcaval, 100 g seminţe decojite de dovleac, 250 g dovlecel, o lingură de pudră de turmeric, doi morcovi, o lingură de pesmet, 3 ouă, 500 ml supă de legume, verdeţuri mărar, pătrunjel, 3 linguri de ulei de măsline.
Preparare: Legumele curăţate se dau pe răzătoarea mică. Apoi se amestecă cu celelalte condimente. Se formează chifteluţe care se înăbuşesc în uleiul de măsline amestecat cu supă de legume. Se asezonează cu mărar tocat mărunt.