Uite ce alimente întăresc imunitatea!
Ne-am obişnuit ca, de fiecare dată când ne îmbolnăvim, să dăm vina pe imunitatea scăzută a organismului. Iată cum putem să dăm o mână de ajutor sistemului nostru imunitar, mai ales prin alimentaţie!
Alimentaţia are un rol important în construirea unui sistem imunitar puternic, de aceea nutriţioniştii ne sfătuiesc să adoptăm mese bogate în fructe şi legume, surse importante de fitonutrienţi, vitamine şi minerale (vitamina A, vitamina C, vitamina E, zinc, seleniu, magneziu, potasiu). ”În plus, proteinele, prin conţinutul lor în aminoacizi esenţiali şi semi-esenţiali, sunt cărămizile de la temelia unei imunităţi de bună calitate. Nu în ultimul rând, vitamina D are un rol vital în combaterea infecţiilor, în absorbţia calciului şi menţinerea unui sistem imunitar sănătos”, explică dr. Simona Farcaş, medic primar medicină de familie.
- Usturoi şi ceapă. Sunt alimente speciale, adevărate antibiotice naturale, de aceea se încurajează prezenţa lor în alimentaţie încă de la vârste fragede. Deosebit de benefică în anotimpul rece este acţiunea decongestionantă şi antiseptică a cepei şi a usturoiului, deoarece cresc imunitatea organismului şi tratează afecţiunile de la nivelul aparatului respirator.
- Ciuperci. Au capacitatea de a creşte producţia de anticorpi în organism şi sunt o sursă importantă de proteine vegetale de calitate superioară. Ciupercile Champignon conţin mai mulţi antioxidanţi decât germenii de grâu sau decât ficatul de pui. În consecinţă, au capacitatea de a întări sistemul imunitar. Extractele din ciuperci Pleurotus (burete sau păstrăv de fag) au fost încorporate în tincturi, ceaiuri sau pilule şi au multe efecte benefice: antibacterian, antiviral, reduc tensiunea, protector cardio-vascular şi tonic pentru sistemul nervos.
- Legume şi fructe. Citricele, merele, morcovii, fasolea verde şi ovăzul conţin din abundenţă fibrele solubile, ceea ce ajută la scăderea inflamaţiei şi la creşterea răspunsului de apărare al organismului împotriva infecţiilor. O dietă bogată în fibre solubile ajută la înjumătăţirea timpului de recuperare după infecţii bacteriene grave. Astfel, consumul zilnic a 25 până la 38 grame de fibre solubile ajută în prevenţia bolilor, deoarece ajută la tonifierea sistemului imunitar.
- Lactate. Trebuie să fie incluse obligatoriu în meniu. Iaurtul şi chefirul, prin conţinutul său natural sau îmbogăţit în probiotice, şi brânza, prin acidul linoleic conjugat prezent în grăsimea naturală a laptelui, stimulează consistent răspunsul imunitar.
Reguli pentru un stil de viaţă sănătos
În afară de alimentaţie, medicii ne sfătuiesc să urmăm un stil de viaţă sănătos, care ne poate ajuta să luptăm împotriva deficitului imunitar: