Uite cu ce poţi înlocui zahărul din alimentaţie!
Unul dintre cei mai mari duşmani ai sănătăţii şi ai siluetei este zahărul alb. Diabetul, bolile cardiovasculare şi obezitatea sunt numai câteva dintre afecţiunile pe care acesta le provoacă. Din fericire, există numeroase alternative pentru înlocuirea zahărului!
Îndulcitori naturali
Mierea, siropul de arţar, melasa, zahărul din nuca de cocos, siropul de agave, extractul de ştevie, toate acestea sunt mai puţin procesate decât zahărul rafinat, ceea ce înseamnă că au şi nutrienţi folositori organismului. Mierea şi siropul de arţar sunt bogate în antioxidanţi, melasa conţine fier, calciu, potasiu, magneziu, iar zahărul din nuca de cocos este o sursă foarte bună de aminoacizi. *Sucuri şi piureuri de fructe. Iată o alternativă care va da un plus de aromă prăjiturilor tale. Bananele, merele, portocalele, ananasul şi piersicile sunt fructe care se pretează foarte bine acestui procedeu.
Fructe proaspete
Coaja de lămâie şi de portocală, fructele de pădure (murele, zmeura, căpşune), dovleacul sau rubarba dau aromă şi consistenţă prăjiturilor, fiind surse de zaharuri naturale.
Fructe uscate
Cele mai folosite sunt curmalele, prunele uscate, stafidele, feliile de banană şi măr, însă nu trebuie să subapreciezi nici caisele, smochinele, merişoarele, ananasul, mango sau papaya. Toate acestea au un aport ridicat de fier, calciu, cupru, magneziu, potasiu. Tot ce trebuie să faci este să le pui la hidratat cu o zi înainte şi apoi să le amesteci într-un mixer.
Condimente
Unele condimente sunt dulci, deşi sunt folosite în preparatele sărate. Seminţele de fenicul sunt foarte dulci, scorţişoara, nucşoara, anasonul stelat, cuişoarele, extractul de vanilie, pudra de roşcove.