Uite cum poţi folosi cojile fructelor şi ale legumelor!
Ultima actualizare:
Ai descojit cartofii? Nu mai pune în gunoi cojile! Ele te pot ajuta să scapi de sinuzită, dureri reumatice sau hipertensiune. La fel de folositoare pot fi şi cojile de ceapă, de măr, de nuci sau portocală! Iată câteva tratamente simple şi eficiente!
- Cojile de ceapă. Infuzia din coji de ceapă are proprietăţi tonice, diuretice, antimicrobiene şi antispasmotice. Pentru a calma crampele musculare şi pentru a ameliora neplăcutele dureri de cap este bine să apelezi la ceaiul din coji de ceapă. Zilnic se bea un ceai preparat dintr-o linguriţă de coji de ceapă, care se infuzează timp de 10 minute, în 200 ml de apă fierbinte. Jumătate de pahar se bea la ora 18, restul la ora 21. Tratamentul poate fi de lungă durată, important e să nu întrerupi cura până nu vezi efectele.
- Cojile de cartof. Bogate în minerale, cojile cartofilor îţi fac bine dacă ai dureri reumatice sau hipertensiune. Spală bine cinci cartofi, curăţă-i şi fierbe coaja în jumătate de litru de apă, timp de 20 de minute. Strecoară, lasă să se răcească şi bea acest decoct de două-trei ori pe zi, într-o cură de 2 luni. Cojile de cartofi sunt bune şi dacă ai sinuzită. Fierbe cojile de la patru cartofi într-un litru de apă şi fă băi de abur o dată pe zi, timp de trei zile. Dacă ai afte bucale, clăteşte-ţi gura cu decoct de coji de cartofi, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, câte cinci minute.
- Cojile de măr. Dacă te lupţi cu insomniile, cojile de mere sunt un remediu foarte eficient şi uşor de făcut. Ai nevoie de două linguri de coji de mere mărunţite, peste care torni 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat zece minute şi bea ceaiul cu două ore înainte să te culci. Pentru gust, poţi îndulci infuzia cu o linguriţă de miere. Somnul vine mai uşor şi dacă îţi pui alături de pat câteva coji proaspete de portocale. Tot infuzia făcută din coaji de mere îţi face bine dacă ai crampe la stomac. Pentru asta, bea câte trei căni cu ceai de coji de mere pe zi.
- Cojile de nucă. Atât nucile, cât şi cojile de nuci verzi conţin un compus cristalin – acid elagic – care ajută semnificativ în tratamentul hipertensiunii, al cancerului epidermic şi al paraliziei musculare provocate de şocuri electrice. Pune coji de nucă în apă clocotită şi fierbe-le cam o oră. Decoctul obţinut se îndulceşte şi se bea ca ceaiul.
- Cojile de portocală. Dacă ai digestia lentă, pune o linguriţă de coajă de portocală pisată într-o cană cu apă fierbinte, lasă la infuzat un sfert de oră şi ia acest amestec după masa de prânz. Tot ea te ajută şi să previi constipaţia. Fierbe cojile de la două portocale timp de o jumătate de oră şi aruncă apa. Apoi, fierbi din nou cojile într-un litru de apă, după care le scoţi şi le laşi la temperatura camerei până a doua zi, dimineaţa, când le iei pe stomacul gol.