Urzicile: ce conţin şi cum le prepari
Printre comorile verzi pline cu vitamine şi minerale ale primăverii se numără şi urzicile. Acestea fortifică organismul după sezonul friguros, ajută în caz de anemie, remineralizează şi energizează.
Savurează-le cum prinzi ocazia. Iată cele mai importante beneficii ale consumului de urzici şi cele mai populare reţete!
Ajută la scăderea tensiunii
Urzica proaspătă este o sursă deosebită de vitamine şi minerale, cum sunt zincul şi fierul, care stimulează imunitatea şi tratează astenia şi anemia. Se găseşte în pădure, în poieniţe şi grădini, dar şi la marginea drumului. Deşi contactul fizic cu urzicile este neplăcut, încearcă să le consumi cât mai des fierte, sub formă de piureuri, în ciorbe, sufleuri, sosuri, pentru că sunt un izvor de sănătate.
Chiar şi apa în care au fiert urzicile are proprietăţi curative, datorită bogăţiei de fier, proteine vegetale, magneziu, vitaminele A, C, D, calciu. Urzicile proaspete sunt un excelent agent antihemoragic, au efect antiinflamator intestinal, fiind recomandate pentru diminuarea scurgerilor menstruale abundente şi pentru oprirea sângerărilor nazale. Au efect puternic antioxidant, laxativ, diuretic. Datorită efectului hipotensiv, consumul de urzici poate fi benefic hipertensivilor.