Usturoiul, medicamentul din cămară

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ştiai că banalul usturoi, pe care orice gospodină îl are în cămară, este un adevărat medicament natural pentru o mulţime de boli? El creşte imunitatea, tratează dureri în gât, răceli, herpes, reduce tensiunea arterială şi funcţionează ca antibiotic natural în caz de infecţii.

Efecte

Usturoiul are proprietăţi anticancerigene, expectorante, antibacteriene, antifungice, antivirale, colagoge, antispastice, stomahice, vasodilatatoare, este un bun antioxidant şi ajută digestia. Conţine peste 200 de substanţe active, minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, seleniu, zinc), vitaminele A, B, C, dar şi două substanţe cu puternic efect antibiotic – alicina şi garlicina. Se consumă în stare proaspătă, dar şi ca sirop, tinctură, pulbere sau tablete cu ulei esenţial. 

Ce tratează

Consumat în cadrul răcelilor, el degajează sinusurile şi bronhiile, combate tusea, tratează otita. Este recomandat în boli reumatice, afecţiuni digestive, tuse, gripă, bronşită, hipertensiune, infecţii bacteriene, artroză,  gută, diabet, herpes, tulburări de ritm cardiac etc. Inclusiv în cosmetică redă elasticitatea pielii şi tratează tenul seboreic, cu tendinţă acneică (se prepară măşti din suc de usturoi cu miere). Usturoiul se mai consumă pentru întărirea imunităţii, detoxifierea organismului şi reducerea colesterolului. Celebru este pentru puterea lui de a distruge paraziţii intestinali (candida, limbrici, tenie etc.). Un căţel de usturoi pe zi e considerat un tratament naturist foarte bun pentru oricine.

Reţete din bătrâni 

  • Sirop de tuse. Usturoiul are foarte mulţi compuşi chimici ce inhibă tusea, iar pentru a-şi face efectul ar trebui să consumi măcar doi căţei de usturoi pe zi. Îţi mai poţi prepara un sirop de tuse din usturoi, ceapă şi miere. Amesteci doi căţei de usturoi daţi prin răzătoare cu o ceapă tăiată mărunt, cu o jumătate de ceaşcă de miere şi circa 100 ml de apă. Laşi totul la macerat, peste noapte, la temperatura camerei, iar a doua zi strecori sucul rezultat din care iei câteva linguriţe pe zi, după masă. 
  • Tinctura vindecă un spectru larg de afecţiuni. Pune la macerat, în alcool, timp de 15 zile, 3-4 căţei de usturoi pisaţi. Vei obţine o tinctură pe care trebuie să o ai în casă în acest sezon. Este antibacteriană, antimicotică, antivirală, antispastică, antitumorală, sedativă, expectorantă, antioxidantă, hipoglicemiantă şi multe altele. Se consumă câteva picături de tinctură diluate într-un pahar cu apă călduţă, dimineaţa, pe stomacul gol.
  • Tratament pentru bronşită. Se bea un amestec dintr-o cană de lapte cald cu o linguriţă de suc proaspăt de ceapă şi câteva picături de suc de usturoi. Amestecul acesta e unul „mortal” pentru virusuri şi bacterii, favorizând eliminarea secreţiilor.
  • Prepară-ţi propriul antibiotic natural. Usturoiul e unul dintre cele mai puternice antibiotice oferite de natură. Îl poţi consuma ca decoct, punând la fiert în 250 ml de apă sau lapte 2-3 căţei zdrobiţi. Se pune pe foc timp de 15 minute, apoi se lasă puţin la răcit şi se îndulceşte cu miere. Un alt antibiotic natural este un sirop foarte puternic făcut din 50 g de usturoi fiert în 250 ml de apă, sucul rezultat fiind apoi îndulcit cu miere. 

Precauţii

Marele dezavantaj al consumului de usturoi este mirosul. Acesta poate fi, însă, îndepărtat mestecând puţin pătrunjel, mentă, cuişoare sau anason. Este contraindicat mamelor care alăptează, deoarece modifică gustul laptelui, dar şi persoanelor care urmează un tratament cu anticoagulante. Consumul exagerat poate da arsuri gastrice şi vomă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net