Vapezi? Ce a putut să găsească un tânăr în interiorul unei țigări electronice. După ce vei vedea nu vei mai fuma!

Fumatul de țigări electronice nu are o istorie foarte lungă în România, chiar dacă putem să găsim produse electronice cu nicotină la aproape fiecare magazin. Totuși, foarte puține persoane cunosc riscurile la ce se supun.

image
Cât de periculoase sunt țigările electronice

Comparativ cu fumatul de țigări ce au la bază procesul de ardere, produsele electronice din tutun se bucură de un mare succes în rândul tinerilor. Un studiu efectuat în 2019, în Statele Unite, arată că popularitatea țigărilor electronice a crescut exponențial în perioada 2011 - 2018. 

S-ar putea să te intereseze și: Noua Zeelandă va interzice țigările pentru noile generații. Cei care au 14 ani nu vor putea niciodată să cumpere tutun

În această perioadă, numărul de adolescenți ce au fumat țigări electronice a crescut de la 1,5% (2011) la aproximativ 20,8% (2018), iar fenomenul este în continuă creștere, așa cum arată și studiul efectuat de Centrul pentru Control și Prevenirea Bolilor din SUA. 

Recent, un videoclip de pe TikTok a pus întreaga comunitate a fumătorilor de țigări electronice pe jar. Pentru context, aceste produse din nicotină pot fi achiziționate de la orice magazin și, în funcție de preferințe, acestea au anumite arome. 

Prezența acestor produse în magazine a luat amploare ca urmare a deciziei a Directivei Europene a Tutunului, din 20 mai 2020, de a interzice țigările mentolate, deoarece erau foarte „atrăgătoare” pentru tineri. 

Într-un studiu realizat în 2020, doar 1% dintre români fumează țigări electronice. De altfel, tot 1% este și procentul românilor ce obișnuiau să fumeze țigări electronice, dar au renunțat la acest viciu.

Urmărește și: O țigară îți scurtează viața cu 11 minute. Cât de lung e drumul până la cancer pulmonar

Ce a găsit un TikToker într-o țigară electronică

Videoclipul arată cum un utilizator al platformei TikTok reușește să deschidă un aparat de vaping și cum reușește să dezmembreze fiecare parte din acesta. 

De altfel, putem vedea cu exactitate ce se află într-o astfel de țigară electronică. În primul rând, în atenția tuturor este culoarea elementelor ce au rolul de păstra lichidul din produsul respectiv. 

Nefiind un produs bazat pe ardere, este necesară existența unui lichid ce permite formarea de aburi. În funcție de aroma pe care țigara electronică o are, culoare elementelor dintr-un aparat de vaping poate să difere. 

De asemenea, mai sunt prezente și câteva elemente de siguranță, conforme cu normele Uniunii Europene. Printre altele, în final, există câteva circuite electrice ce permite fumătorului să utilizeze produsul apăsând pe un singur buton. 

Cât de periculoase sunt țigările electronice

Deoarece țigările electronice nu sunt bazate pe ardere, iar, de altfel multe dintre riscurile pe care țigările convenționale le reprezintă sunt strict legate de procesul de ardere a tutunului, foarte multe persoane sunt de părere că procesul de vaping este fără riscuri, dar e adevărat?

Un studiu realizat în 2021 arată că în August 2019 foarte multe persoane tinere au murit în urma unor probleme pulmonare ce au fost cauzate de țigările electronice. De altfel, tomografiile arătau că au fost prezente mai multe inflamații locale ale plămânilor, cauzate de aerosolii din țigările electronice. 

La fel de important de notat este că multe dintre țigările electronice utilizate au fost folosite pentru consumul de tetrahydrocannabinol, substanța psihoactivă din drogul marijuana. Astfel, Centrul pentru Control și Prevenirea Bolilor din Statele Unite nu a atribuit în mod direct decesul țigărilor electronice.

De altfel, pe lângă aroma realizată din diferite chimicale, o altă mare problemă a țigărilor electronice este prezența nicotinei. Pe piață, țigările electronice se comercializează cu diferite cantități de nicotină, în funcție de producător. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Călin Hagima şi Roxana Nemeş sunt foarte fericiţi împreună jpeg
anca serea fiica jpg
Andreea Mantea 1 foto playboy  jpg
Cabral si Adela Popescu   Sunt celebru, scoate ma de aici (2) jpg
vlăduța lupău png
Olivia Newton John și John Travolta, apropiați și în 1978, când abia apăruse filmul ”Grease” jpeg
tragedie cobadin jpg
293172253 1378552842655773 4982117340242158991 n jpg
image
image
image
image
accident balcic jpg
MUGUR ISARESCU foto inqaum photos octav ganea
image png
scumpiri alimente 2019 jpeg
George Simion FOTO Inquam / Ilona Andrei
iphone camera jpg