Varicela - totul despre cea mai cunoscuta boal─â a copil─âriei

3 aprilie 2019
image
Varicela este o boală contagioasă și este una dintre cele mai cunoscute boli ale copilărieifoto: captura Facebook

Varicela este cunoscut─â ├«n termeni populari caÔÇ×v─ârsatul de v├óntÔÇŁ ┼či este una dintre bolile comune ale copil─âriei. Este cauzat─â de virusul Varicelo-Zosterian ┼či are o r─âsp├óndire foarte larg─â. Simptomul cel mai u┼čor de recunoscut const─â ├«n erup┼úiile specifice, sub form─â de vezicule ro┼čiatice. Medicii spun c─â singura metod─â eficient─â prin care ne putem feri de aceast─â boal─â este vaccinul.

Varicela nu este o boal─â extrem de periculoas─â, ├«ns─â ├«i d─â pacientului o stare de disconfort ╚Öi este extrrem de contagioas─â. 

Cum se transmite varicela 

Varicela se transmite pe calea aerului ┼či este extrem de contagioas─â, av├ónd  o rat─â de r─âsp├óndire de 95 %.ÔÇ×Adic─â dac─â ├«ntr-o camer─â sunt 100 de oameni ┼či unul trece unul cu varicel─â pe acolo, dup─â  o perioad─â de incuba┼úie ├«ntre 14 ┼či 21 de zile, 95 de oameni din cei 100 au ┼čansa s─â fac─â varicel─âÔÇŁ, a explicat managerul Institutului Na┼úional de Boli Infec┼úioase Matei Bal┼č, prof. dr. Adrian Streinu Cercel .

┼×i pentru c─â este vorba despre o boal─â foarte contagioasa, virusul Varicelo-Zosterian poate fi contactat cu u┼čurin┼ú─â de copiii ┼či de adul┼úii care nu au fost imuniza┼úi prin vaccinare sau care nu au avut niciodat─â aceast─â  boal─â.

Statisticile arată că sunt expuse riscului de a face varicelă persoanele care locuiesc împreună cu o persoană contaminată sau care intră în contact cu o astfel de persoană.

Copiii cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 2 ┼či 10 ani, persoanele care nu au f─âcut vreodat─â aceast─â boal─â ┼či cele acre au imunitatea sc─âzut─â sunt cele mai susceptibile de a face varicel─â.

Varicela se transmite ├«n special prin tuse, str─ânut ┼či saliv─â, iar curen┼úii de aer au un rol important ├«n transmiteerea virusului, acesta fiind ┼či motivul pentru care numele popular al bolii este v─ârsatul de v├ónt. Trebuie ┼úinut cont de faptul c─â ┼či obiectele contaminate transmit boala la contactul cu acestea.

├Än cazuri mai rare, varicela poate fi transmisa─â ┼či prin secre┼úiile care apar dac─â veziculele de pe piele sunt rupte.

├Äns─â trebuie ┼čtiut faptul c─â, de┼či un individ poate face varicel─â o dat─â ├«n via┼ú─â, virusul care o cauzeaz─â nu este niciodat─â eliminat din organism.

Ce simptome are varicela

Medicii spun c─â dup─â  perioada de incuba┼úie de 14-21 de zile, ├«ncepe perioada a┼ča-numit─â: ÔÇ×invazieÔÇŁ care poate dura o zi sau dou─â. ├Än acest timp apare o indispozi┼úie general─â, inapeten┼ú─â (lipsa poftei de m├óncare), oboseal─â, dureri de cap, febr─â de 38 -39,5 grade, ├«nso┼úit─â de convulsii ┼či frisoane. Dup─â aceste st─âri vine perioada de erup┼úie, c├ónd tot corpul este acoperit cu bube mici care se transform─â ├«n vezicule pline cu lichid incolor. Erup┼úia provoac─â m├ónc─ârimi ┼či disconfort. Apoi acest lichid se resoarbe l─âs├ónd ├«n urm─â cruste. Acestea nu mai sunt infec┼úioase ┼či vor c─âdea ├«n 7-10 zile.

Cum se tratează varicela  

Fiind vorba despre un virus, varicela se trateaz─â cu antivirale, iar m├ónc─ârimea se mai amelioreaz─â cu tamponarea cu pudr─â mentolat─â dar ┼či cu medicamente antihistaminice, precum Aerius, Claritin sau Zyrtec.

Prima etapa a tratamentului const─â ├«ns─â ├«n izolarea bolnavului la domiciliu p├ón─â l ac─âderea ultimelor cruste de pe piele.

Bolnavul trebuie s─â consume multe lichide:  ceaiuri, apa, supe ┼či sucuri naturale de fructe. De asemenea, pentru ameliorarea febrei pot fi administrate antiiflamatoare ca ibuprofen, paracetamol sau algocalmin. Bolnavul trebuie s─â aib─â o igien─â corect─â, ├«ns─â du┼čurile trebuie f─âcute f─âr─â bure┼úi, perii sau alte obiecte abrazive.

├Än cazul ├«n care veziculele se suprainfecteaz─â medicul va prescrie antibiotice ┼či unguiente cu antibiotice.

Tratamentul este valabil ├«ns─â pentru formele u┼čoare de varicel─â. ├Än cazuri mai grave se impune spitalizarea. 

Cum ne imuniz─âm ┼či c├ónd se face vaccinul anti-varicel─â

Medicii spun c─â cea mai bun─â metod─â de prevenire a varicelei este f─âcut─â prin vaccinare.

Exist─â vaccinuri at├ót pentru copii, care se poate administra dup─â v├órsta de un an ├«ns─â poazte fi f─âcut ┼či dup─â v├órsta de10 ani copiilor care nu a f─âcut boala. ┼×i adul┼úii se pot vaccina. 

├Äns─â pe l├óng─â vaccin, este important s─â evit─âm persoanele bolnave ┼či s─â ne men┼úinme imunitatea ridicat─â printr-o diet─â echilibrat─â, bogat─â ├«n vitamine ┼či minerale dar ┼či prin activitate fizic─â regulat─â.

cub miron cosma png
madalina ghenea cannes6 jpg
FotoJet (4) jpg
4 laura cosoi jpg jpeg
mirabela dauer te cunosc de undeva zarug jazzy jo3 png
cub vedete gravide png
FotoJet (1) jpg
FotoJet (2) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
cub miron cosma png
Mircea Geoan─â: ÔÇ×75% din tot ceea ce ├«nseamn─â total de for┼úe militare ruse┼čti sunt blocate ├«n Ucraina cu rezultate mediocre din punct de vedere militarÔÇŁ jpeg
000 jpg
FotoJet (5) jpg
regina elisabeta harry meghan jpeg
kate middleton si printul william foto profimedia 11 jpeg