Varicele se tratează cel mai bine iarna

image
Medicii explică de ce e important să acţionăm în sezonul rece

Varicele nu sunt doar un inconvenient estetic, ci o problemă de sănătate chinuitoare şi chiar periculoasă care nu dispare de la sine, nici cu vreo cremă de la farmacie.

 Trebuie tratate în cabinetul medicului, iar acum, iarna cel mai bun moment. Prof. Dr. Dorel Firescu, medic primar chirurgie generală, enumeră 4 motive pentru care trebuie acţionat în această perioadă şi explică pe larg în ce constă tratamentul. 

  • Amânarea înseamnă doar complicaţii şi riscuri. Varicele sunt dilataţii patologice şi permanente ale venelor ce aparţin sistemului venos superficial. Ele nu vor trece niciodată de la sine. Până în prezent, medicina nu a descoperit nicio substanţă care să reducă dimensiunea venelor, odată dilatate. Iar pe măsură ce trece timpul, varicele cresc tot mai mult în dimensiuni, aducând după sine complicaţiile de rigoare. „Mulţi le consideră doar o problemă estetică, dar nu e numai atât. Prin ele, sângele nu circulă normal, are tendinţa să se coaguleze şi să formeze cheaguri, ceea ce înseamnă probleme de sănătate. La început, dau simptome uşoare, precum mâncărimi de gleznă, senzaţie de picior greu, umflat, crampe musculare, iritaţii cutanate. Apoi pot apărea modificări de culoare a tegumentului, care arată că sângele nostru stagnează în venă, bălteşte pe celule şi le sufocă. Următorul stadiu este apariţia ulcerului varicos de gambă. Există riscul să apară complicaţii mai grave, precum tromboză, dermatită de stază, embolism pulmonar”, aflăm de la profesorul Firescu, medic chirurg în cadrul unei clinici din Bucureşti.
  • Tratamentul este simplu şi nedureros în stadii incipiente. Mulţi îşi imaginează că tratamentul e dureros, implică zile de spitalizare şi perioadă de recuperare. Este doar un mit. Varicele se pot trata în maximum 30 de minute, cu o injecţie. Procedura se numeşte scleroterapie, e noninvazivă şi presupune injectarea direct în venă a unui agent sclerozant care irită endoteriul venos al vasului de sânge, ducând la distrugerea peretelui vascular.

image

„Avantajul e că pacientul pleacă acasă într-o jumătate de oră de la injectare, are libertatea să se mişte, să facă orice. Va trebui doar să poarte un pansament compresiv timp de trei zile, destul de strâns, pentru ca vena să fie colabată, să nu circule sângele prin ea şi să spele substanţa. După aceea, timp de trei săptămâni, va purta un ciorap elastic numai în timpul zilei”, precizează medicul.

  • Ciorapii medicinali sunt mai uşor de purtat în perioada aceasta. Singura cerinţă, după tratamentul varicelor, este purtarea acestor ciorapi compresivi. Fabricaţi din bumbac, nailon sau spandex, ei pot fi destul de incomozi primăvara şi vara, deoarece sunt călduroşi. Iarna, în schimb, prind chiar foarte bine pe sub pantaloni.

image
Dr. Carmen Popescu, Medic primar Chirurgie vasculară, Sanador

„Să stai vara cu ciorapul şi cu pansamentul compresiv e incomod. De aceea e de preferat să faci tratamentul în sezonul rece. Acum, toamna şi iarna e momentul”, spune medicul.

  • Trebuie evitată expunerea la soare. Un alt motiv pentru care tratamentul varicelor se recomandă în sezonul rece este că, după scleroterapie, trebuie evitată expunerea la soare timp de câteva săptămâni. „Ori vara e mai greu să te fereşti de soare şi să porţi ciorap elastic. Este perioada vacanţelor”, explică profesorul Firescu.

Iată ce metode de tratament există

Venele varicoase, varicele cum sunt ele denumite în mod curent, reprezintă dilatații ale sistemului venos superficial de la nivelul membrelor inferioare și sunt expresia unei incapacități a acestor vene de a-și îndeplini funcția, respectiv de a întoarce către inimă sângele de la acest nivel. 

În aceste vene, circulația sângelui este mult încetinită, de multe ori cu un sens de curgere inversat, ceea ce îngreunează picioarele și determină toate simptomele bolii varicoase. În consecință, tratamentul constă în excluderea din circulație a acestor vene considerate „defecte”, atât pentru oprirea evoluției bolii, cât și pentru evitarea complicațiilor.

image
Dr. Carmen Popescu, Medic primar Chirurgie vasculară, Sanador

Această excludere se realizează prin diferite metode, pornind de la metoda clasică și până la cele moderne, cu viză inclusiv estetică. Dacă metoda clasică, chirurgicală, este recomandată cazurilor mai avansate de suferință și are ca principal avantaj o rată scăzută de recidive, tratamentul endovenos cu laser sau radiofrecvență este recomandat, asemenea scleroterapiei, cazurilor mai puțin severe, în care rezultatul estetic are o mare pondere. 

Toate aceste metode sunt însoțite de tratament medicamentos, cu substanţe venotonice, de purtarea de ciorapi de compresie, care nu doar că reduc simptomele și împiedică evoluția bolii, dar evită apariția complicațiilor.

Ruxi si Cristi Mitrea Sunt celebru, scoate ma de aici foto Pro TV jpg
cub radu mirica animat gif
cristian tudor popescu arșinel png
FotoJet (1) jpg
woman 4214744 1920 jpg
visarion alexa
prodan (2) jpg
andreea marin si cove jpg
Ion Luca Caragiale FOTO Shutterstock jpg
EXPLOZIE jpg
image
image
image
image
criza energetica bec econom jpeg
meghan markle 1 jpg
funeralii elisabeta
Louis Mountbatten foto wikipedia jpg
3 cafea shutterstock 1928433047 jpg jpeg
copii sechestrati