Virtuţile dovedite ale uleiului de chimen negru

20 octombrie 2019
article img
Foto: shutterstock

Din seminţele de chimen negru, cunoscut şi ca negrilică, se extrage un ulei ale cărui beneficii au fost observate încă din Antichitate. Citeşte mai multe în numărul de octombrie al revistei “Click! Sănătate”!

Seminţele plantei sunt folosite mai ales în gastronomie, dar chimenul negru şi-a dezvăluit potenţialul terapeutic în cadrul multor cercetări. Printre compuşii valoroşi ai plantei se numără uleiul volatil, thymoquinona, negelia cristalină, numeroşi acizi (miristic, oleic, palmitic, stearic, palitoleic, linoleic, arahidonic). 

article img
Foto: shutterstock
  • Scade tensiunea şi colesterolul. Dacă ai hipertensiune sau un nivel ridicat al grăsimilor din sânge, uleiul de chimen negru te-ar putea ajuta. S-a observat că persoanele cu hipertensiune moderată au avut o scădere a tensiunii arteriale după ce au urmat o cură de 2 luni cu ulei de chimen negru. Efecte benefice s-au observat şi la persoanele care au urmat o cură pentru a scădea colesterolul rău. 
  • Util în bolile sezonului rece. Pentru a-ţi întări imunitatea şi pentru tratarea răcelilor, a bronşitei şi sinuzitei ori pentru recuperarea după boli, poţi urma o cură cu ulei de chimen negru, care are acţiune antivirală, antiseptică şi bronhodilatatoare. S-a observat că remediul are capacitatea de a distruge inclusiv bacteriile rezistente la tratamente. 
  • Reduce simptomele artritei reumatoide. Uleiul din seminţe de chimen negru poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul artritei reumatoide, potrivit unui studiu apărut în 2016. În cadrul cercetării la care au luat parte 43 de femei cu artrită reumatoidă, unele dintre voluntare au luat zilnic capsule cu ulei de seminţe, iar altele un placebo, într-o cură de o lună. La pacientele care au luat ulei de chimen negru s-au observat o scădere a intensităţii simptomelor, o reducere a markerilor inflamatori şi a articulaţiilor umflate.
  • Calmează durerile de dinţi şi de cap. În cazul durerilor de dinţi, îmbibă o bucată de vată în ulei de chimen negru şi aplic-o pe dintele afectat, durerea urmând să scadă în intensitate. Dacă nu se observă nici o ameliorare, poţi să foloseşti şi ulei din căţei de usturoi. Dacă aplici ulei de seminţe de chimen pe o batistă, păstreaz-o la tine şi miroase-o mereu, aroma ajutându-te la calmarea durerilor de cap.