Vremea schimbătoare îţi dă dureri de cap
Vremea instabilă şi temperaturile crescute, dublate de stres şi oboseală, pot duce la accese de migrenă. Nu te îngrijora! Revista „Click! pentru femei îţi propune câteva soluţii salvatoare, uşor de aplicat.
În lunile de primăvară, numărul migrenelor se accentuează din cauza schimbărilor bruşte de presiune atmosferică. Acest lucru îţi arată că eşti meteodependent (adică eşti sensibil la schimbările de presiune, fenomen resimţit printr-o durere persistentă de cap).
Cum sunt posibile toate acestea? Ei bine, primăvara, când schimbările meteorologice sunt mai dese, tensiunea arterială creşte. Vasele sanguine se dilată şi apasă pe zona cerebrală. Aşa apar durerile de cap şi senzaţia de apăsare în piept.
E de ajuns să iei un paracetamol sau un antiinflamator şi durerea trece în aproximativ 30 de minute.
Soare puternic, risc de insolaţie
În zilele cu soare puternic, chiar dacă stai cu o pălărie pe cap sau sub copaci, tot nu te păzeşti suficient de durerile de cap date de insolaţie. De aceea, specialiştii ne recomandă să evităm plimbările lungi şi activităţile fizice intense în aer liber, în miezul zilei.
Cei mai expuşi riscurilor sunt copii şi bătrânii. De aceea, e bine să evite plimbările în parc sau orice alte activităţi fizice solicitante atunci când afară sunt mai mult de 25˚C.
Când e bine să te vadă un doctor
Dacă durerea de cap care ţine mai mult de trei ore şi este însoţită de vărsături, vertij, sensibilitate la lumină şi la sunete puternice, mergi la un consult de specialitate.
În cazul în care nevralgia nu e chiar atât de intensă, dar îţi tulbură liniştea mai mult de o zi tot medicul este cel mai în măsură să-ţi indice un tratament.
Şi încă ceva! Dacă migrena te prinde la volan sau se declanşează la locul de muncă e bine să-ţi întrerupi activitatea, deoarece poţi avea probleme de concentrare.
La unele persoane, migrenele debutează cu tulburări vizuale (pete luminoase, zig-zaguri luminoase, lumină scânteietoare) şi dificultăţi de vorbire.