Zahărul face ravagii în organismul nostru

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dacă multă vreme s-a crezut că mâncarea nesănătoasă şi grăsimile sunt vinovate pentru creşterea în greutate, nutriţioniştii au stabilit că cel mai mai mare duşman al siluetei este, de fapt, zahărul. Mâncăm prea mult, mai mult decât oricând. Asta deoarece zahărul se regăseşte acum în majoritatea alimentelor, fie ele dulci sau, teoretic, sărate. Şi mai grav este că dă dependenţă.

De fiecare dacă când mâncăm o prăjitură, în corpul nostru se secretă un val de insulină, hormon necesar metabolizării glucidelor. Acesta are însă şi efecte secundare: atenuează hormonii de creştere sau testosteronul şi inhibă folosirea grăsimii stocate de către organism pe post de energie. Ce înseamnă asta mai exact? Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât ne reducem şansele de a slăbi, ba chiar vom fi predispuşi la îngrăşare. În plus, zaharurile, combinate cu grăsimi saturate, cresc colesterolul şi riscul de ateroscleroză. Iar asta este cu atât mai grav cu cât nu ne putem feri complet de zahăr, pentru că este peste tot, atât în dulciuri, cât şi în pâine, cereale, sosuri şi alte alimente considerate sărate.

Ce se întâmplă dacă renunţi la el, timp de 10 zile

Este clar, zahărul face ravagii în organismul nostru. Este responsabil de obezitate, boli de inimă, diabet de tip 2 şi chiar cancer. Din fericire, „pagubele” pot fi prevenite. Încearcă să scoţi total zahărul din alimetanţie timp de 10 zile şi vei vedea că în corpul tău se produc modificări însemnate. În urma unui studiu realizat în San Francisco pe un eşantion format din copii care au renunţat la zahăr, analizele lor au arătat scăderi ale trigliceridelor, colesterolului şi presiunii arteriale. Organismul nostru nu are nevoie de zahăr, acesta nu îi aduce nicio valoare nutriţională.

Caloriile conţinute sunt de proastă calitate

Te uiţi pe etichetă, atunci când îţi cumperi un baton de ciocolată, să vezi câte calorii conţine? Nu are niciun sens, mai spun specialiştii citaţi de collective-evolution.com.  Pentru că nu toate caloriile sunt la fel. 100 de calorii date de zahăr nu au acelaşi efect în organism ca 100 de calorii din spanac. Şi, chiar dacă pe eticheta ciocolatei tale scrie că nu conţine grăsimi, este doar o strategie de marketing. Până la urmă, zahărul ajunge să fie depozitat sub formă de grăsimi adevărate, puse pe coapse, pe burtică. Concret, la o dietă zilnică de 2.000 de calorii, cât are un adult, se recomandă ca nu mai mult de 10% din aceste calorii să provină din zahăr. 

Atenţie! Dă dependenţă

Dulcele chiar dă dependenţă. Îţi dai seama de acest lucru abia în momentul în care încerci să renunţi la el şi vezi că îţi e foarte greu. De fapt, mai multe studii au arătat că puterea pe care o are asupra ta e la fel de mare ca cea a drogurilor. Asta deoarece activează în creier aceiaşi centri precum heroina sau cocaina.


    Copiii nu sunt  conştienţi de  puterea pe care  o are dulcele  asupra lor. Ei cer  şi se supără dacă  nu primesc
Copiii nu sunt conştienţi de puterea pe care o are dulcele asupra lor. Ei cer şi se supără dacă nu primesc

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net