Ziua luptei împotriva cancerului la sân. Chiar şi bărbaţii pot avea această maladie

Ultima actualizare:

    Printre semnele care pot anunța prezența unui cancer la sân se numără un nodul palpabil nedureros
Printre semnele care pot anunța prezența unui cancer la sân se numără un nodul palpabil nedureros

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân. Este un prilej de a creşte gradul de conştientizare cu privire la această maladie şi de a sublinia importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening.

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology). Se estimează că una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân dar aceste estimări variază de la o țară la alta, scrie canceruldesan.ro.

Rapoartele medicale arată că o femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân Statisticile realizate în cadrul studiilor privind cancerul la sân arată că la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân.

Începând cu 1985, la inițiativa Societății Americane a Cancerului, prin convenție internațională, a fost stabilit octombrie - luna de conștientizare privind Cancerul mamar, acțiuni susținute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cum poate fi prevenit cancerul la sân

Prevenția în Sănătate este foarte importantă, dar în oncologie poate face diferența. „Bolnavul oncologic se poate trata cu succes în multe cazuri dacă descoperă boala la timp. De altfel, creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii cu impact asupra sănătății publice reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare”, transmite ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, cu ocazia Zilei de luptă împotriva cancerului la sân.

Depistarea precoce a cancerului la sân

Potrivit ministerului Sănătăţii, începând de anul trecut, România benefiziază de aproximativ 21 milioane de euro pentru depistarea precoce a cancerului de sân. „Ministerul Sănătății a demarat programul  performant de depistare precoce a cancerului de sân pentru care s-a primit aprobarea finanțarii europene, și care se află în faza de implementare a etapei I care presupune dezvoltarea metodologiilor de testare, instruirea personalului ce va fi implicat în etape de screening, precum şi dezvoltarea de registre de screening”, a transmis Sorina Pintea.

Conform proiectului, peste 30.000 de femei 2 regiuni de dezvoltare vor beneficia gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.

Totodată vor fi finanţate acţiuni de achiziţie echipamente (ex. aparatură de laborator necesară derulării acțiunilor de screening, aparatură de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, puncție, biopsie asistată, aparatură specifică confirmare leziuni laborator anatomie-patologică, suport informatic de telemedicină pentru dublă citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unități mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar și acțiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate în programul de screening pentru cancerul de sân.

Ministrul Sorina Pintea: „Sunt femeie şi mamă”

Ministrul Sănătăţii le îndeamnă pe românce să meargă la un control. Sorina Pintea spune că numai aşa maladia poate fi descoperită la timp.

„ Doamnelor, înainte de a fi ministrul Sănătății sunt femeie și mamă! Vă încurajez să luați cele mai corecte decizii, atât pentru sănătatea dumneavoastrră, cât și pentru binele familiilor. Mergeti la un control medical anual! Preventia ne poate salva viata!”, a transmis Sorina Pintea.

Şi bărbaţii pot face cancer la sân

Cancerul de sân nu este o boală de care suferă exclusiv femeile. La fiecare 100 de femei cu cancer de sân, un bărbat poate dezvolta și el un cancer de sân. Evaluarea bărbaţilor care suferă de cancer de sân este similară cu cea a femeilor, incluzând şi mamografia. Cei mai predispuşi la o astfel de îmbolnăvire sunt persoanele de sex masculin care au mai avut în familie astfel de cazuri sau rude care au suferit de cancer de prostată, potrivit canceruldesan.ro.  Excepţie nu fac însă nici bărbaţii care iau hormoni şi cei care au fost iradiaţi peste limita impusă. Afectaţi de cancerul mamar pot fi şi bărbaţii ce prezintă afecţiuni testiculare, hernii inghinale, sterilitate şi pubertate întârziată. În acelaşi timp, ciroza hepatică sau sindromul Klinefelter (o afecțiune genetică caracterizată prin prezența unui cromozom X suplimentar: 47, XXY) dar şi mutaţiile genetice moştenite pot fi factori principali în dezvoltarea cancerului de sân în rândul bărbaţilor. În afara apariţiei nodulilor, cancerul mamar la bărbaţi prezintă şi alte simptome. Printre acestea se numără şi scurgerile de sânge la nivelul mamelonului, ulceraţiile la nivelul sânului şi metastazele la distanţă. La fel ca şi în cazul femeilor ce suferă de cancer de sân, cu cât afecţiunea este depistată mai repede cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mari. Cancerul de sân este mai frecvent în cazul bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 60 şi 70 de ani, însă au fost înregistrate cazuri de acest tip şi la cei cu vârste mai puţin înaintate.

Citeşte şi: 

Cancerul de sân. Ce analize îl depistează și în ce constă tratamentul

Acest tip de sân are un risc crescut de a dezvolta cancerul mamar

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net