Zmeura ţine la distanţă 80 de boli
Fructele foarte hrănitoare sunt recomandate de nutriţioniştii americani, japonezişi chinezi în tratamentul a peste 80 de afecţiuni : cardiace, dermatologice, renale, digestive, pulmonare, oculare, tulburări de tranzit intestinal, avitaminoze, diabet, prostată, reumatism, obezitate, gută, febră tifoidă, răguşală pentru a enumera doar o parte dintre afecţiunile în care specialistul recomandă o cură cu zmeură.
De efectele terapeutice ale savurosului fruct se pot bucura diabeticii, azotemicii şi dispepticii. Zmeura este recomandată şi în situaţii critice: stări febrile, rujeolă, scarlatină , viroze şi inflamaţii urinare. Frunzele sunt renumite prin efectul lor antidiareic şi antigripal. Totodată, s-a dovedit salutară acţiunea boabelor de zmeură în angină şi în boli de piele. Aromatele fructe pot fi recoltate din zmeurişurile adăpostite în păduri, în zonele de munte, dar şi din zmeura cultivată în grădini.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază extraordinara putere antioxidantă a zmeurei care depăşeşte în această privinţă alte fructe cu puternice efecte antioxidante, precum căpşunile, kiwi şi roşiile.
Numeroasele studii, realizate de specialiştii americani şi chinezi demonstrează puterea miraculoasă a zmeurei în prevenirea şi în combaterea unor boli foarte grave: . Un studiu publicat în revista americană "Archives of Ophthalmology" precizează că la persoanele care consumă zmeură şi alte fructe de culoare roşie sau neagră, de cel puţin 5 ori pe săptămână, riscul de a face degenerescenţă maculară este mai redus cu 36% , în comparaţie persoanele care consumă foarte rar aceste fructe.
Efectele miraculoase ale savurosului fruct se datorează conţinutului mare de antociani (substanţele care dau culoarea specifică zmeurei) şi de vitamine (în special vitamina C şi vitaminele din complexul B) şi, de aceea, consumul frecvent de zmeură este un excelent mijoc de prevenire a degenerescenţei maculare.
Alte studii menţionează efectele benefice surprinzătoare ale curei de zmeură la copiii cu sensibilitate la bronşită şi cu amigdalite recidivante, care urmează o astfel de cură la munte şi consumă zilnic zmeură..
De asemenea, anumite substanţe conţinute de zmeură (fenoli) au un puternic efect antioxidant, împidicând malignizarea celulelor din organismul uman. Studii făcute în China şi în Statele Unite evidenţiază că persoanele care consumă frecvent fructe cum ar fi zmeură, cireşe roşii şi negre, mure, afine, căpşuni, coacăze negre au un risc mult mai scăzut de a face cancer decât persoanele care nu consumă astfel de fructe.
Un alt studiu foarte complex, realizat în Statele Unite de un colectiv condus de dr. J. Beekwilder, a demonstrat că zmeura este extrem de bogată în substanţe cu efect antioxidant, "fiind , se pare, cel mai puternic fruct în acest sens. Antioxidanţii din zmeură protejează organismul de aşa-numiţii radicali liberi, care produc îmbătrânirea accelerată a ţesuturilor, degenerarea ADN-ului şi apariţia diferitelor afecţiuni specifice vârstei a treia". Pentru a beneficia de efectul antioxidant al zmeurei, trebuie consumate zilnic câte 150 de grame din acest fruct, în cure de măcar 7 zile. În continuarea curei cu zmeură, se pot consuma şi alte fructe ale verii, cu efecte similare, cum ar fi coacăzele roşii, afinele sau murele.
Doar, femeile gravide nu trebuie să consume mai mult de 100 de grame de zmeură pe zi. De asemenea, persoanele care suferă de colită de fermentaţie sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudenţă zmeură, în doze progresive, pentru a preveni eventualele deranjamente intestinale, susţin cercetătorii. .
Parfe de zmeurå cu fistic
Timp de preparare -o oră
Calorii: 80
Ingrediente:100 g zahăr pudră,100 ml suc de portocală, 50 g fistic prăjit, 500 g zmeură, 100 g zahăr tos, 300 gr frişcă, 100 g iaurt,5 gălbenuşuri, zahăr vanilat, 200 g nucă de cocos.
Preparare : Amestecăm zmeura cu 50 g zahăr pudră până obţinem un piure. Separat, amestecăm frişca, iaurtul şi zahărul vanilat . Gălbenuşurile şi restul de zahăr pudră le amestecăm pe baia de abur, până când compoziţia se îngroaşă ca smântâna.
După răcire, încorporăm în această cremă piureul de zmeurå. In alt vas, caramelizăm zahărul tos, îl stingem cu sucul de portocală , apoi adăugăm fisticul tăiat mărunt şi le fierbem circa zece minute. Răcim compoziţia, o amestecăm cu piureul de zmeură şi turnăm parfeul într-o formă tapetată cu nucă de cocos şi-l lăsăm în congelator timp de trei ore. După aceea, poate fi consumat.