Sărbătorile, periculoase pentru animale
Mâncarea gătită în casă, bradul şi globurile de Crăciun, vâscul, lumânările, toate acestea sunt un pericol pentru animalele de companie. Ca să nu mai vorbim de stresul provocat de petarde, oaspeţi şi colindători. Iată ce măsuri puteţi lua pentru a vă proteja animalul.
Nu le schimbaţi meniul!
De multe ori, după perioada sărbătorilor de iarnă, există foarte multe solicitări la cabinetele veterinare din partea stăpânilor îngrijoraţi de starea de sănătate a animalelor lor.
Fie că unele dintre ele au furat câte un os de la oaspeţi sau li s-a dat „de poftă" un sos greu, acestea suferă cel mai adesea intoxicaţii alimentare, indigestii, inflamatii la nivel de tub digestiv sau le apar diverse eczeme.
Pentru aceasta, nu le schimbaţi meniul! Nu hrăniţi animalele cu mâncarea pe care aţi pregătit-o pentru sărbători sau cu resturile de la masă. Sosurile, carnea de porc, oasele de pui sau dulciurile pot duce la grave probleme de sănătate.
Animalele nu au ce căuta în bucătărie în timp ce gătiţi deoarece ele pot fi tentate să fure când nu sunteţi atenţi.
De asemenea, când primiţi musafiri, instruiţi-i pe fiecare în parte că nu au voie să ofere „recompense" animalelor pe care le aveţi în casă.
Nu le daţi animalelor alcool, chiar dacă dau semne că le-ar plăcea.
Colindătorii, musafirii şi petardele sperie animalele
Oameni mulţi, agitaţi, gălăgioşi, sticle de şampanie pocnind, muzica la maximum, sunt tot atâţia factori de stres sever pentru un animal, care va reacţiona fie prin a se ascunde, va fi confuz, sau poate va muşca pe cineva.
Petardele şi artificiile sunt alte surse de stres pentru animale. Ar fi bine să izolăm animalul de toţi aceşti factori, să-i oferim o zonă în care să se retragă şi să se simtă în siguranţă.
În cazul în care animalele de companie nu sunt obişnuite cu multă lume este indicat să le închideţi într-o altă cameră atunci când aveţi musafiri.
Aveţi grijă la ferestre şi la uşa de la intrare. În perioada sărbătorilor uşa de la intrare este deschisă de foarte multe ori şi în doar o secundă pisica sau câinele pot dispărea afară. De asemenea, un geam deschis îl poate atrage pe papagal şi în acest caz nu îl mai puteţi recupera.
Atenţie la cabluri şi la globuri!
Verificaţi cablurile instalaţiei de iluminat deoarece în special pisicuţele se vor simţi atrase de acestea şi se pot curenta.
Amplasaţi bradul de Crăciun într-un loc ferit şi ancoraţi-l bine, în cazul în care aveţi căţei sau pisicuţe.
Nu lăsaţi animalele în preajma globurilor, a ghirlandelor, beculeţelor, bomboanelor de pom, a jucăriilor mici ale copiilor sau chiar a dopurilor de la şampanie.
Odată înghiţite, acestea pot provoca diverse afecţiuni intestinale sau chiar sufocarea. În plus, dacă aveţi o pisică ce obişnuieşte să se caţere în diverse locuri, trebuie să ancoraţi bine bradul şi să prindeţi toate accesoriile, inclusiv instalaţia electrică, cu bandă adezivă.