Scandal pe mărul şcolar

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Şcolarii primesc câte un măr la şcoală, alţii două, alţii nimic. Programul „Fructe în şcoli" a început târziu, cu mere din Polonia şi Ungaria, tratate ca să reziste mult. Medicii spun că ficatul micuţilor va fi afectat, din pricina chimicalelor.

Peste 1,7 milioane de elevi din clasele I-VIII trebuia să primească de la deschiderea anului şcolar câte un fruct pe zi. Până a început distribuirea merelor în şcoli, cele româneşti se terminaseră de mult, aşa că importăm din Polonia şi Ungaria, tratate ca să reziste la drum lung şi pentru mai mult timp.

„În România, nu există mere autohtone acum, abia din toamnă. Programul în şcoli a început în unele şcoli de vreo lună de zile, în alte locuri nici nu s-au terminat licitaţiile. În acest an şcolar, elevii nu mai prind mere româneşti. Sunt importate din Polonia şi Ungaria şi costă până la 0,30 de lei bucata, la poarta şcolii. Sunt tratate şi ar trebui ca fiecare lot să fie analizat: concentraţia de pesticide, fungicide etc, dar în ţară există doar un laborator şi nu ştiu dacă se fac aceste teste. Am auzit că mărul ar trebui să fie de 250-300 de grame, dar nu există aşa ceva. Un măr normal, are între 60 şi 100 de grame", ne-a declarat Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Dâmboviţa, din Voineşti, celebra localitate pentru merele româneşti.

Merele pentru elevii români vor fi cumpărate cu bani de la UE şi de la bugetul statului.

Cum ar trebui să fie fructul

Ministerul Agriculturii a stabilit cum trebuie să fie „pe afară" fructul dăruit elevilor. Nici un cuvânt despre conţinutul de vitamine.

- să aibă 250-300 de grame

- să nu aibă pete

- să fie curate

- să fie întregi

- fără urme de boli sau dăunători

- fără miros sau gust străin

- să reziste la transport şi manipulare

- să ajungă ambalate în şcoli

Ana Culcer, medic pediatru: «Un măr pe zi scoate doctorul din casă»

Dr. Ana Culcer, medic pediatru, spune că mărul conţine foarte multe vitamine, în special Vitamina C, şi săruri minerale.

simeon stalpnicul png

„Dacă mărul este proaspăt, vine cu un plus de vitamine foarte importante pentru dezvoltarea unui copil. Important este să nu fie conservat sau să nu fie vechi de un an. Se ştie că un măr pe zi scoate doctorul din casă. În plus, mărul are puţine calorii. Ceea ce este foarte bine mai ales pentru copiii obezi, pentru că România bate recordul la obezitate", a adăugat specialistul. Mai mult, mărul ne energizează, reglează digestia, ne hidratează şi menţine normal nivelul glicemiei.

Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist: «Merele tratate pot afecta ficatul»

Nutriţionitul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că merele fără pată pot fi toxice.

simeon stalpnicul png

„Sunt stropite de 16 ori pe an, în timp ce pomicultorii români stropesc o dată sau de două ori livezile. Iniţiativa este lăudabilă: mai bine un măr, decât o bomboană. Dar, trebuie să ţii cont şi de calităţile nutritive, de conţinutul de vitamine, nu numai de aspect. Un măr tratat, mâncat în fiecare zi, va afecta ficatul, din pricina conţinutului de pesticide, fungicide şi conservanţi din fruct. În general, fructele aduse de la distanţe mari nu mai au valoare nutritivă", a precizat Gheorghe Mencinicopschi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net