Scandalul fregatelor reloaded: ce politicieni români au luat mită?

Ultima actualizare:

Serious Fraud Office (SFO), agenţie guvernamentală britanică însărcinată cu anchetarea infracţiunilor economice majore, cu prejudicii care depăşesc, de regulă, un milion de lire sterline, a anunţat astăzi declanşarea urmăririi penale împotriva BAE Systems, informează cotidianul The Guardian. Compania este investigată de şase ani încoace pentru suspiciuni de corupţie în legătură cu tranzacţii cu tehnică militară cu mai multe state - Africa de Sud, Republica Cehă, Tanzania şi România - unde ar fi plătit sute de milioane de euro mită politicienilor locali pentru a primi contracte avantajoase.

Acuzaţiile de natură penală urmează eşecului negocierilor dintre avocaţii companiei şi reprezentanţii guvernului britanic. Iniţial, BAE Systems ar fi urmat să se recunoască vinovată de plata mitei către mai mulţi oficiali ai unor guverne străine, urmând să primească o amendă între 500 de milioane de lire sterline (550 de milioane de euro) şi un miliard de lire (1,1 miliarde de euro), sume legate de valoarea contractelor suspecte. Însă negocierile au eşuat, astfel încât BAE va fi trimisă în judecată.

Buzunare de politicieni, umflate cu mită de multe milioane de euro

Contractele suspecte se referă la vânzarea de avioane militare în Cehia şi Africa de Sud, a două fregate militare (care urmau să fie casate) în România şi, respectiv, livrarea de echipamente radar pentru controlul traficului aerian în Tanzania.

În situaţia în care BAE Systems va pierde procesul, consecinţele ar putea fi enorme. Compania este cel mai mare furnizor european de tehnică militară şi al doilea din lume după gigantul american Lockheed Martin. BAE Systems produce de la îmbrăcăminte militară până la portavioane, tancuri, submarine şi avioane de luptă. Compania are 105.000 de angajaţi în toată lumea, a înregistrat anul trecut venituri de 20,3 miliarde de euro şi un profit net de aproape două miliarde de euro.

BAE Systems mai este implicată în proiecte strategice de anvergură, fiind unul dintre principalii furnizori de componente în cazul proiectelor avioanelor Joint Strike Fighter (F-35 Lightning II) şi Eurofighter, precum şi constructorul submarinelor nucleare britanice din clasa Astute. Dacă va fi găsită vinovată, companiei ar putea să i se interzică să deruleze contracte în UE şi în SUA, ceea ce echivalează de fapt cu falimentul.

Ce miniştri sau generali români au luat cele 7 milioane de euro?

În România, scandalul achiziţionării fregatelor London şi Coventry datează de la începutul anilor 2000, când ministru al Apărării era Teodor Atanasiu. Cele două nave au fost cumpărate de la BAE Systems cu suma de 116 milioane de lire sterline (pe atunci cam 150 de milioane de euro), în timp ce firma le cumpărase de la marina britanică pentru doar 200.000 de lire. Presa britanică a scris că firma ar fi oferit şapte milioane de lire sterline drept mită unor înalţi oficiali români. Contractul prevedea, ulterior, plata a încă 250 de milioane de lire către BAE, pentru modernizarea şi dotarea navelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net