Şi-a salvat rănit colegii din iadul de la Nehoiaşu
Un muncitor a salvat trei răniţi din iadul dezlănţuit în galeria Nehoiaşu, din judeţul Buzău. A urcat victimele într-un vagonet pentru a le scoate la suprafaţă, chiar dacă a fost, la rândul său, rănit.
Constantin Mârzea este unul dintre cei zece muncitori care, duminică, la ora 21.00, detonau un perete, pentru a înainta cu galeria. Nu detectaseră o pungă de gaze, iar detonarea controlată a generat o expozie de proporţii.
"După ce minerii au perforat peretele şi au provocat explozia, ne-am retras la vreo 500 de metri de acel loc. În momentul acela, s-a produs bubuitura. S-a făcut beznă şi, după ce am văzut că mă pot mişca, am început să-mi strig colegii. Am luat-o pe bâjbâite. Era beznă, dar auzeam gemete peste tot. Cam într-un sfert de oră i-am găsit pe trei dintre colegii care acum am auzit ca sunt în stare gravă. Au sosit apoi doi colegi care m-au ajutat să îi urc pe răniţi într-un vagonet şi să îi aducem afară", îşi aminteşte Constantin Mârzea.
Click aici pentru a vedea mai multe poze
Bărbatul din Nehoiu lucrează de 17 ani la Hidroconstrucţia şi spune că a fost singura sa opţiune pentru că nu avea ce lucra.
„Am patru copii, cel mai mic de 12 ani iar cel mare, de 24, şi salariul ăsta de 13 milioane este singura avere a casei. Nu am ce să fac nici de aici înainte. Îmi este teamă să mai intru în galerie dar trebuie să fac tot asta", spune eroul din Nehoiaşu.
Muncitorii se tem să intre în mină
Lucrătorii din galeria Nehoiaşu se tem să mai intre în mină. Ei spun că oricând s-ar putea repeta tragedia de duminică seară. Oamenii sunt însă forţaţi să revină în subteran pentru că au copii acasă.
"O să mă mai gândesc dacă o să mai intru în mină. Sunt muncitor necalificat şi riscul este prea mare. Dacă mă ţin la suprafaţă, o să vin în continuare la lucru", a spus Mihai B.
Aseară, zece salvatori de la Salina Slănic au sosit la Nehoiaşu cu aparate speciale pentru detectarea pungilor cu gaz. Ei au cercetat galeria pentru a depista eventualele acumulări de gaz.