Sindicaliştii n-au ajuns la nicio înţelegere cu ministrul Finanţelor FOTO
Funcţionarii din Ministerul de Finanţe au declanşat un protest spontan la locul de muncă. Ulterior, în multe oraşe din ţară, precum Constanţa, Deva, Timişoara, Braşov sau Galaţi, angajaţii Direcţiilor de Finanţe au început şi ei un protest spontan. Ministrul Ialomiţianu a fost scos din clădire doar după intervenţia jandarmilor şi a SPP.
Încep intimidările la Braşov: Finanţiştii, ameninţaţi că li se desface contractul de muncă
Constanţa: Protestatarii către prefect: «Ieşi afară, javră ordinară!» FOTO
Protestul "finanţiştilor" s-a extins şi în rândul celorlalţi bugetari. Liderii sindicali din Poliţie, Educaţie şi Sănătate şi-au exprimat, încă de ieri, solidaritatea cu acţiunea de protest a angajaţilor Ministerului de Finanţe. La 24 de ore de la "greva finanţiştilor", funcţionari publici din numeroase structuri de stat s-au alăturat protestului şi au încetat activitatea în instituţiile în care lucrează.
Angajaţii administraţiei financiare judeţene, ai caselor de pensii, ai trezoreriilor din teritoriu şi ai direcţiilor de ocupare a forţei de muncă din mai multe judeţe ale ţării, precum şi din Capitală au oprit activitatea.
Vezi galerie foto cu protestul din Constanţa
În faţa Ministerului Educaţiei se adună din ce în ce mai mulţi profesori, sindicalişti şi lider sindicali care îşi manifestă principala nemulţumire: reducerea salariilor cu 25% şi tăierea sporurilor şi a suplimentelor. Şi angajaţii de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti au oprit activitatea, joi, şi au ieşit pe holurile instituţiei, cerând să primească drepturile salariale care le-au fost sistate.
Acţiunea "finanţiştilor" s-a transformat în protestul tuturor sindicaliştilor
Liviu Toader, primvicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici a declarat pentru „Adevărul" că, la această oră, activitatea este întreruptă în toate direcţiile judeţene de finanţe publice. Asta înseamnă că Fiscul nu mai face niciun control, iar la trezorerii activitatea este menţinută doar în proporţie de o treime din capacitatea normală.
Celor din finanţe li s-au alăturat şi salariaţii din instituţiile subordonate Ministerului Muncii, care au aceleaşi probleme cu stimulentele neacordate în ultimele două luni. Numărul inspecţiilor judeţene de muncă, agenţiilor de şomaj şi direcţii judeţene de pensii care opresc activitatea creşte de la o oră la alta.
Petcu vrea o singură acţiune, foarte puternică şi care să dizloce Guvernul
Marius Petcu, preşedintele CNSLR-Frăţia, spune că protestele de la Ministerul Finanţelor „au încălzit puţin scena", dar nu trebuie să modifice programul protestelor deja anunţate. El rămâne adeptul unui protest mare, cu participare de la toate cele cinci mari confederaţii sindicale. „Nu vreau să ne consumăm energia în acţiuni dispersate. Optez pentru o acţiune finală, foarte puternică, care să dizloce Guvernul!", a explicat Petcu.
Sindicaliştii din primării vor şi ei grevă
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), care are peste 50.000 de membri, a anunţat printr-un comunicat că este alături de protestatarii din Ministerul de Finanţe. Mai mult, preşedintele FNSA, Valer Suciu, le sugerează celor care colectează taxele şi impozitele la nivelul administraţiei publice locale, adică în primării, să solicite şi ei stimulente de tipul celor revendicate de finanţişti.
Dacă e nevoie de organizarea unor proteste pentru obţinerea acestor sporuri, preşedintele FNSA le promite tot sprijinul necesar.
Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii, ce reprezintă interesele a peste 30.000 de membri de sindicat din Poşta Română, se solidarizează cu acţiunile de protest ale angajaţilor din sectorul bugetar - funcţionari publici şi personal contractual, poliţişti, angajaţi din învăţământ sau din sănătate, au anunţat, joi, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical, într-un comunicat de presă.
FOTOREPORTAJ Ministrul de Finanţe asediat de proprii angajaţi
UPDATE 11. 45 Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a afirmat că protestul este ilegal, dar va vorbi cu angajaţii care încă se află la sediul Ministerului de Finanţe. Totuşi, "cei care nu respectă legea, vor fi sancţionaţi. Cine nu e la serviciu, nu vor fi plătiţi", a atras atenţia ministrul de Finanţe, după întâlnirea cu premierul Emil Boc. "O să găsim soluţii ca oamenii să fie respectaţi din punct de vedere al salarizării", a adăugat Ialomiţianu.
UPDATE 11.00 Premierul Emil Boc discută, la această oră, cu ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, cel al Internelor, Traian Igaş, şi cu şefului Fiscului, Sorin Blejnar. Ialomiţianu a declarat că va purta noi discuţii cu protestatarii de la Finanţe în jurul orei 12:30 şi că, în urma acestora, va lua "măsurile cele mai bune", stimulentele urmând a fi acordate pe criterii de eficienţă.
UPDATE 10.20 Gheorghe Ialomiţianu: „modificăm legea salarizării: includem sporurile în salarii"
Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, a ajuns azi-dimineaţă la sediul Ministerului Finanţelor Publice. El le-a spus angajaţilor protestatari că lucrează la modificarea legii salarizării pentru a include sporurile tăiate în urmă cu două luni, în salariile de bază.
UPDATE 10.15 Ialomiţianu: Cei care îşi desfăşoară activităţile în mod legal nu vor fi sancţionaţi
Gheorghe Ialomiţianu a asigurat că va continua discuţiile cu întreg personalul Ministerului Finanţelor, astfel încât să fie luate măsurile cele mai bune. Negocierile vor fi în limitele legii, eu susţin un sistem de salarizare echitabil pentru angajaţi, a declarat ministrul de Finanţe, reafirmând că stimulentele trebuie acordate angajaţilor pe criterii de performanţă. Prin Legea salarizării unitare sporurile vor fi incluse în salarii, astfel încât să fie creat un sistem de salarizare echitabil, a explicat Ialomiţianu.
UPDATE 10.00 Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, au ajuns la Guvern pentru a avea o nouă discuţie cu premierul Emil Boc despre protestele angajaţilor pentru neplata stimulentelor.
UPDATE 05.25 Discuţiile dintre Gheorghe Ialomiţianu şi liderii sindicali s-au încheiat fără rezultat, după aproximativ patru ore, ministrul afirmând încă o dată, la ieşirea din Ministerul de Finanţe, că stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanţă, celor care reduc evaziunea fiscală.
"Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanţă, celor care reduc evaziunea fiscală, celor care au o contribuţie substanţială la realizarea veniturilor la bugetul de stat. În momentul de faţă, România este pe ultimul loc la încasări la bugetul statului, respectiv 32%, Bulgaria având 40%. Trebuie să avem criterii de eficienţă. Această instituţie trebuie restructurată, reorganizată, ca să fie o instituţie apreciată de contribuabili, pentru a nu fi în situaţia de a tăia cheltuielile instituţiilor publice şi toate instituţiile să funcţioneze în condiţii de normalitate", a susţinut ministrul de Finanţe după discuţii.
Vezi GALERIE FOTO AICI
El a precizat că negocierile vor continua şi joi.
Liderul sindical Vasile Marica a spus că ministrul le-a precizat că va discuta joi cu premierul despre această situaţie.
Marica şi-a arătat temerea ca această acţiune să nu fie politizată şi să nu degenereze, în condiţiile în care el are semnale din toată ţara că protestele s-ar putea amplifica.
"Facem un apel la toate partidele politice să-şi vadă de treaba lor, să ne lase să ne rezolvăm problemele. Noi nu ne dorim o politizare a acestei acţiuni. Mâine dimineaţă (joi - n.r.), dacă colegii noştri vor intra în acţiuni spontane, cauza este sărăcia, nu că ţin cu vreun partid sau cu altul", a susţinut Marica.
Acesta a spus că înţelegerea cu "cei din Fisc" a fost ca o parte din banii colectaţi să fie daţi pentru redimensionarea cheltuielilor cu personalul, iar la ora actuală ministrul încalcă această convenţie.
"Ministrul nu ne-a promis nimic, nici noi nu i-am promis. Am rămas pe poziţia noastră şi el pe a lui. I-am spus ministrului că singurii vinovaţi pentru că la buget nu se colectează bani suficienţi sunt guvernanţii care şi-au pus oameni în funcţii de conducere în instituţiile din toată ţara", a spus liderul sindical, potrivit Mediafax.
UPDATE 03.38 Ministrul Ialomiţianu a declarat că se negociază în continuare şi că în minister trebuie făcute restructurări ca populaţia să aibă din nou încredere în instituţie. În ceea ce priveşte, protestul de astăzi, negocierile continuă., potrivit corespondentului Adevărul.
UPDATE 03.07: Sebastian Oprescu, de la SNFP (Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici), la mai bine de trei ore după negocieri, a declarat că nu s-a ajuns la nicio concluzie. Oamenii scandează în continuare că nu vor pleca acasă până când nu se găsesc soluţii şi până nu îşi primesc stimulentele.
UPDATE 01.26: Vasile Marica a declarat că nu s-a ajuns la nicio înţelegere deocamdată. Oamenii nu vor să plece şi negocierile continuă. Totodată, oamenii speculează că Vasile Marica ar fi mână în mână cu ministrul de finanţe şi că îşi doresc banii pe lunile august şi septembrie, potrivit corespondentului Adevărul.
UPDATE 01.26: Vasile Marica a declarat ca nu s-a ajuns la nicio înţelegere deocamdată. Oamenii nu vor să plece şi negocierile continuă. Totodată, oamenii speculează că Vasile Marica ar fi mână în mână cu ministrul de finanţe şi că îşi doresc banii pe lunile august şi septembrie, potrivit corespondentului Adevărul.
UPDATE 00.23: Ialomiţianu s-a întors la Ministerul de Finanţe unde va negocia cu liderii de sindicat.
"Am venit să continuăm negocierile. Nu fug, negociez! Cine are performanţă va fi bine plătit în finanţe" a declarat când a ajuns înapoi la birou ministrul Ialomiţianu. "Vreau să văd rezultatele că avem obligaţia de a reduce evaziunile fiscale. Negociem cu liderii de sindicate" a mai spus ministrul înainte de a intra în birou în scandările mulţimii.
Potrivit Realitatea, ministrul de finanţe a ajuns însoţit de SPP iar la faţa locului mai sunt aproximativ 200 de persoane. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, Vasile Marica, a declarat că protestatarii sunt hotărâţi să rămână toată noaptea în sediul Ministerului de Finanţe.
Gheorghe Isvoranu, preşedinte Spiru Haret, a declarat la Realitatea TV.: Sunt în drum spre Bucureşti şi vrem să ne alăturăm cu toţii protestului. Ceea ce se petrece în momentul de faţă este un genocid. Ceea ce vrea domnul Ialomiţianu să facă acum este să dezamorseze situaţia.
UPDATE 22.45 Emil Boc la TVR: "Nu poţi să pretinzi profesorilor, medicilor, judecătorilor, altor funcţionari din administraţie să aibă salariile diminuate cu 25% iar în altă parte să dai stimulente în valoare de 1 până la 3 salarii" "N-am spus că e privilegiu ci că trebuie acordat în conformitate cu legea. Stimulent înseamnă că ai făcut ceva în plus faţă de ce ai făcut în mod obişnuit."
"Atunci când combaterea evaziunii fiscale va fi ralizată astfel încât putem spune că cei de la Ministerul finanţelor şi-au făcut datoria, atunci putem acorda stimulente".
"Performanţele nu sunt, din nefericire, pe măsura acordării de stimulente. Din nefericire evaziunea fiscală încă există în România. Maniera în care acordăm nediferenţiat, tuturor, de la unu la trei salarii stimulente, e o măsură care nu e corectă în raport cu restul bugetarilor din România. Şi un profesor sau un medic care operează pe creier ar avea nevoie de stimulente, de la unu la trei salarii pentru că are o muncă extrem de performantă. Eu ca şi guvern dacă nu păstrez aceeaşi unitate de măsură va fi greu să trecem peste această perioadă dificilă. Când evaziunea fiscală va fi diminuată şi vor fi aduse resurse financiare suplimentare la bugetul de stat în urma muncii funcţionarilor publici care au competenţe directe, da: stimulente. dacă nu sunt stimulente trebuie fiecare să ştie că vin vremuri de austeritate şi să rămânem în cadrele pe care le avem cu toţii".
UPDATE 22.38 "Cei care vor avea rezultate performante vor primi stimulente" a declarat Ialomiţianu în momentul în care a plecat de la Minister.
UPDATE 22.29Vasile Marica, preşedintele Confederaţiei Sindicale SEDLEX, a declarat că protestatarii nu l-au agresat pe Ialomiţianu.UPDATE 22.45 Emil Boc la TVR: "Nu poţi să pretinzi profesorilor, medicilor, judecătorilor, altor funcţionari din administraţie să aibă salariile diminuate cu 25% iar în altă parte să dai stimulente în valoare de 1 până la 3 salarii"
"Noi avem un principiu. Oamenii de aici vor stimulentele care trebuie acordate în ansamblu. Oamenii nu pot să meargă acasă cu 5 milioane şi să aibă rate de 7 milioane. Dacă ar da aceste stimulente s-ar mări consumul. Convenţia cu Ministerul de Finanţe a fost să dea la oameni cele mai mici salarii astfel încât atunci când atrag fonduri să le dăm procent. Acum ei schimbă regulile din mers, ceea ce e o mare prostie. Un ministru poate da aceşti bani. De ce vor să înfrângă poporul român? Nu a fost nicio violenţă. Oamenii vor nişte răspunsuri. Faptul că a plecat e o dovadă de slăbiciune. Oamenii vroiau să afle răspunsul la nişte întrebări. Toţi se îmbulzeau să-l întrebe lucrul ăsta. Numeni nu s-a atins de ministru. SPP-ul a apărut la minister când ministrul vroia să plece. A fost o îmbulzeală atunci pentru că oamenii vroiau să afle de ce nu mai iau stimulentele. Oamenii nu mai au încredere în nimeni" a declarat Marica.
UPDATE 22.23 Primii protestatari care părăsesc sediul ministerului.
UPDATE 22.17 Liderul dascălilor de la CNSLR - Frăţia cere solidarizarea tuturor nemulţumiţilor
Marius Nistor, liderul dascălilor înscrişi în federaţia Spiru Haret, afiliată la CNSLR - Frăţia, se află la Ministerul de Finanţe împreună cu mai mulţi proefsori: „Nu pot să vă spun câţi suntem, fiindcă n-am stat să număr”.
UPDATE 22.12 Liderul revoluţionarilor de la Finanţe: Este protestul nostru, nu vrem să agităm lucrurile!
Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), este reticent faţă de venirea altor sindicalişti la sediul Ministerului de Finanţe.
UPDATE 22.04 O altă parte a protestatarilor vor să plece la Ateneul Român, acolo unde sunt adunaţi majoritatea liderilor PDL şi acolo unde, cred ei, ar urma să ajungă în scurt timp şi ministrul Ialomiţianu.
UPDATE 22.03 Angajaţii ministerului sunt îndemnaţi, în acest moment, să rămână până dimineaţă în clădire şi să blocheze, joi, la prima oră intrarea ministrului în cabinet.
UPDATE 21.59 Câţiva protestatari au pătruns în biroul ministrului şi au început să cotrobăie prin încăpere. Unii dintre ei urmăresc ştirile la televizorul lui Ialomiţianu.
UPDATE 21.58
UPDATE 21.55 Ministrul Ialomiţianu este scos cu ajutorul ofiţerilor SPP din clădire!
UPDATE 21.04 Victor Ponta, preşedintele PSD: Era de aşteptat ce se întâmplă. Luni vom depune moţiunea de cenzură.
UPDATE 20.03 Marius Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret" : "Bugetarii trebuie să treacă la acţiune. Vom susţine toate acţiunile de protest. Se pot declanşa acţiuni spontane în toate unităţile şcolare
UPDATE 21.00 Vasile Marica: Ministrul de Finaţe nu poate ieşi decât pe geam
UPDATE 20.55 EXCLUSIV adevarul.ro Florin Vâlnei, preşedintele Federaţiei Poliţiştilor: "La Ministerul de Finaţe sunt prezenţi poliţişti care sunt după orele de program. Suntem solidari cu ei pentru că suntem în aceeaşi situaţie". El a adăugat că poliţiştii "au de gând să stea la minister până se rezolvă situaţia!"
În schimb, Marian Gruia, preşedintele Federaţiei Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, a declarat, pentru adevarul.ro, că "poliţiştii care sunt la protest s-au dus acolo doar pentru imagine".
UPDATE 20.45 Boc: Stimulente pot fi considerate tot pomeni
"Cei care sunt performanţi şi depăşesc planul au dreptul conform legii la stimulente proporţional cu nivelul cu care au depăşit. Maniera această nediferenţiată, la toată lumea, nu mai poate continua. Când evaziunea fiscală va fi diminuată, da stimulente", a spus Boc, la postul public de televiziune.
El a amintit totodată, referindu-se la protestatarii de la Ministerul Finanţelor, că angajaţii din sistemul bugetar nu sunt plătiţi pentru orele în care nu muncesc. La finalul şedinţei de guvern, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat că activitatea angajaţilor din Ministerul Finanţelor este apreciată, dar trebuie recompensate acele persoane care înregistrează performanţe în combaterea evaziunii fiscale.
La rândul său, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că angajaţii Ministerului Finanţelor pot primi stimulente doar dacă este atinsă ţinta de venituri bugetare, însă după primele şase luni sumele colectate au fost sub planul de încasări.
UDATE 20.40 Angajanţii de la Finanţe nu-l lasa pe ministrul Ialomiţianu să iasă din clădire
UPDATE 20.35 Protestatarii au incercat să intre în biroul ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. Ei au dat cu pumnii şi picioarele în uşă. Oameii strigă ministrului Ialomiţianu "Demisia", "Marionetă" sau "Laşule".
UPDATE 20.30 Gheorghe Ialomiţianu: Nu am de ce să îmi dau demisia.
"Foştii miniştriii nu au rezolvat problema. O să negociez tot timpul dar în condiţii de legalitate. Actualul sistem nu respectă legea", a spus Ialomiţianu.
UPDATE 20.20 Poliţia alături de protestatarii de la Ministerul de Finanţe.
Reprezentantul sindicatelor din poliţie au sosit la Ministerul de Finanţe pentru a susţine protestatarii.
Florin Vâlnei preşedintele sindicatelor din Poliţie: "Suntem solidari cu cei de la Finanţe şi le susţinem protestele. Singura formă de protest care îi va aduce cu picioarele pe pământ este greva generală. Am văzut că ei petrec la Ateneu. Este semnul lor de respect".
UPDATE 20.18 Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei: "Ministrul de Finanţe trebuie să rezolve această problemă. Nu pot eu să spun eu ceea ce se întâmplă".
UPDATE 20.15 Elena Udrea: "Am ieşit de la şedinţa de Guvern, nu ştiu ce se întâmplă la Ministerul de Finanţe".
UPDATE 20.14 Cătălin Predoiu, ministrul de Justiţie: "E la îndemâna ministrului de Finanţe să deblocheze situaţia".
UPDATE 20.13 "O să aducem apă şi mâncare, ministerul nu s-a ocupat de oamenii lui, o să ne ocupăm noi, sindicatul", a declarat . "Oamenii nu vor să mai plece. Nu mai trebuie să vină alţi oameni din ţară. Sunt suficienţi cei din din Bucureşti", a spus preşedintele Sedlex, Vasile Marica.
"Când o mulţime este nemulţumită atunci are dreptate", a punctat Marica, precizând că îl parafrazează pe preşedintele Traian Băsescu.
UPDATE 20.00 În timp ce angajaţii Ministerului de Finanţe protestează împotriva salariilor de nimic pe care le-au primit luna aceasta, liderii PDL se află la ceremonia de lansare a Fundaţiei Creştin-Democrate, organizate de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
UPDATE 19.50 "Cei 200 de oameni nu reprezintă Ministerul de Finanţe şi ANAF-ul", a atras atenţia Sorin Blejnar, preşedintele ANAF. El a îndemnat protestatarii "să meargă acasă şi să doarmă liniştiţi".
Şeful ANAF a explicat că nu se va negocia în privinţa stimulentele deoarece "aceste stimulente se acordă atunci cănd se încasează sume suplimentar, atunci când se reduce evaziunea fiscală. 98% din încasările suplimentare, nu sunt încasările noastre, ci încasări făcute de altte instituţii publice, dar gestionate de Ministerul de Finanţe. Ca să îţi meriţi aceste stimultente, trebuie să-ţi depăşeşti planul de încasări", a subliniat şeful ANAF.În acest timp mulţimea scanda: "Hoţii!"
UPDATE 19.45 Marica: "Vrem ca stimulentele şi legea salarizării să fie favorabile tuturor. Stă în pixul ministrului să acorde aceste stimilente"
Fondul de stimulente este constituit şi pe luna august şi pe luna septembrie şi pe luna octombrie. Banii sunt, este nevoie de semnătura ministrului. Este în puterea lui să acorde sporurile.
UPDATE 19.39 Fostul ministrul de Interne, Vasile Blaga, care şi-a dat demisia în urma protestelor poliţiştilor a refuzat să comenteze situaţia de la Ministerul de Finanţe. "Fiecare ministru să-şi rezolve problemele", a spus Blaga. UPDATE 19.37 Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat în repetate rânduri că va continua să acorde sporuri angajaţiilor din Ministerul Finanţelor până la intrarea în vigoare a legii salarizării unice, întrucât eliminarea acestor stimulente echivalează cu o reducere a veniturilor de aproximativ 60%.
Acordarea stimulentelor pentru angajaţii de la Finanţe, Vămi şi Fisc a fost una dintre nemulţumirile preşedintelui Traian Băsescu referitor la mandatul lui Vlădescu la şefia Ministerului de Finanţe, reprezentând şi nuul dintre motivele înlocuirii acestuia din funcţie.UPDATE 19.35 Liderul de sindicat, Vasile Marica, a anunţat protestatarii că în curând vor primi apă. El a precizat că va rămâne cu cele câteva sute de bugetari, la sediul ministerului de Finanţe, deoarece negocierile se află într-un blocaj.
Angajaţii Ministerului de Finanţe au urcat pe holul de la primul etaj al instituţiei, unde se află cabinetul ministrului Gheorghe Ialomiţianu.
Salariaţii din sediul central al Ministerului Finanţelor, dar şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reclamă că după eliminarea sporurilor veniturile lor au scăzut drastic, după ce anterior salariile de bază le-au fost reduse cu 25%.
"Uitaţi-vă, să vadă toată lumea cu ce salarii trăim. Salarii nesimţite?! Nu poţi să trăieşti cu 4-5 milioane de lei (vechi -n.r.). Am 20 de ani de muncă în Ministerul Finanţelor. Directorii noştri cu răspundere au 19 milioane de lei (vechi - n.r.). Ne spune lumea că avem salarii nesimţite? Nesimţiţi sunt cei care afirmă aşa ceva!", a declarat pentru Mediafax unul dintre participanţii la protest, care avea în mână fluturaşul de salariu.
Ministrul Finanţelor s-a întors la minister în jurul orei 18.30, pentru a discuta cu protestatarii, fiind huiduit de către angajaţii care îl aşteptau în faţa biroului.