Spaliere pentru flori
Confecţionarea unor spaliere are adesea două obiective: îmbrăcarea unui perete gol şi facilitarea plantelor agăţătoare de a se ridica şi de a decora peretele cu un “panou vegetal”.
Având în vedere că spalierele sunt de lemn şi se găsesc în exterior, este necesar să le protejăm, prin impregnare cu lacuri sau cu vopsele.
Pe o suprafaţă de beton, faceţi o schiţă cu creta înainte de a vă apuca de lucru. Folosiţi stinghii de lemn de brad pe care le poziţionaţi în unghiuri de 45° în raport cu suprafaţa rectangulară trasată pe sol. Prindeţi apoi o altă serie de stinghii paralele, dar perpendiculare pe celelalte.
Fixarea stinghiilor trebuie făcută cu ajutorul cuielor la fiecare intersecţie. Aveţi grijă ca distanţa dintre stinghii să fie perfect egală. Toată suprafaţa trasată iniţial cu creta trebuie acoperită cu stinghii.
Puneţi stinghiile prinse cu ajutorul cuielor pe suporţi sau pe o masă astfel încât să puteţi tăia cu ferestrăul terminaţiile. Folosiţi un ferestrău cu lamă fină.
O dată ce spalierul este terminat, urmează operaţiunile de fixare. Fixarea se poate face cu ajutorul unor suporţi inoxidabili sau plastifiaţi. Plasaţi mai întâi spalierul pe perete pentru a identifica amplasamentul găurilor. Utilizaţi bormaşina pentru găurirea peretelui, introduceţi suporţii şi apoi plasaţi spalierul.
Puneţi una sau mai multe jardiniere la baza spalierului pentru a sădi plantele agăţătoare. Ţineţi cont, în alegerea plantelor, de expunerea peretelui la soare. De exemplu, aveţi în vedere că hortensiile şi caprifoiul perferă un loc umbros.
Plantele agăţătoare, cum ar fi iedera, se înfăşoară foarte bine pe spaliere. Dar trebuie să le supravegheaţi dezvoltarea, fixându-le cu ajutorul unor legături speciale.