STUDIU: Furnicile au un comportament apropiat cu al oamenilor
Acte pornite din instinctul înnăscut al animalelor gregare, aşa cum sunte cele de deparazitare sau de adopţie a puilor orfani, sunt oarecum comune în lumea animală, însă animale care se salvează unul pe celălalt, în cazul unui pericol iminent, sunt mult mai rare, fiind de obicei menţionate în cazurile unor animale evoluate, aşa cum sunt delfinii şi maimuţele.
Acest gen de comportament însă a fost observat recent şi în cazul indivizilor unei specii de furnici, Cataglyphis cursor.
Elise Nowbahari de la Universitatea de Nord din Paris şi Karen L. Hollis de la Colegiul Mount Holyoke din South Hadley, Massachusetts, au reprodus o situaţie limită ce ar fi putut să se petreacă în mediul natural al acestor furnici. O furnică este prinsă sub nisip. Ei au intervenit, creând o capcană din nailon care să ţină furnica captivă sub nisip.
Răspunsul celorlalte furnici din colonie a fost surprinzător. Acestea au început să sape în jurul furnicii prizoniere, încercând să o elibereze. După ce au găsit capcana din nailon, au început să o muşte cu mandibulele pentru a obţine eliberarea furnicii captive.
Abilitatea acestor furnici de a identifica şi de a acţiona pentru înlăturarea nefamiliarei capcane din nailon demonstrează un comportament cognitiv şi un pattern comportamental extrem de complex pentru nişte nevertebrate. Detaliile acestui experiment au fost publicate în ultimul număr al revistei PLoS ONE.