Ţânţari ucigaşi la graniţa României
Alarmă la graniţa României cu Bulgaria! Ţânţarii au băgat în spital mai multe persoane din ţara vecină, infectându-le cu virusul West Nile, generator de meningită. Ministerul Sănătăţii anunţă că în România, deocamdată, nu s-au înregistrat cazuri.
Feriţi-vă cât puteţi de ţânţari, pentru că au devenit periculoşi! Vecinii noştri bulgari sunt înspăimântaţi, după ce mai multe persoane au fost internate, fiind înţepate de insectele purtătoare ale virusului West Nile.
Mai mult, în Grecia, trei oameni au murit, în urma unor astfel de ciupituri. Specialiştii Ministerului Sănătăţii spun că, deocamdată, în România nu s-au înregistrat cazuri de meningită West Nile.
Trecuţi, însă, printr-o experienţă neplăcută în anul 1996, când 393 de români s-au îmbolnăvit de meningită, aceştia recomandă populaţiei să evite pe cât posibil expunerea la ţânţari.
„În casă mai scap de ei, pun o plasă la geam, mai un spray, dar e problema cu cel mic, că iese la joacă şi vine acasă pişcat din cap până-n picioare", s-a plâns Dorina Gândilă (43 de ani), din Bucureşti.
Insectele, spun specialiştii, au luat-o razna din pricina temperaturilor oscilante din acest an.
Entomologul Mihaela Cristescu, de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, ne-a explicat că ţânţarii au avut un mediu propice înmulţirii, cu zile caniculare, dar şi umezeală.
„Dacă nu se acţionează asupra lor cu substanţe, ei se înmulţesc la nesfârşit", spune expertul.
«Purtaţi îmbrăcăminte cu mâneci şi pantaloni lungi»
Prof. dr. Emanoil Ceauşu, infecţionist la Spitalul "Victor Babeş" din Capitală, ne face câteva recomandări pentru a ne feri de ţânţari:
- purtaţi îmbrăcăminte deschisă la culoare, cu mâneci şi pantaloni lungi, mai ales seara;
- aplicaţi pe piele substanţe pentru îndepărtarea ţânţarilor;
- montaţi plase la ferestre;
- în încăperi, folosiţi aparate speciale împotriva insectelor;
- îndepărtaţi din jurul locuinţei orice recipient cu apă stătută.
Trei morţi în Grecia
În Grecia, 16 persoane au fost infectate cu virusul West Nile şi trei au murit, iar în Bulgaria mai mulţi oameni au ajuns la spital, cu simptome specifice: febră mare şi dureri intense de cap.
Virusul West Nile afectează creierul
Medicii atrag atenţia că meningita West Nile este o boală infecţioasă foarte gravă, afectând creierul. Virusul se transmite prin muşcătura de ţânţar sau căpuşă.
De la locul înţepăturii virusul pătrunde în sânge şi invadează sistemul nervos central.
Simptomele bolii diferă în funcţie de zona din creier pe care o invadează, de la manifestări neurologice până la cele neuropsihice (tulburări de echilibru, lipsa coordonării, paralizie) însoţite întotdeauna de febră.
Tratamentul constă în medicamente care să întărească sistemul imunitar şi pentru menţinerea funcţiilor vitale.