Țările în care se va călători fără pașaport. Ce schimbări aduce intrarea României și Bulgariei în Schengen
31 martie este data de la care România și Bulgaria vor face parte din Schegen, în ceea ce privește accesul pe calea aerului și a apei, nu și terestru. O dată cu această dată, peste 400 de milioane de cetățeni din cele două țări vor circula liber între statele membre. În zona de liberă circulație, în fiecare an au loc 1,25 miliarde de călătorii și peste 3,5 milioane de călători trec zilnic granițelor statelor din zona Schengen.
Controalele la frontieră vor fi simplificate
Impactul direct al intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen va fi resimțit de călătorii care ajung în aceste două țări cu avionul sau pe mare din alte țări ale spațiului Schengen, deoarece nu va mai fi necesară prezentarea pașaportului la sosire.
Prin urmare, pasagerii zborurilor, croazierelor și feriboturilor nu vor fi supuși controalelor.
Dar cei care aleg mijloace de transport terestre, mașina, trenul sau autocarul, vor trebui în continuare să dețină un act de identitate, deoarece regulile privind frontierele terestre nu au fost încă stabilite din cauza dreptului de veto exercitat de Austria.
În ce țări europene poți intra fără pașaport
În fiecare an, în zona Schengen au loc 1,25 miliarde de călătorii și 3,5 milioane de oameni trec zilnic granițele țărilor membre în fiecare zi, informează Euronews.
Cu excepția României și Bulgariei, spațiul Schengen cuprinde deja 27 de state, dintre care 23 sunt membre ale Uniunii Europene, iar patru sunt state membre ale Asociației Europene de Liber Schimb: Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.
Pentru călătorii fără cetățenie UE, este esențial să țină cont că șederile în Bulgaria și România vor fi luate în calcul în ceea ce privește perioada petrecută în spațiul Schengen, care nu poate depăși 90 de zile într-o perioadă totală de 180 de zile.
În 2023, peste 22 de milioane de pasageri au tranzitat spațiul aerian românesc, cu 20% mai mulți față de 2022.