Te învăţăm cum să alegi cel mai bun tarif la curent
Factura la energie electrică poate fi redusă semnificativ dacă ştim ce cantitate de electricitate consumăm în medie lunar şi dacă alegem corect tariful reglementat. Iată care sunt tipurile de tarife pentru energia electrică.
Furnizorii de energie electrică practică astăzi şapte tipuri de tarife, fiecare tarif avantajând doar un anumit tip de consumator.
Dacă ai un consum mare
Tariful CD, tip monom. Acest tarif e destinat consumatorilor casnici care nu doresc aplicarea unui tarif cu abonament consumului propriu de energie electrică.
Tariful este compus dintr-un preţ unic pentru energia electrică, indiferent de perioada în care se înregistrează consumul. Acest tarif este avantajos pentru persoanele care au perioade lunare de consum.
Atunci când îţi ştii consumul
Tariful CI, cu consum inclus. În cazul acestui sistem de tarifare plăteşti:
* un abonament zilnic (lei/zi) care acoperă cheltuielile fixe, precum şi asigurarea consumului zilnic de 1 kWh;
* un preţ unic al energiei electrice, care se aplică consumului înregistrat peste cota zilnică, în perioada de facturare, indiferent de momentul din zi sau noapte când se înregistrează consumul.
Acest tip de tarif se adresează celor care doresc includerea în abonament şi a unei cote fixe de energie electrică şi are ca avantaj un preţ mai mic al energiei pentru primul kWh consumat.
Foloseşti curent în orice moment
Tariful CR, cu rezervare. Acest tarif este unul dintre cele mai utilizate tipuri de tarife şi se adresează persoanelor cu obiceiuri de consum normale. Tariful conţine:
* o rezervare zilnică (lei/zi) pentru a acoperi cheltuielile fixe (rezervarea se percepe indiferent dacă se consumă sau nu energie electrică, prin intermediul acesteia asigurându-se în orice moment disponibilitatea serviciului de furnizare a energiei electrice);
* un preţ unic al energiei electrice, care se aplică întregului consum înregistrat în perioada de facturare.
Tarif mic pentru consum de noapte
Tariful CR2, diferenţiat pe două zone orare. Acest tip de tarif se adresează familiilor la care ponderea consumului de energie electrică din orele de noapte şi weekend depăşeşte 60% din consumul total înregistrat.
Tariful se compune din:
* o rezervare zilnică, cu rolul de a acoperi cheltuielile fixe;
* un preţ al energiei electrice consumate în orele de noapte, care se aplică pentru consumul efectuat de luni până vineri între orele 22.00-7.00, precum şi la sfârşitul săptămânii, în intervalul vineri, ora 22.00, până luni ora7.00;
* un preţ al energiei electrice consumate în orele de zi, de luni până vineri.
Pentru aplicarea acestui tip de tarif e necesar un contor special pentru înregistrarea consumului de energie în cele două intervale orare.
Tarif mic la anumite ore
Tariful CR3, diferenţiat pe trei zone orare. Acest sistem de tarifare poate avantaja persoanele care au alte obiceiuri de consum decât majoritatea populaţiei.
Tariful diferenţiat pe zone orare se compune din:
* o rezervare zilnică, cu rolul de a acoperi cheltuielile fixe;
* un preţ mai ridicat al energiei în zona de vârf;
* un preţ mai mic al energiei în zona normală;
* un preţ mic al energiei în zona de gol.
Racordat la joasă tensiune
Tariful CTP, pe tranşe de putere contractată. Destinat celor racordaţi la joasă tensiune: cel puţin 3kw/zi, între 3 şi 6 kw/zi şi peste 6 kw/zi.
* preţul unei rezervări zilnice: cu cât puterea contractată este mai mare, cu atât preţul rezervării creşte;
* un preţ unic al energiei.
Fă economie şi la telefon
Telefonul este o parte indispensabilă a vieţii noastre, deoarece ne ajută să fim în contact cu prietenii noştri şi cu familia.
Pentru a economisi bani la facturile de telefon, este bine să sunaţi seara sau la sfârşit de săptămână, când costul unui apel este mai mic sau să vă limitaţi la minutele incluse în abonament. Există mai multe planuri tarifare disponibile ale companiilor de profil, aşa că alege unul care se potriveşte cerinţelor voastre.
Abonamentul pentru cei cu venituri mici
Tariful CS, tip social. Acest tarif se adresează persoanelor care au venituri lunare mai mici decât salariul minim pe economie, un consum de energie electrică redus şi poate fi aplicat doar dacă ai domiciliul în locuinţa pentru care ai cerut acest sistem de tarifare.
În cazul acestui tarif, consumul de energie se facturează pe trei tranşe: primii 2kWh/zi se facturează cu un preţ scăzut, între 2 şi 3 kWh/zi se facturează la preţul mediu de vânzare, iar ceea ce depăşeşte 3 kWh/zi se facturează la preţul tranşei a treia, un preţ mai ridicat. Mai mult decât atât, aici nu se plăteşte partea fixă, abonaţii plătind doar consumul efectiv.
Pentru a beneficia de acest tip de tarif trebuie să depuneţi următoarele documente la sediul societăţii distribuitoare de energie:
* copie buletin/ carte de identitate; * cerere de acordare a acestui tip de tarif; * declaraţie pe propria răspundere privind venitul lunar pe membru de familie.