Te învăţăm cum să alegi şi să păstrezi corect verdeţurile de primăvară

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Au apărut primele legume de primăvară, iar tarabele sunt pline cu produse de tot felul: ceapă verde, ridichi, salate, urzici şi verdeţuri. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, te învaţă cum să cumperi şi să depozitezi sănătos trufandalele de primăvară.

Citeşte şi:

8 feluri în care poţi folosi sarea de bucătărie

Aşa păstrezi culorile hainelor cât mai mult timp

Ce să cumperi înainte de Paşte

Ceapă verde 1,5 - 2 lei

Cum se alege? Cumpără ceapă verde cu bulbi albi şi frunzele de o culoare vie, verde. Evită ceapa care are bulbii curăţaţi de coajă şi pieliţă, pătaţi sau loviţi. De asemenea, evită să cumperi ceapă cu frunze veştede, rupte, lovite sau pătate.

Apasă uşor pe bulbi: dacă iese un sirop urât mirositor şi de culoare gălbuie înseamnă că înteriorul nu este bun.

simeon stalpnicul png

Cum se păstrează? Ceapa verde se păstrează la frigider, ferită de lumină şi ambalată în pungi de hârtie. Dacă doreşti să o consumi peste un anumit timp, nu o spăla! Apa va afecta frunzele, iar ceapa se va înmuia şi va putrezi.

Sfatul specialistului: ceapa verde şi leurda sunt excepţionale în detoxifierea organismului. Au proprietăţi antivirale, antibacteriene, conţin multe fibre şi vitamina C.

Ridichi 2 - 2,5 lei

 Cum se aleg? În primul rând, ridichile trebuie să fie tari, să-ţi dea senzaţia de prospeţime. Evită să cumperi ridichi moi, cu textura încreţită şi pulpa seacă.

Ai grijă să nu fie putrezite! Motivul? Mulţi vânzători ţin ridichile în buchete, într-un borcan cu apă, pentru a le păstra proaspete cât mai mult timp. Frunzele putrezesc şi pot afecta bulbul.

simeon stalpnicul png

 Cum se păstrează? Ridichile se păstrează fără frunze şi fără a fi spălate. Depozitează-le în caserole de plastic închise etanş sau în pungi de hârtie la loc întunecos şi răcoros.

 Sfatul specialistului: sunt bune pentru combaterea tusei expectorante, a răcelii şi gripei. Sunt delicioase scobite în interior şi umplute cu zahăr sau miere de albine.

Urzici 1 leu grămada

Cum se aleg? Cumpără de la piaţă urzici cât mai fragede şi evită-le pe cele care sunt veştede şi foarte închise la culoare. Alege frunze proaspete şi tinere. Înainte de a le prepara curăţă-le de iarbă şi spală-le de mai multe ori până când apa rămâne curată.

Cum se păstrează? Urzicile nu se spală dacă vrei să le consumi peste o zi sau două. Se depozitează în frigider, în pungi de hârtie. Nu le ţine prea mult depozitate pentru că se vor veşteji.

Sfatul specialistului: trebuie obligatoriu consumate. Ajută la purificarea sângelui, reglează fluiditatea acestuia, conţin vitamina K. Sunt un detoxifiant general, un bun diuretic şi sunt recomandată persoanelor care suferă de alergii. O cură de urzici este mai mult decât recomandată.

Salată 2 - 2,5 lei

 Cum se alege? Salata verde este vedeta sezonului. Când cumperi, alege salată tânără, sănătoasă, cu frunzele subţiri şi culoare vie. Evită salata veştejită, cu frunze tăiate, rupte, murdare şi pătate.

 Cum se păstrează? Salata se poate păstra într-un loc întunecat şi răcoros cum este frigiderul. Fereşte-o de umiditate sau apă pentru că se va veşteji repede. Salata nu ţine foarte mult timp, aşa că este recomandat să o consumi cât mai repede.

 Sfatul specialistului: conţine multă vitamina C, fibre şi multe săruri minerale. Are proprietări revigorante şi dă organismului rezistenţă la infecţii şi virusuri. Datorită conţinutului ridicat de clorofilă, salata are rol antianemic. De asemenea, este recomanadată persoanelor care suferă de afecţiuni ale tranzitului intestinal.

Citiţi în ziarul de mâine cum să alegeţi corect fructele exotice.

«Mâncaţi cât mai multe legume»Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Primăvara este momentul să diminuăm consumul de carne şi să creştem consumul de verdeţuri şi legume de sezon: ceapa verde, usturoiul verde, ridichile, salata, urzicile, mazărea nouă, fasole fideluţă, etc.

Dintre alimentele primăverii prin efectele lor benefice organismului se remarcă frunzele de păpădie care tonifică, detoxifiază şi au proprietăţi hepatoprotectoare, leurda, urzica, usturoiul şi ceapa verde. Acum este momentul să renunţăm la cărnuri, mezeluri şi mâncăruri grele şi să alegem salate pe bază de legume proaspete.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
kate si william
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
ozn spania curcubeu jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
cluj wings investitei
riduri ochi jpeg
rsz legume   shutterstock jpg
Ciuperci FOTO Shutterstock (7) jpeg
zapada apuseni1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net