Așa îți fură hackerii datele personale din telefon sau de pe laptop! Ce trebuie să eviți

Recent, Claudia Pavel, mai precis, îndrăgita solistă cu numele de scenă Cream, a fost victima unui furt de date, artista trezindu-se că nu mai are control asupra adresei de mail și a contului Facebook, un important canal de comunicare cu fanii. Dar cum fură hakerii datele personale?

Rețelele wireless publice sunt terenul de joacă al hackerilor
Rețelele wireless publice sunt terenul de joacă al hackerilor

Eram la mall, la Băneasa, și am început să primesc tot felul de emailuri și de mesaje”, a povestit Claudia Pavel, pentru Click! A fost primul semn că ceva nu este în regulă, apoi a descoperit breșa de securitate.

Cum procedează hackerii

Există mai multe metode preferate de hackeri. Practic, Claudia era într-o zonă publică, aglomerată, într-un loc frecventat de clienți cu dare de mână. Mai exact, vadul perfect pentru infractori, fie ei și cibernetici.

Cea mai ușoară metodă de a accesa dispozitivele mobile, care stochează date personale sau bancare: rețelele wireless. Mulți utilizatorii uită sau, pur și simplu, nu știu că telefoanele, tabletele sau laptopurile pot fi setate în așa fel încât să filtreze modul de conectare la aceste rețele de internet.

Citește și: Contul de Facebook al Claudiei Pavel a fost spart: «Cine știe ce vor mai posta în numele meu!»

Dacă dispozitivele sunt lăsate să se conecteze, în voie, la orice rețea disponibilă, e ca și când ușa casei ar fi lăsată larg deschisă, când proprietarul pleacă de acasă, o veritabilă invitație pentru hackeri.

Problema rețelelor publice este că pot fi accesate foarte lejer, de infractorii cibernetici. Deși conținutul datelor din telefon e criptat, în momentul în care informațiile sunt transmise printr-o rețea compromisă, acestea pot fi deturnate de un hacker cu experiență.

Metoda „geamănul malefic”

Metoda poartă numele „omul de legătură”, pirații cibernetici reușind să aibă acces la parole sau fișiere personale. O altă metodă de deturnare a datelor, mult mai ușoară, a fost botezată „geamănul malefic”. Practic, hackerii lansează un hotspot(n.r. stabilesc o rețea wireless, coordonată din propriile dispozitive) cu numele terasei, plajei, hotelului sau cafenelei unde vă aflați.

Accesul nu implică introducerea unei parole, așa că în momentul în care v-ați conectat, pirații sunt deja legați de dispozitivul mobil. 

Citește și: Nu ignora această alertă Apple! Ascunde o funcție ce te poate salva de hackeri

Protecția în fața unor asemenea pericole necesită, în primul rând, atenție maximă. Atenție la setările telefonului, în primul rând. Nu utilizați anumite opțiuni, cum ar fi conectarea liberă la rețele wireless sau sistemul de plată contactless, prin telefon, decât atunci când aveți nevoie de ele, iar operațiunile sunt controlate de utilizator.

Trebuie să fiți atenți și suspicioși la orice rețea wireless publică. Atunci când observați două rețele cu nume identice sau similare, anunțați angajații locului care pune serviciul la dispoziție și nu vă conectați la nici una dintre rețele.

Cum trebuie procedat dacă hackerii v-au atacat dispozitivul

Este mult mai bine să utilizați pachetul de date mobile decât să fiți păgubiți. Dacă acest lucru se întâmplă, alertați de urgență Poliția. Autoritățile au structuri specializate, care pot da de urma infractorilor.

De asemenea, dacă hackerii nu au preluat toate conturile aplicațiilor instalate pe dispozitiv, modificați urgent parolele, utilizând formule complexe, combinație de capitale, litere mici, cifre și simboluri speciale ale tastaturii, de exemplu „P4rola!”.

Citește și: Sfaturi pentru alegerea parolei. Care sunt cele mai sigure variante

Mai mult, utilizarea unui serviciu VPN sau a unui antivirus capabil să cripteze toate datele rulate în dispozitiv, pot fi soluții salvatoare. Informațiile fiind codate, sunt slabe șanse ca infractorii să le poată descifra sau, măcar, să încerce să piardă timpul cu o astfel de operațiune laborioasă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Governors jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
schelet dinozaur profimedia jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
parbriz pixabay jpeg
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
munte pixabay jpg
brad brasov jpg
iohannis ranjet jpg
test1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net