Sfaturi pentru alegerea parolei. Care sunt cele mai sigure variante
Cum să-ți alegi cea mai bună parolă în 2022, ca să te protejezi împotriva atacurilor cibernetice din partea hackerilor.
Pe măsură ce atacurile cibernetice se înmulțesc asupra României, tot mai mulți utilizatori cad în plasa hackerilor și-și pierd accesul la datele bancare sau chiar informațiile de natură personală.
Cum să-ți alegi o parolă bună în 2022
Cu cât e mai mare, cu atât de poți proteja mai bine. Experții în securitate cibernetică recomandă utilizarea unei parole alcătuită din cel puțin 16 caractere. În cazul în care o alegeți o astfel de parolă, șansele ca ea să fie spartă scad considerabil. De obicei, o alegere complet aleatoare de caractere este potrivită, dar chiar și alegerile de cuvinte ce nu au legătură își pot face treaba, precum „albastrumerge189”.
De asemenea, experții recomandă și utilizarea unui caracter special, cum ar fi simbolurile sau semnele de punctuație. Așadar, parola „albastrumerge189” o să devină mult mai sigură dacă-i adăugăm un caracter special, precum „@albastrumerge189”.
Nu folosiți aceeași parolă pe mai multe platforme
Motivul este unul simplu. Bazele de date sunt ținta preferată a hackerilor, iar acestea conțin, de cele mai multe ori, parolele pe care le folosiți pentru platforma în cauză.
Așadar, experții în securitate cibernetică recomandă utilizarea unei parole noi pentru fiecare platformă pe care doriți să vă înregistrați.
Citește și Tehnicile folosite de hackeri ca să-ți fure datele. Cum să te protejezi
Schimbarea poate fi bună. Experții sunt împărțiți dacă trebuie să vă schimbați parolele în mod regulat. Cu toate acestea, toți sunt de acord că ar trebui să le schimbați imediat la orice indiciu de compromis.
Schimbarea parolelor la un anumit interval
De asemenea, și schimbarea parolelor s-ar putea să fie o soluție bună, mai ales în această perioadă. Dacă vi se pare greu, multe browsere sau chiar aplicații asigură un sistem de memorare a parolelor, fără a mai fi nevoie să vă amintiți cele 16 parole diferite.
Detaliile personale nu au ce căuta pe Facebook
Cu cât postezi mai multe informații despre tine, cu atât te poți expune unui atac cibernetic. Astfel, pozele cu câinele familiei s-ar putea să devină un subiect de interes pentru hackeri, unde ar putea găsi numele animalului de companie. De la asta și până la ghicirea parolei e un pas mic.
Stai departe de chestionarele postate pe Facebook
Da, sunt foarte interesante. Toată lumea și-a dorit să vadă ce animal a fost într-o viață anterioară, dar accesarea acestor platforme, mai ales prin intermediul Facebook, reprezintă un risc imens.
Dacă accesezi o astfel de platformă și alegi să te conectezi cu Facebook, persoana care a creat pagina respectivă ar putea avea acces la contul tău de pe rețelele sociale.
Folosiți 2FA
Autentificarea prin doi pași este cea mai nouă formă de protecție împotriva atacurilor cibernetice, iar utilizarea unui astfel de sistem s-ar putea să vă facă conectarea mai greoaie, dar mult mai sigură.
2FA e un sistem foarte simplu. Pentru a te conecta la un cont, ai nevoie de un cod anume, care este disponibil doar pentru tine, prin intermediul unei aplicații sau a unui mesaj trimis prin SMS.
Care sunt cele mai utilizate parole în 2022
În urma unui raport realizat de către Specops Software, experții au analizat mai multe date care au avut în vedere atacurile cibernetice, dar și cele mai utilizate parole ce au căzut pradă hackerilor.
Vezi și Cum va arăta viitorul securității on-line în următorii ani? De câte parole vom mai avea nevoie
Așadar, printre cele mai utilizate parole în acest an, „123” și „password1” rămân printre cele mai utilizate parole la nivel mondial.
Alte parole, mult mai periculoase, au în vedere conturile destinate administrării mai multor site-uri sau chiar baze de date. Așadar, potrivit raportului, cele mai utilizate parole de către administratori sunt:
„Pa$$w0rdp!@#”
„adm1nistrator1”
„administrator!@#$”
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!