Cum va arăta viitorul securității on-line în următorii ani? De câte parole vom mai avea nevoie
Parole? Nu-i așa că te-ai săturat să urmezi sfaturile experților în securitate care te îndrumă să ai cât mai multe parole? Nu-i așa că de fiecare dată ajungi să apeși pe "Am uitat parola"? Asta, deoarece numărul de parole pe care-l avem a crescut exponențial, iar memoria omului modern este bombardată constant cu informații, iar parolele și memorarea acestora intră pe loc secund.
Nimeni nu vrea o parolă și să o rețină pe aceasta. Avem, totuși, o rezolvare a acestei probleme păstrând un nivel considerabil de securitate pentru conturile noastre?
Adevărul este că, în timp ce cu toții trebuie să ne protejăm identitatea și să verificăm atunci când intrăm online, încercând să ne amintim ce parolă am folosit pentru care aplicație poate fi chinuitoare, mai ales când ajungem la o anumită vârstă.
Citește și Cum să-ți protejezi contul de Google împotriva hackerilor
Da, există aplicații dezvoltate pentru a ușura lucrurile. Totuși, Google și Apple ar putea face parte dintr-un grup care lucrează la o nouă soluție pentru acest lucru privind parolele, care ar putea fi în cele din urmă puse la dispoziție pentru platformele Android și iOS.
Ce-și propune Alianța FIDO
Potrivit publicației 9to5Google, Alianța FIDO a lucrat la o modalitate de înlocuire a parolei clasice, de care ne-am săturat.
O modalitate de a rezolva existența parolelor este autentificare prin doi pași (2FA), care s-a dovedit a fi o tendință pe care din ce în ce mai multe platforme o adoptă pentru un nivel de securitate destul de ridicat încât să facă utilizarea unei parole inutilă.
De fapt, 2FA este un text care este trimis pe telefonul tău care conține un cod pe care îl tastați în aplicație sau site-ul web pe care doriți să-l accesați, iar acest lucru verifică că sunteți cine spuneți că sunteți, deoarece nimeni, în afară de dvs., nu ar putea avea vreodată acces la telefonul nostru, doar dacă îl fură.
Vezi și Cele mai proaste parole de pe Internet. Dacă şi parola ta e printre ele, schimb-o urgent!
Ei bine, aceasta este teoria pe care se bazează 2FA. Dar FIDO are scopul de a înlocui parolele folosind chei criptografice. Când proprietarul telefonului își deblochează dispozitivul folosind un scaner de amprentă, recunoaștere facială sau o parolă, i se va cere să se conecteze folosind o „cheie”.
"În timpul înregistrării la un serviciu online, dispozitivul client al utilizatorului creează o nouă pereche de chei. Acesta păstrează cheia privată și înregistrează cheia publică cu serviciul online. Autentificarea se face de către dispozitivul client care dovedește deținerea cheii private a serviciului prin semnarea unei provocări.”, arată un comunicat din partea FIDO.
Membrii alianței FIDO sunt:
Amazon.
American Express.
Apple.
Bank of America.
CVS Health.
Egis.
Feitian.
Google.
Intel.
Lenovo.
Meta.
Microsoft.
Qualcomm.
Samsung.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro