Cum arată Ameca, cel mai realist robot creat până acum! VIDEO
Tehnologia evoluează de la an la an, iar dacă filmele în care roboții ajung să domine omenirea nu îi sperie pe pasionați, cei ce nu prea „gustă” această inovație cu siguranță se vor simți neliniștiți când vor vedea cât de realist poate să arate și să se comporte în prezent un robot. Este vorba de Ameca, robotul umanoid care a fost prezent la CES 2022.
Robotul Ameca a luat viață pentru prima oară în 2021, iar expresiile sale faciale extrem de realiste au devenit în scurt timp virale pe internet. În prezent, la CES 2022 (Consumer Electronics Show), evenimentul tehnologic al anului, robotul a fost adus pentru o demonstrație publică, iar liniile dintre „uman” și „android” se pare că devin din ce în ce mai neclare!
Robotul Ameca, expresii faciale extrem de realiste
La fel ca și în cazul roboților cunoscuți în toată lumea, precum Alexa și Sophia, care a fost prezentă și în țara noastră, Ameca a fost și intervievat. Se pare că răspunsurile primite de la robot nu au fost cu mult diferite față de cele ale predecesorilor săi în ceea ce privește „gravitatea” lor: nu a declarat război omenirii. Totuși, dezvăluie jurnalistul care l-a intervievat citat de Cnet.com, expresiile faciale alui lui Ameca sunt, într-adevăr, tulburător de realiste.
De asemenea, Ameca înțelege când i se vorbește și își ridică sprâncenele atunci când prin fața lui trec oameni. Mai mult decât atât, când creatorul lui și-a mișcat mâna prin fața robotului, Ameca a tresărit, aproape speriat.
Atunci când filmulețul în care apărea Ameca a devenit viral, chiar și Elon Musk a comentat pe marginea subiectului. „Yikes”, a scris acesta, dând de înțeles că robotul ultra realist l-a cam neliniștit chiar și pe el.
Creatorii lui Ameca însă, sunt extrem de încântați de rezultate. „Am fost extrem de surprinși. Peste noapte, a devenit o senzație. Am avut 24 de milioane de vizionări la clipul de pe Twitter”, a spus Morgan Roe, directorul de la Engineered Arts.
De ce Ameca arată, totuși, ca un robot
Roe a explicat că echipa a decis ca Ameca să aibă o înfățișare de robot, androgină, fiind creat din metal și plastic de culoare gri. A fost creat special așa, uman și „nonuman” în același timp, pentru că dacă ar fi imitat foarte bine și înfățișarea unui om, ar fi fost mult prea „sinistru”. „Ne-am dat seama că dacă îl faci să arate prea uman, începe să arate sinistru apoi”, a explicat acesta.
Totuși, echipa folosește la crearea fiecărui robot ce le poartă numele tehnologie 3D care include scanări complete ale unor persoane reale, pentru a imita cât mai bine structura osoasă, cea a pielii, dar și expresiile faciale.
Ameca deține 17 motoare individuale înăuntrul craniului său, care îi controlează mișcările și expresiile faciale într-un mod extrem de realist. În ciuda faptului că este controlat de un sistem, expresiile sale faciale sunt asemănătoare cu ale unui om. Creatorul său susține că exact așa vor arăta roboții umanoizi din viitor: o combinație între uman și robot.
Totuși, spune el, nu avem de ce să ne temem: Roe susține că ne mai trebuie cel puțin 10 ani ca un robot precum Ameca să „meargă printre noi” și să aibă funcții în societate.
„Am văzut totul în filme SF, iar acum totul e real”, a mai spus Roe. Ameca nu este singurul robot umanoid extrem de realist produs de compania Engineered Arts. În ultimii 4 ani, echipa s-a specializat pe crearea de roboți care par cât mai umani posibil. „Trebuie să te distanței de ideea că ar fi uman (robotul n.r)...Altfel, da, începe să devină sinsitru”, a explicat Roe.
Meet Ameca, a robot that has an array of human-like facial expressions. pic.twitter.com/ARJ5q45d85
— CNET (@CNET) December 9, 2021