Ce metodă s-a găsit ca să nu mai aruncăm aparatura stricată. Acum știm cât de ușor se repară un telefon, în funcție de model

Ultima actualizare:

    Potrivit indicilor de reparabilitate, aflăm că sunt telefoane, spre exemplu, care se repară ușor sau extrem de greuFoto: phoneresq.eu
Potrivit indicilor de reparabilitate, aflăm că sunt telefoane, spre exemplu, care se repară ușor sau extrem de greuFoto: phoneresq.eu

Avem casa plină de aparatură electrică și electrocasnică. De la telefoane, mixere, mașini de făcut pâine, robot de bucătărie, cuptoare cu microunde și până la boxe, frigidere, mașini de spălat. Iar lista poate continua. Atunci când se strică, avem tendința să le aruncăm, mai ales dacă nu au costat foarte mult. Pentru a cumpăra în cunoștință de cauză, asociațiile de mediu cer introducerea și în Romania a indicilor de reparabilitate, care arată cât de ușor poate fi refolosit un aparat după ce ce strică și e dus în service.

Suntem în era vitezei, când nu mai avem timp nici măcar să reparăm un obiect din casă. Îl arucăm și cumpărăm altul. Mai ales dacă nu a fost extrem de scump. La fel se întâmplă și atunci când ne plictism de el și vrem ceva mai performant.

Românii aruncă aparatura din casă după aproximativ doi ani

Un studiu arată că media de viață a electricelor și electrocasnicelor este de doi ani, dar că se pot duce în service pentru a fi reparate și utilizate, în loc să poluăm natura cu ele.

Iar pentru a face cea mai bună alegere la raft, asociațiile de mediu cer introducerea indicilor de reparabilitate a aparturii din casa, pentru a nu mai fi aruncată la coș.

Prin acești indici de reparabilitate, de la 1 la 10, se furnizează transparent informații despre gradul de dificultate în activitatea de reparare.

Cristian Pocol, președintele Asociației Respo Deee: ”Oamenii păstrau un produs electronic sau electrocasnic mai bine de zece

”A fost o perioadă în care oamenii păstrau un produs electronic sau electrocasnic mult timp, mai bine de zece ani. În prezent, după doi ani, în medie, majoritatea oamenilor cumpără produse noi, dorind cel mai recent model, considerând că cel vechi nu mai face față noului sistem de operare ori pentru că nu îi dau o șansă la reparație în cazul în care s-a defectat. De cele mai multe ori, produsele cumpărate ar avea o viață mult mai lungă. Totuși, ajung să fie păstrate neutilizate în casă ori aruncate la gunoi sau în mediul înconjurător, poluându-l, fără a fi reciclate corespunzător. O soluție în acest sens este repararea lor, iar dificultățile întâlnite în dorința de a face această activitate sunt cuantificate prin indicii de reparabilitate care ar trebui să însoțească un produs atunci când acesta este lansat spre vânzare pe piață”, explică Cristian Pocol, președintele Asociației Respo Deee.

Indicii de reparabilitate, în Franța

O lege în Franța, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2021, le cere companiilor producătoare de produse electronice să afișeze indicii de reparabilitate și să publice manualele de reparație.

Prin această măsură produsele electrice și electronice vor avea o durată de viață mai lungă și se va reduce nivelul electricelor și electrocasnicelor aruncate.


    Cristian Pocol, președintele Asociației Respo Deee, cere introducerea indicilor de reparabilitate și în legislația din România
Cristian Pocol, președintele Asociației Respo Deee, cere introducerea indicilor de reparabilitate și în legislația din România

S-au stabilit astfel indici de reparabilitate pentru produselor existente în comerț, cumpărătorii putând afla, din start, în ce măsură produsul dorit poate fi apoi reparat ușor, la nevoie.

Conform The Verge, compania Apple a fost, de exemplu, obligată, prin noua lege, să adauge acești indici produselor lor existente în magazinele online.

Indicii sunt deciși în funcție de mai mulți factori, printre care ușurința prin care se poate dezasambla, existența manualelor de reparație ori cât de ușor pot fi procurate piesele de schimb.

Franța este în acest moment singura țară din Europa care a introdus această lege, ca un proiect pilot, criteriile de reparabilitate fiind însă stabilite în urma unor studii de specialitate.

Efectele produse au deja un impact semnficativ în scăderea volumului de DEEE raportat, astfel că exemplul Franței va putea fi preluat și urmat în scurt timp și de alte țări din UE.

Exemple de indici de reparabilitate la telefoane mobile

Ifixit.com  aubicat indicii de reparabiltate pentru mai multe modele de telefoane mobile inteligente. Iată care sunt cel mai ușor, dar și mai greu de reparat!

  • Cel mai recent model de iPhone, 12 Pro Max – indice 6. Ecranul și bateria pot fi înlocuite cu ușurință. Majoritatea componentelor sunt modulare și ușor de înlocuit.

Totuși, partea din spate a telefonului este produsă din sticlă, astfel că se poate sparge și, în acest caz, trebuie înlocuită alături de ecran;

  • Huawei Mate 10 Pro – indice 4. În cazul în care camerele foto frontale se strică, trebuie înlocuit întregul ecran, inclusiv rama. În caz contrar, ecranul se va strica dacă încercăm să îl înlăturăm și să înlocuim doar camerele foto.

Când avem nevoie să înlocuim întregul display, este necesar să dezasamblăm aproape toate celelalte componente;

  • Samsung Galaxy Note 20 Ultra – indice 3. Înlocuirea bateriei este foarte greoaie. Reparația ecranului este, la fel, greoaie și scumpă.

Un aspect pozitiv este că telefonul se poate dezasambla cu o simplă șurubelniță Philips;

  • Motorola RAZR 2020 – indice 1. Telefonul cu ecran folding este foarte greu de reparat. În primul rând, carcasa este foarte puternic lipită și este greu de înlăturat.

Pentru a înlocui bateria, este nevoie să dezasamblăm aproape toate componentele. Mufa de încărcare este lipită de placa de bază. 

  • Fairphone 3 – indice 10. Componentele importante (precum bateria sau ecranul) pot fi demontate cu o simplă șurubelniță clasică Philips. Are în interior indicii scrise pentru a putea dezasambla cu ușurință orice component. Acestea pot fi dezasamblate cu o simplă șurubelniță de tip Torx.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zapada apuseni1 jpeg
milionar foto pixabay jpg
ceas Titanic jpeg
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
sofer furios coada jpg
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net