Ce metod─â s-a g─âsit ca s─â nu mai arunc─âm aparatura stricat─â. Acum ╚Ötim c├ót de u╚Öor se repar─â un telefon, ├«n func╚Ťie de model

17 august 2021
image
Potrivit indicilor de reparabilitate, aflăm că sunt telefoane, spre exemplu, care se repară ușor sau extrem de greuFoto: phoneresq.eu

Avem casa plin─â de aparatur─â electric─â ╚Öi electrocasnic─â. De la telefoane, mixere, ma╚Öini de f─âcut p├óine, robot de buc─ât─ârie, cuptoare cu microunde ╚Öi p├ón─â la boxe, frigidere, ma╚Öini de sp─âlat. Iar lista poate continua. Atunci c├ónd se stric─â, avem tendin╚Ťa s─â le arunc─âm, mai ales dac─â nu au costat foarte mult. Pentru a cump─âra ├«n cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â, asocia╚Ťiile de mediu cer introducerea ╚Öi ├«n Romania a indicilor de reparabilitate, care arat─â c├ót de u╚Öor poate fi refolosit un aparat dup─â ce ce stric─â ╚Öi e dus ├«n service.

Suntem ├«n era vitezei, c├ónd nu mai avem timp nici m─âcar s─â repar─âm un obiect din cas─â. ├Äl aruc─âm ╚Öi cump─âr─âm altul. Mai ales dac─â nu a fost extrem de scump. La fel se ├«nt├ómpl─â ╚Öi atunci c├ónd ne plictism de el ╚Öi vrem ceva mai performant.

Românii aruncă aparatura din casă după aproximativ doi ani

Un studiu arat─â c─â media de via╚Ť─â a electricelor ╚Öi electrocasnicelor este de doi ani, dar c─â se pot duce ├«n service pentru a fi reparate ╚Öi utilizate, ├«n loc s─â polu─âm natura cu ele.

Iar pentru a face cea mai bun─â alegere la raft, asocia╚Ťiile de mediu cer introducerea indicilor de reparabilitate a aparturii din casa, pentru a nu mai fi aruncat─â la co╚Ö.

Prin ace╚Öti indici de reparabilitate, de la 1 la 10, se furnizeaz─â transparent informa╚Ťii despre gradul de dificultate ├«n activitatea de reparare.

Cristian Pocol, pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Respo Deee: ÔÇŁOamenii p─âstrau un produs electronic sau electrocasnic mai bine de zece

ÔÇŁA fost o perioad─â ├«n care oamenii p─âstrau un produs electronic sau electrocasnic mult timp, mai bine de zece ani. ├Än prezent, dup─â doi ani, ├«n medie, majoritatea oamenilor cump─âr─â produse noi, dorind cel mai recent model, consider├ónd c─â cel vechi nu mai face fa╚Ť─â noului sistem de operare ori pentru c─â nu ├«i dau o ╚Öans─â la repara╚Ťie ├«n cazul ├«n care s-a defectat. De cele mai multe ori, produsele cump─ârate ar avea o via╚Ť─â mult mai lung─â. Totu╚Öi, ajung s─â fie p─âstrate neutilizate ├«n cas─â ori aruncate la gunoi sau ├«n mediul ├«nconjur─âtor, polu├óndu-l, f─âr─â a fi reciclate corespunz─âtor. O solu╚Ťie ├«n acest sens este repararea lor, iar dificult─â╚Ťile ├«nt├ólnite ├«n dorin╚Ťa de a face aceast─â activitate sunt cuantificate prin indicii de reparabilitate care ar trebui s─â ├«nso╚Ťeasc─â un produs atunci c├ónd acesta este lansat spre v├ónzare pe pia╚Ť─âÔÇŁ, explic─â Cristian Pocol, pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Respo Deee.

Indicii de reparabilitate, ├«n Fran╚Ťa

O lege ├«n Fran╚Ťa, intrat─â ├«n vigoare de la 1 ianuarie 2021, le cere companiilor produc─âtoare de produse electronice s─â afi╚Öeze indicii de reparabilitate ╚Öi s─â publice manualele de repara╚Ťie.

Prin aceast─â m─âsur─â produsele electrice ╚Öi electronice vor avea o durat─â de via╚Ť─â mai lung─â ╚Öi se va reduce nivelul electricelor ╚Öi electrocasnicelor aruncate.

image
Cristian Pocol, pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Respo Deee, cere introducerea indicilor de reparabilitate ╚Öi ├«n legisla╚Ťia din Rom├ónia

S-au stabilit astfel indici de reparabilitate pentru produselor existente ├«n comer╚Ť, cump─âr─âtorii put├ónd afla, din start, ├«n ce m─âsur─â produsul dorit poate fi apoi reparat u╚Öor, la nevoie.

Conform The Verge, compania Apple a fost, de exemplu, obligată, prin noua lege, să adauge acești indici produselor lor existente în magazinele online.

Indicii sunt deci╚Öi ├«n func╚Ťie de mai mul╚Ťi factori, printre care u╚Öurin╚Ťa prin care se poate dezasambla, existen╚Ťa manualelor de repara╚Ťie ori c├ót de u╚Öor pot fi procurate piesele de schimb.

Fran╚Ťa este ├«n acest moment singura ╚Ťar─â din Europa care a introdus aceast─â lege, ca un proiect pilot, criteriile de reparabilitate fiind ├«ns─â stabilite ├«n urma unor studii de specialitate.

Efectele produse au deja un impact semnficativ ├«n sc─âderea volumului de DEEE raportat, astfel c─â exemplul Fran╚Ťei va putea fi preluat ╚Öi urmat ├«n scurt timp ╚Öi de alte ╚Ť─âri din UE.

Exemple de indici de reparabilitate la telefoane mobile

Ifixit.com  aubicat indicii de reparabiltate pentru mai multe modele de telefoane mobile inteligente. Iat─â care sunt cel mai u╚Öor, dar ╚Öi mai greu de reparat!

  • Cel mai recent model de iPhone, 12 Pro Max ÔÇô indice 6. Ecranul ╚Öi bateria pot fi ├«nlocuite cu u╚Öurin╚Ť─â. Majoritatea componentelor sunt modulare ╚Öi u╚Öor de ├«nlocuit.

Totuși, partea din spate a telefonului este produsă din sticlă, astfel că se poate sparge și, în acest caz, trebuie înlocuită alături de ecran;

  • Huawei Mate 10 Pro ÔÇô indice 4. ├Än cazul ├«n care camerele foto frontale se stric─â, trebuie ├«nlocuit ├«ntregul ecran, inclusiv rama. ├Än caz contrar, ecranul se va strica dac─â ├«ncerc─âm s─â ├«l ├«nl─âtur─âm ╚Öi s─â ├«nlocuim doar camerele foto.

Când avem nevoie să înlocuim întregul display, este necesar să dezasamblăm aproape toate celelalte componente;

  • Samsung Galaxy Note 20 Ultra ÔÇô indice 3. ├Änlocuirea bateriei este foarte greoaie. Repara╚Ťia ecranului este, la fel, greoaie ╚Öi scump─â.

Un aspect pozitiv este c─â telefonul se poate dezasambla cu o simpl─â ╚Öurubelni╚Ť─â Philips;

  • Motorola RAZR 2020 ÔÇô indice 1. Telefonul cu ecran folding este foarte greu de reparat. ├Än primul r├ónd, carcasa este foarte puternic lipit─â ╚Öi este greu de ├«nl─âturat.

Pentru a ├«nlocui bateria, este nevoie s─â dezasambl─âm aproape toate componentele. Mufa de ├«nc─ârcare este lipit─â de placa de baz─â. 

  • Fairphone 3 ÔÇô indice 10. Componentele importante (precum bateria sau ecranul) pot fi demontate cu o simpl─â ╚Öurubelni╚Ť─â clasic─â Philips. Are ├«n interior indicii scrise pentru a putea dezasambla cu u╚Öurin╚Ť─â orice component. Acestea pot fi dezasamblate cu o simpl─â ╚Öurubelni╚Ť─â de tip Torx.
oana zavoranu jpg
maria dragomiroiu
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
cristina siscanu 1 jpeg
cub radu stefan banica png
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg