Elrond, a doua companie „unicorn” din România. Cine a fondat-o și cât valorează

Ultima actualizare:

    În doar trei ani de la înființare, compania Elrond din Sibiu a ajuns să valoreze un miliard de dolari
În doar trei ani de la înființare, compania Elrond din Sibiu a ajuns să valoreze un miliard de dolari

Compania Elrond, fondată acum trei ani de doi frați din Sibiu, a ajuns să valoreze un miliard de dolari. Este a doua companie „unicorn” din România. Beniamin și Lucian Mincu au creat criptomoneda e-gold, dar şi un portofel electronic ce permite realizarea tranzacţiilor financiare cu viteze de transfer de 1.000 de ori mai bune decât cele ale bitcoin sau ethereum și cu costuri mult mai mici.

Doi fraţi din Sibiu au dezvolta în doar 3 ani, un aşa zis “unicorn”, adică o companie care valorează un miliard de dolari. Este vorba despre ″Elrond″⁣, care a creat criptomoneda e-gold, şi un portofel electronic care permite realizarea tranzacţiilor financiare cu o viteză şi o siguranţă despre care tinerii spun  care ar fi nemaiîntâlnite.

Compania Elrond are 50 de angajați 

Beniamin şi Lucian sunt doi dintre cei patru copii ai soţilor Mincu, un cuplu obişnuit dintr-un oraş de provincie. De mici, băieţii au fost fascinaţi de tehnologie. Beniamin Mincu, CEO & co-fondator Elrond a declarat pentru Știrile ProTv că „tatăl nostru ne-a cumpărat un computer, am fost foarte pasionaţi, în prima fază am stricat computerul de foarte multe ori după care am devenit oamenii care cumva în oraşul nostru reparăm computerul pentru majoritatea oamenilor.”

Beniamin a învăţat la facultate ştiinţe economice. În paralel a descoperit de unul singur lumea internetului şi a programării. A lucrat în IT, până când proiectul “Elrond” i s-a conturat în minte. Din acel moment a început să îşi caute parteneri, iar acum echipa lui are 50 de oameni. Cei mai mulţi sunt români.

Cripto-moneda e-gold costă 65 de dolari 

Adrian Dobriță, Head of Engineering: „Fiecare avea alte joburi în perioada aceea, dar în monetul în care am discutat şi am văzut care e potenţialul, atunci toţi ne-am dat demisiile de la fostul loc de muncă şi ne-am adunat să lucrăm împreună.”

Beniamin Mincu: „Am adunat echipa asta cu care spunem noi că putem construi rachete. E formată din oameni foarte smart, foarte capabili, foarte muncitori, oameni cu care ai vrea să petreci timp şi ai încerca să rezolvi probleme şi îţi face o plăcere deosebită.”

Tinerii cred că aşa cum am trecut de la telefonul clasic la smartphone şi de la cărţi tipărite pe hârtie la ebooks, tot aşa vom ajunge să folosim şi banii digitali. Moneda lor poate fi cumpărată acum cu 65 de dolari, ceea ce a făcut că valoarea companiei să depăşească un miliard de dolari. Iar portofelul electronic gândit de ei are performanțe uluitoare.


    O companie unicorn valorează peste un miliard de dolari
O companie unicorn valorează peste un miliard de dolari

Elrond, al doilea „unicorn” românesc 

Lucian Todea, co-fondator & antreprenor tech: “La fel ca şi acum când deschizi o tabletă, noi nu ştim ce tehnologie e în spate, cum se încarcă un site, cum se trimite un mail, care sunt protocoalele, la fel şi blockchain-ul va ajunge să fie folosit în multe domenii şi nici măcar să nu ştim acest lucru.”Programatorii de la Elrond spun că menţinerea platformei de tranzacţionare în stare perfect funcţională este o adevărată provocare.

Elrond se află acum între primele 50 de proiecte de blockchain şi criptomonede din lume şi a devenit al doilea “unicorn” românesc, după UiPath. Acesta din urmă a depăşit pragul de un miliard de dolari în 2018, după ce a obţinut finanţare de la mai mulţi investitori.

Ce este o companie unicorn

O companie de tip Unicorn este de obicei afacere pornită după anii 2000, din domeniul tehnologiei, care are o evaluare actuală de peste 1 miliard de dolari, scrie Financialmarket. Termenul unicorn a fost atribuit în anul 2013 de către Aileen Lee, fondatoare a unui fond de investiții cu capital de risc, celor 39 de companii care au avut la acel moment o valoare de peste 1 miliard de dolari, metafora fiind folosită pentru a pune accent pe raritatea unor astfel de start-up-uri. Într-un articol publicat pe Techcrunch, autoarea a analizat companiile start-up din domeniul IT înființate în anii 2000 și a estimat că numai 0,07% dintre acestea ating valoarea de 1 miliard de dolari. Totodată, ea a susținut că primii unicorni au fost înființați în anii '90, Alphabet Inc., compania care deține motorul de căutare Google fiind clar un "super-unicorn" (valoare de peste 100 miliarde dolari). Multe companii de acest tip s-au născut în anii 2000, deși Facebook Inc. (FB) este singurul super-unicorn al deceniului trecut.

De la publicarea articolului lui Lee, termenul a devenit utilizat pe scară largă referindu-se la companii de tip start-up din sectoarele tehnologiei, telecomunicațiilor și IT (de obicei la intersecția tuturor celor trei), cu evaluări foarte ridicate dar cu fundamente economico-financiare discutabile. Întrebarea dacă aceste companii din domeniul tehnologiei constituie o nouă bulă dotcom ca cea de la sfârșitul anilor '90 continuă să agite dezbaterile, unii analisti susținand că creșterea numărului de noi companii de peste 1 miliard de dolari este o slăbiciune a piețelor, alții susținând că este doar o reflectare a unui nou val de productivitate determinată tehnologic, în  timp ce unii susțin că globalizarea și politica monetară a băncilor centrale de la Marea Recesiune încoace au creat valuri mari de capital, în căutarea unicornilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net