Jurnalistă dezbrăcată pe internet de aplicația Lensa! De ce a fost discriminată și a primit „tone de nuduri”

Ultima actualizare:

jurnalistă s-a trezit într-o situație complet incomodă după ce a folosit aplicația Lensa. Aceasta se plânge că a fost „dezbracată" în 16 din portrelele realizate, în timp colegii ei au primit imagini și „roluri” mult mai atractive. 

Foto: colaj/technologyreview/MELISSA HEIKKILÄ VIA LENSA
Foto: colaj/technologyreview/MELISSA HEIKKILÄ VIA LENSA

Utilizatorii sistemelor de operare iOS sau Android au la dispoziție aplicația Lensa pentru a-și transforma fotografiile în avatar-uri, într-o manieră artistică, programul utilizând o inteligență artificială revoluționară.

Distractivă, aplicația a creat multă depedendeță, dar a adus și numeroase critici. O jurnalistă a încercat Lensa AI și a fost foarte dezamăgită. Această se simte discriminată după ce colegii ei au fost transformați în astronauți sau războinci, în timp ce pentru ea aplicația a generat fotofrafii nud sau ipostaze mult prea sexy.

O jurnalistă e revoltată de aplicația Lensa: „Am primit tone de nuduri”

„Când am încercat AI avatar app Lensa, am făcut-o în speranța de a obține rezultate similare cu unii dintre colegii mei de la MIT Technology Review. Aplicația de retușare digitală a fost lansată pentru prima dată în 2018, dar a devenit recent extrem de populară datorită adăugării avatarelor Magic, o caracteristică bazată pe AI care generează portrete digitale ale oamenilor pe baza selfie-urilor lor.

Dar, în timp ce Lensa a generat avatare realiste, dar măgulitoare pentru ei, precum astronauți, războinici feroce și fotografii cool drept cover pentru albume de muzică electronică, eu am primit tone de nuduri.

Din cele 100 de avatare pe care le-am generat, 16 au fost topless, iar în alte 14 m-au pus în haine extrem de scurte și ipostaze exagerat de sexuale”, a povestit jurnalista într-un articol publicat pe technologyreview.com.

De ce se simte discrimanată după ce a folosit aplicația Lensa

„Am rădăcini asiatice, iar acesta pare să fie singurul lucru pe care modelul AI l-a preluat de la selfie-urile mele. Imaginile în mod clar au fost modelate pe personaje anime sau jocuri video. Sau, cel mai probabil, porno, având în vedere numărul considerabil de avatare care au fost nud sau au arătat multă piele. O parte din avatarurile mele păreau că plâng”, a precizat jurnalista.

Aceasta susține că a fost discriminată din cauza faptului că este asiatică. „Colega mea albă a primit mult mai puține imagini sexualizate. O altă colegă chineză a obținut rezultate similare cu ale mele”, a scris jurnalista de la publicația technologyreview.com.

Lensa AI a generat discuții în România: „E bine să știți cel puțin trei chestii”

Aplicația Lensa AI a devenit foarte populară și în România. Mai mulți influenceri au atras, însă, atenția cu privire la pericolele pe care le ascunde această aplicație.

Yeap, Lensa AI îs super fun. Dar, înainte să vă jucați cu aplicația și să îi trimiteți pozele voastre, sau chiar să plătiți ceva pt asta, e bine să știți cel puțin trei chestii”, a scris Dragoș Stanca, expert în media online.

Primul lucru despre care vorbește Dragoș Stanca se referă la drepturile asupra imaginii fiecărui utilizator. „În termeni și condiții le cedați drepturile asupra trăsăturilor voastre. Da, puteți apărea ca vedete în animații Hentai or whatever”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

„Toate aplicațiile de genul le fac artiștilor fix ce le-a făcut social media jurnalistilor si companiilor de publishing la începutul Web2.0: le “fură” algoritmic idei și conținut - fără să cedeze nimic din venituri, încă”, spune expertul în online.

În final, Dragoș Stanca amintește că „Prisma Labs, care deține Lensa AI, e o companie fondată de antreprenori ruși, fondatorul e ex-Mail .ru si Yandex, CEO e fost Yandex - dar compania opereaza în US, ce-i drept. Anyway: do your own research.”

Reacția românilor

Postarea lui Dragoș Stanca a atras multe reacții în mediul online.

„De când am vazut la toata lumea că a început să își posteze imaginea generata de AI am simțit ca e ceva putred la mijloc”, a scris un internaut.

„E ok, dacă nu vă jucați voi cu pozele voastre pe Lensa AI, se pot juca alții cu... pozele voastre”, a precizat o altă persoană.

„Știu o vorbă de la tata. Nu dezgheța prostul că te inundă, așa și cu aștia de se maimuțăresc cu tot felul de app”, a menționat un internaut.

„În  altă ordine de idei, tot jocul ăsta costă bani. Adică oamenii se plâng de prețul clătitelor la târgul de Crăciun ( un preț cumva justificat din punct de vedere business) dar dau cu cardul pe o chestiune funny care le ridică selfesteem ul cu un like, două”, scrie un bărbat.

„Totuși, în UE, macar, GDPRul nu ne apară de "irevocabilul si eternul" lor? Daca ștergi contul și ceri ștergerea tuturor datelor”, se întreabă o persoană după postarea făcută de Dragoș Stanca pe Facebook.

Cât costă aplicația Lensa? 

În App Store, aplicația care permite instalarea altor aplicații pentru sistemul de operare iOS al Apple, Lensa este cel mai descărcat program. În Google Play Store, utilizatorii de Android au descărcat de 10 milioane de ori Lensa AI. Aplicația oferă un set de 50 de avataruri, pentru o perioadă de testare de o săptămână.

Prețul unui abonament de un an la aplicație, care oferă și servicii de editare foto, este 35,99 de dolari. Pentru cei care optează pentru perioada de trial, generarea avatarurilor magice presupune o taxă suplimentară: 50 de avatare costă 3,99 dolari, 100 de imagini costă 5,99 dolari, iar 200 de portrete sunt 7,99 dolari.

Lensa recomandă utilizatorilor să trimită 10-20 de selfie-uri pentru a avea cele mai bune rezultate. Lensa stipulează că aplicația ar trebui să fie folosită numai de către persoanele care au peste 13 ani, scrie CNN.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net