Lumea în 2025: 8 predicții pentru următorii 10 ani
Dacă vi se pare că până acum tehnologia a evoluat rapid, imaginați-vă cât de repede se vor mișca lucrurile de-acum încolo. Următorii 10 ani promit o evoluție uimitoare în acest domeniu, care ar putea schimba complet lumea.
Peter Diamandis, șeful unei instituții care studiază modelele viitorului, numită Singularity University, a realizat o listă cu opt previziuni despre cum va arăta lumea în anul 2025.
1. Un creier uman de 1.000$
Peter preconizează că, până în anul 2025, oamenii vor putea să cumpere, pentru 1.000 de dolari, un computer capabil să calculeze la o viteză de 10.000 de trilioane de cicluri pe secundă, echivalentă cu cea a creierului uman.
2. Vom avea o economie cu o mie de miliarde de senzori
În următorii 10 ani, internetul va ajunge să aibă peste 100 de miliarde de dispozitive conecteate, fiecare cu câte 12 sau mai mulți senzori colectând informații. Acest lucru va duce la o economie de o mie de miliarde de senzori și la o revoluție a informațiilor de neimaginat.
3. Cunoaștere perfectă
Lumea se îndreaptă spre absolutizarea cunoașterii. Cu o mie de miliarde de senzori care colectează informații peste tot (mașini autonome, sisteme de sateliți, drone, camere), vei putea ști orice vrei, oricând, oriunde, și vei putea explora mai profund informația, pentru răspunsuri exacte.
4. 8 milioane de persoane hiperconectate
Mai multe companii precum Facebook sau Google plănuiesc să ofere internet, cu viteze mai mari 1 Mbps, fiecărei persoane de pe planetă. Dacă în prezent, numai trei milioane de oameni sunt conectați la rețea, până în anul 2025, Peter crede că acest număr va crește până la opt milioane. Aceștia vor aduce economiei globale miliarde de dolari.
5. Înlocuirea sistemului de sănătate
Instutițiile existente din domeniul sănătății vor dispărea și vor fi înlocuite cu noi modele de afeceri. Mii de noi companii, printre care și giaganții informațiilor de astăzi (Google, Apple, Microsoft și alții) vor dori să se implice în industria de 3.8 miliarde de dolari a sistemului sănătății cu noi modele care promit să dematerializeze, să demonetizeze și să democratizeze sistemul birocratic și ineficient de acum.
Dispozitivele purtabile (wearables, n.r.), senzorii biometrici și inteligența artificială ne vor face, pe fiecare dintre noi, directorii (CEO, n.r.) propriei noastre sănătăți. Până în 2025, tehnologia ne va permite să înțelegem cauza principală a cancerului, a bolilor de inimă și a bolilor neurodegenerative, dar și să știm ce trebuie făcut în aceste privințe. Chirurgii robotici vor fi capabili să efectueze proceduri chirugicale perfecte de fiecare dată. Oamenii vor fi capabili să își „crească” o nouă inimă, un nou ficat, plămân sau rinichi când va fi nevoie, în loc să aștepte decesul donatorilor.
6. Realitate augumentată și virtuală
Miliardele de dolari investite de Facebook, Google, Microsoft, Sony, HTC și alte astfel de mari companii vor duce la o nouă generație de ecrane și interfețe. Ecranul de acum, cel de la telefon, computer sau televizor, va dispărea și va fi înlocuit de dispozitive purtate direct pe ochi.
7. Cu toții vom avea asistenți personali
Dacă interacțiunea cu aplicația Siri de pe dispozitivele Apple ți se pare practică, imaginează-ți că în anul 2025, cu toții vom avea astfel de asistenți personali cu capacități vaste de înțelegere, dar și de răspuns. Va fi ceva complet normal să îi conferi „asistentului” acces la toate conversațiile tale virtuale sau reale, pentru că beneficiile obținute de pe seama acestora vor fi imense.
8. Blockchainul sau sistemul din spatele bitcoinului
Blockchainul este o adevărată inovație, un protocol care permite transferul în siguranță al valorilor (bani, contracte). Oameni precum Marc Andreessen (antreprenor, investitor și inginer american, n.r.) au investit zeci de milioane în dezvoltarea lui și cred că acesta va deveni foarte important pe viitor.