Topul telefoanelor care emit cele mai puternice radia╚Ťii. 6 sfaturi ca s─â te protejezi

17 ianuarie 2022

Nu exist─â persoan─â care s─â nu aib─â un telefon mobil. Mai mult, aceste dispozitive sunt folosite din ce ├«n ce mai des chiar de c─âtre copii. ╚śi nu vorbim despre tineri sau adolescen╚Ťi, ci despre copii de v├órste foarte mici. Exist─â p─ârin╚Ťi care ├«i uit─â ├«n fa╚Ťa ecranelor. Cei mici se joac─â, privesc desene animate, ascult─â muzic─â. Iar radia╚Ťiile emise de aceste dispozitive ├«i afecteaz─â pe termen lung. Iat─â care sunt cele mai periculoase smartphone-uri ╚Öi cum s─â te fere╚Öti de radia╚Ťiile lor!

image

Un grafic realizat de Statista, o companie german─â specializat─â ├«n date despre pia╚Ť─â ╚Öi consumatori, ne arat─â telefoanele care emit cele mai puternice  radia╚Ťii atunci c├ónd sunt ╚Ťinute la ureche ├«n timp ce se efectueaz─â un apel.

Topul telefoanelor care emit cele mai puternice radia╚Ťii

Biroul federal german pentru protec╚Ťia ├«mpotriva radia╚Ťiilor (Bundesamt f├╝r Strahlenschutz) are o baz─â de date cuprinz─âtoare cu smartphone-uri ÔÇô noi ╚Öi vechi ÔÇô ╚Öi nivelul de radia╚Ťii pe care le emit.

image

Motorola Edge

Conform criteriilor stabilite pentru acest infografic, smartphone-ul actual care creeaz─â cel mai mare nivel de radia╚Ťii este Motorola Edge.

Axon 11 5G de la ZTE

Pe locul al doilea ├«n aceast─â list─â g─âsim modelul Axon 11 5G de la ZTE, cu o rat─â de absorb╚Ťie specific─â de 1,59 watt pe kilogram. 

One Plus 6T

De asemenea, One Plus 6T este al treilea telefon care emite cele mai multe radia╚Ťii (1,55 watt pe kilogram).

Pe urm─âtoarele locuri ├«n topul telefoanelor care emit cele mai multe radia╚Ťii se mai afl─â telefoane Xperia XA2 plus, Pixel 3 XL/3aXL, Pixel 4a, Oppo Reno 5G, Xperia XZ1 Compact. 

Care sunt limitele  de radia╚Ťii admise

Certificarea german─â pentru respectarea mediului ÔÇ×Der Blaue EngelÔÇŁ certific─â doar telefoanele care au o rat─â de absorb╚Ťie specific─â mai mic─â de 0,60 wa╚Ťi pe kilogram. Toate telefoanele din acest top au o rat─â de absorb╚Ťie de peste dou─â ori mai mare dec├ót aceast─â valoare de referin╚Ť─â.

Ca referin╚Ť─â, ├«n Rom├ónia ╚Öi ├«n alte ╚Ť─âri din Uniunea European─â, limita maxim─â admis─â de radia╚Ťii pe care un telefon mobil o poate emite este de 2.0W/kg per 10 g de ╚Ťesut, valoare exprimat─â de obicei sub forma SAR 2.0.

Toate dispozitivele mobile care se vând pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să se încadreze în această limită.

Telefoanele premium, precum iPhone 7 și iPhone 8, au fost aproape de vârful acestei liste în trecut. Cu toate astea, cele mai recente telefoane mobile de la Apple au un nivel mai scăzut de SAR, ceea ce le scoate de pe această listă.

Ce s─â faci ca s─â te fere╚Öti de radia╚Ťiile telefonului

  • Cel mai bun sfat pentru a te proteja de radia╚Ťiile telefoanelor mobile este s─â vorbe╚Öti folosind c─â╚Ötile. ├Än acest fel nu vei mai ╚Ťine telefonul la ureche. 
  • Vorbe╚Öte la telefon folosind func╚Ťia speaker. 
  • Nu dormi cu telefonul l├óng─â cap.
  • Nu folosi smartphone-ul pe post de ceas de╚Ötept─âtor. 
  • Nu ╚Ťine telefonul ├«n buzunarul de la pieptul hainei. 
  • Nu ╚Ťine telefonul at├órnat de g├ót. Acesta va sta lipit de zona toracelui.
oana zavoranu jpg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
image png
foto mare profimedia 0691691838 copy jpg
cub radu stefan banica png
carla s dreams bobonete 2 PNG
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg