Ţiganii au făcut chef de chef
În fiecare an, de Sfânta Maria Mică, mii de romi vin la Costeşti unde îşi etalează bogăţiile şi maşinile de sute de mii de euro.
Devenită tradiţie de 40 de ani, sărbătoarea reuneşte atât cele mai bogate clanuri ţigăneşti, cât şi familiile căldărarilor. Anul acesta, au întins zeci de mese cu mâncare aleasă şi băuturi fine.
„Am pregătit câteva sute de sarmale, salate şi fripturi de pui, de porc şi de oaie. De asemenea, mai pe seară, vom încinge grătarele şi vom pregăti alte fripturi. Pe noi nu ne-a atins criza, nu ne putem plânge că ne merge rău, din contră, anul acesta ne-am descurcat foarte bine", a povestit Maria, o ţigancă din Craiova.
Purceii de lapte la proţap şi sticlele cu alcool de soi au fost puse pe mesele întinse pe islazul comunal de la Costeşti.
Îmbrăcate cu rochii viu colorate, ţigăncile nu au ratat ocazia de a-şi etala cele mai groase lanţuri din aur, salbe cu mahmudele şi brăţări de zeci de grame din aur. În jurul prânzului, la Costeşti şi-a făcut apariţia şi regele Cioabă care a spus că manifestarea de la Costeşti este un bun prilej de prezentare a adevăratelor tradiţii ţigăneşti în toată lumea.
„Anul acesta este unul cu probleme pentru noi, romii. Nu este drept ceea ce s-a întâmplat în Franţa cu romii care au fost împachetaţi şi trimişi acasă. I-am invitat aici pe câţiva membri din cadrul Partidului Internaţional al Romilor cu care voi vorbi despre aceste probleme", a declarat regele Cioabă.
Petrecerea a ţinut până în zori, acesta fiind un bun prilej pentru ca familiile de romi să organizeze şi târguri de fete şi să negocieze viitoarele căsătorii.