Time: “Toleranţa Spaniei faţă de ţigani. Un model pentru Europa?”

Ultima actualizare:

Dintr-o dată, o comunitate situată la marginea societăţii a ajuns în centru atenţiei europene, iar, ca urmare, a devenit ţinta a numeroase prejudecăţi. Dar când vine vorba de a gestiona problema romă, Spania este diferită, scrie publicaţia "Time".

"Antonio Moreno locuieşte pe una dintre cele mai periculoase străzi din Madrid, unde traficanţii îţi oferă droguri, fără ezitare, la orice oră din zi. El este proprietarul unei case cu patru camere şi cu piscină; se întreţine muncind în studioul video şi foto personal - şi este ţigan, unul dintre cei 40.000 de locuitori ai unei aşezări clandestine de la periferia capitalei spaniole", notează "Time".

"Mai întâi sunt spaniol, apoi ţigan, şi sunt mândru de ambele"

"(Expulzările - n.r.) nu vor avea loc aici. Suntem integraţi. Mai întâi sunt spaniol, apoi ţigan, şi sunt mândru de ambele", spune Moreno, potrivit publicaţiei "Time", care notează că Spania a acceptat ţiganii, le-a oferit drepturi şi i-a făcut să se simtă ca acasă. "Bineînţeles, şi aici există rasism, dar este mai bine decât oriunde altundeva", susţine Moreno, amintindu-şi de călătoriile lui prin Italia, Franţa, Germania şi Cehia. "Spania a ajutat foarte mult ţiganii", adaugă acesta.

Într-adevăr, la 35 de ani de la moartea dictatorului Francisco Franco, nivelul de trai al romilor s-a îmbunătăţit semnificativ. "Înainte, nici măcar nu eram consideraţi oameni. Eram animale", spune Moreno, referindu-se la perioada în care autorităţile interziceau ţiganilor să muncească, să înveţe şi chiar să se reunească în grupuri mai mari de patru persoane.

În prezent, Comisia Europeană, statele membre UE şi romii, înşişi, sunt de acord că Spania reprezintă un model demn de urmat în privinţa incluziunii sociale. "Guvernele din Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Cehia şi chiar din România, de unde provine o mare parte a romilor, şi-au îndreptat atenţia către Spania pentru a căuta soluţii aplicabile în propria ţară", notează "Time".

Se estimează că 75% din ţiganii spanioli au venituri constante

Din cele 10-12 milioane de romi care trăiesc în Europa, Spania găzduieşte a doua cea mai mare comunitate, estimată la 970.000 de persoane. Statul spaniol cheltuieşte aproape 36 de milioane de euro, în fiecare an, pentru integrarea romilor. Doar 5% din ţigani trăiesc în tabere improvizate, în timp ce aproape 50% din aceştia sunt proprietarii propriilor locuinţe. Aproape întreaga populaţie romă are acces la sistemul de sănătate iar, în ciuda faptului că nu există statistici oficiale, se estimează că 75% au venituri constante.

Află pe adevarul.es care sunt beneficiile de care se bucură ţiganii din Spania

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cat jpg
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net