Totul despre îndulcitori!
Îndulcitorii artificiali se găsesc din plin în sucuri şi în unele alimente, în special în dulciuri. Fie că este vorba de aspartam, de zaharină, de sucraloză sau de acesulfam-K, există tot felul de păreri despre efectelor pe care le au asupra organismului. Iată ce este şi ce nu este adevărat.
Buni pentru diabetici: Adevărat !
Aceste substanţe de sinteză pot fi folosite cu încredere de către persoanele care suferă de diabet, deoarece le ajută să menţină glicemia în limite normale. Aspartamul cere o atenţie deosebită: este total interzis bolnavilor de fenilcetonurie, o afecţiune genetică.
Duc la cancer: Adevărat!
Mai multe studii au arătat că îndulcitorii, consumaţi zilnic, pe perioade lungi de timp, pot duce la apariţia diferitor tipuri de cancer.
De aceea, este bine ca persoanele sănătoase să nu facă exces de îndulcitori artificiali, în special de aspartam, astfel încât să nu existe niciun risc de îmbolnăvire, ne sfătuieşte prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Previn îngrăşarea: Fals!
Dacă te numeri printre cei care consumă îndulcitori artificiali fiindcă aceştia nu îngraşă, deoarece au zero calorii, află că nu eşti pe drumul cel bun! Senzaţia de dulce ajunge la creier, care se lasă „păcălit" şi aşteaptă să primească şi calorii.
Cum nu le poate lua din aceşti îndulcitori, organismul le va reţine din celelalte alimente pe care le-ai consumat, chiar în cantitate mai ridicată decât dacă le-ai fi luat din îndulcitorii naturali.
Menţin dinţii sănătoşi: Adevărat!
Se spune înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali are un mare avantaj: nu afectează smalţul dinţilor. Într-adevăr, există studii care au demonstrat că îndulcitorii artificiali nu produc acizi care să provoace carii.
Printre aceştia se numără xylitolul, un îndulcitor care se găseşte în guma de mestecat şi care are rol în prevenţia cariilor.