«Tragedia de la Giuleşti se poate repeta şi la noi»
Spitalele sunt aproape de comă. Bolnavii îşi aduc medicamentele de acasă, iar medicii şi asistentele părăsesc sistemul sanitar de stat. Este şi cazul Spitalului „Marie Curie" din Bucureşti.
„Tragedia de la Maternitatea Giuleşti se poate repeta oricând nu numai la noi, ci în oricare alt spital din ţara asta", ne-a spus, cu amărâciune, asistenta medicală Maria Grigoriu, de la Spitalul „Marie Curie".
„În acest moment, sunt singură pe tură şi am în grijă 30 de copilaşi, cu afecţiuni diverse. Doamne fereşte să se întâmple ceva, că nu fac faţă singură şi nici nu pot să chem pe cineva să mă ajute, pentru că aşa e în toate secţiile. Mă gândesc să plec, că nu mai pot să muncesc aşa", a completat asistenta.
Face câte şapte gărzi pe lună şi are un salariu de 1.200 de lei. Din cauza, asta cinci colege de-ale ei, de la secţia Pediatrie 1, au plecat, de la 1 octombrie, la o clinică privată, împreună cu şeful secţiei, conf. dr. Doru Dumbravă.
„Din şapte asistente au mai rămas două, motiv pentru care am limitat foarte mult activitatea în secţie, iar pacienţii au fost redistribuiţi. Problema lipsei personalului e veche, iar ministerul a deblocat doar 15% din posturi", ne-a declarat directorul medical al spitalului, dr. Radu Tăbăcaru.
«Să ne trateze Boc copiii!»
Mihaela Mitrea, mama unui băiat de un an şi 2 luni: „Foarte bine au făcut asistentele că au plecat! Să plece toţi, şi medici, şi asistente! Să vină să ne trateze copiii ministrul muncii, cel de la finanţe, premierul şi preşedintele. Să muncească pentru 1.200 de lei pe lună."
Ana Manuela Spiru, mama unui băiat de 11 luni: „Seara, când ne ducem copiii la tratamente, stăm la coadă, pentru că este doar o asistentă pe tură. De abia face faţă la atâţia copii. Dacă se întâmplă ceva cu doi sau trei copii în acelaşi timp, pe care îl va ajuta mai întâi?"
«Operăm ca acum 25 de ani» Prof. dr. Gheorghe Burnei
„La sala de operaţii lipsesc cinci asistente. Avem o singură infirmieră la trei săli. Nu avem fire pentru sutură şi nici antibiotice. Staţia de sterilizare a instrumentelor medicale e veche de 16 ani. Am ajuns să operăm ca în urmă cu 25 de ani".