Tulpina indiană: noul inamic vine cu simptome ciudate
Veşti proaste! Virusul ucigaş nu vrea să se predea! Varianta delta a coronavirusului care a alimentat al doilea val devastator din India este cea mai infecţioasă descoperită până în prezent. Doctorii vor să afle acum dacă noile simptome apărute la pacienţii indieni înseamnă că este şi mai gravă, scrie Bloomberg, citat de hotnews.ro.
Probleme de auz, dureri gastrice severe şi cheaguri de sânge care duc la cangrenă, simptome care nu au fost de regulă observate în rândul pacienţilor COVID-19, au fost legate de medicii din India de varianta apărută în această ţară. Dovezile preliminare din Anglia şi Scoţia, unde varianta indiană a devenit dominantă, arată că aceasta duce la un risc mai mare de spitalizare.
Sub-tulpina B.1.617.2 (denumită delta de către OMS), una dintre cele 3 linii ale variantei B.1.617 apărute în India, s-a răspândit în peste 60 de ţări în ultimele 6 luni şi a provocat implementarea unor noi restricţii de călătorie în unele ţări. O creştere a numărului de infecţii, alimentată de această variantă, a forţat autorităţile britanice să îşi reanalizeze planurile de redeschidere luna aceasta, presa de la Londra scriind că relaxarea suplimentară a restricţiilor ar putea fi amânată cu două săptămâni.Autorităţile din Singapore au descoperit că 95% din cazurile locale de Covid sunt legate de variante care provoacă îngrijorare.
Dureri de auz şi de stomac
Dureri abdominale, stare de greaţă, vomitat, pierderea poftei de mâncare, diaree, probleme de auz şi dureri articulare sunt printre noile simptome pe care le prezintă pacienţii diagnosticaţi cu Covid, potrivit mai multor medici care tratează pacienţi în diferite regiuni din India.
Unii pacienţi dezvoltă micro-trombi, sau mici cheaguri de sânge, atât de gravi încât cauzează moartea ţesutului afectat şi apariţia cangrenei, afirmă dr. Ganesh Manudhane, un cardiolog din Mumbai care a tratat opt pacienţi pentru complicaţii tromboembolice în ultimele două luni. Două au necesitat amputarea unor degete sau a unui picior. „Am văzut 3-4 cazuri în tot anul trecut, acum e un pacient pe săptămână”, afirmă Manudhane.
Cheaguri derutante
India a raportat până în prezent 18,6 milioane de infecţii cu coronavirusul în 2021, comparativ cu 10,3 milioane anul trecut. Varianta delta este „cauza principală” a celui de-al doilea val mai mortal şi este cu 50% mai infecţioasă decât varianta britanică (denumită alfa de OMS), potrivit unui studiu publicat recent de un grup de experţi ai guvernului indian.Specialiştii afirmă că sunt nedumeriţi de cheagurile de sânge pe care le văd la pacienţi din numeroase grupe de vârstă care nu au nici o istorie de probleme legate de coagularea sângelui.
Medicii găsesc de asemenea cazuri de cheaguri care se formează în vasele de sânge care alimentează intestinele, cauzând dureri de stomac, singurul simptom pentru unii pacienţi. Unii pacienţi caută de asemenea îngrijiri medicale pentru pierderea auzului, inflamaţie în jurul gâtului şi amigdalită severă, afirmă dr. Hetal Marfatia, un chirurg de la Spitalul Memorial Regele Edward din Mumbai.
Ciuperca neagră
Cazurile de mucormicoză, o infecţie oportunistică rară, au crescut la rândul lor vertiginos în India. Denumită şi „ciuperca neagră”, aceasta a infectat deja peste 8.800 de pacienţi şi supravieţuitori până pe 22 mai, forţând autorităţile responsabile de sănătatea publică să declare o epidemie. În timp ce valul din India a început să scadă - numărul de infecţii zilnice s-a redus la mai puţin de un sfert faţă de vârful înregistrat pe 7 mai - varianta delta declanşează focare în alte părţi, printre care Taiwan, Singapore şi Vietnam.
Politicianul şi omul de ştiinţă german Karl Lauterbach a declarat marţi că varianta va deveni probabil mai răspândită şi în Germania în următoarele luni. „Să o evităm complet mi se pare nerealist”, a scris acesta pe Twitter. „Factorul decisiv este rata foarte ridicată a vaccinării care reduce mortalitatea. Dar cu dovezile în creştere că delta şi cel puţin o altă variantă ar putea eluda anticorpii creaţi prin vaccinare, companiile farmaceutice se află sub presiune pentru a-şi ajusta vaccinurile existente sau să creeze unele noi”, a adăugat acesta. „Noi vaccinuri trebuie să fie pregătite pentru noile variante”, afirmă şi Ghafur. „Nu putem să i-o luăm înainte virusului, dar putem măcar să ţinem pasul cu el”, adaugă medicul indian.