Turism pe urmele masonilor de altădată - FOTO
Centrul de Informare Turistică din Mediaş propune turiştilor o călătorie iniţiatică şi interpretativă în lumea simbolurilor francmasonice. Numeroasele clădiri, vechi de sute de ani, care poartă simboluri francmasonice au condus la ideea că oraşul Mediaş a fost ridicat de francmasoni. O idee exploatată turistic de edilii de azi.
Aranjează-ţi singur concediul. Accesează Click Servicii!
În pliantul care îi este dat vizitatorului, un fel de manifest-program al brandului turistic "Mediaş-Misterele din cetatea luminii", toate informaţiile inserate poartă mantia străvezie a misterului abia bănuit, scrie Adevărul.
Autorii brandului construiesc o poveste care se vrea împletită cu realitatea, deoarece privind harta unde sunt trecute misterioasele simboluri, se observă cum păienjenişul străzilor ce se întretaie în cetate se suprapune peste liniile paşilor pe care francmasonii le urmau în ritualuri.
Vezi aici mai multe imagini din Centrul vechi al oraşului Mediaş
Imagini desprinse parcă din umbra gândului arată că Cetatea Mediaş a fost construită ca un adevărat Templu, în care iniţiaţii desfăşurau trasee în căutarea Luminii.
Mediaşul, construit de francmasoni
Domnul Matei Adrian (44 de ani), coordonator al Centrului de Informare Turistică (CIT) ce aparţine de Primăria Mediaş, este cel care susţine acest brand. A învăţat că, în principiu, se poate vinde orice dacă ştii cum să-ţi ambalezi marfa.
„E bine că fiecare locuitor din Mediaş interpretează diferit aceste simboluri. Abia că se sporeşte misterul! Noi nu vindem poveşti, ci punem într-o formă mai elegantă ceea ce este deja în oraş. Nimeni nu înşeală turiştii, ci prezentăm nişte insemne într-o formulă mai elegantă" , zâmbeşte domnul Matei.
Programul brandului te îndeamnă să crezi că, parcurgând cetatea, vei găsi la tot pasul simboluri francmasonice aşezate într-o ordine ce pare dictată de reguli mai presus de simpla înţelegere: coloane, trandafiri rosa-crucieni, octogoane, ochi încadraţi în piramide, ciocan, compas şi echer, crisalida, iedera, macul şi multe alte nenumărate semne pe care le regăseşti în tomurile magice ale urmaşilor lui Hiram şi Osiris.
Ai vizitat oraşul Mediaş? Intră pe forum şi povesteşte impresiile de călătorie!
„Brandul înseamnă un cumul de elemente, o serie de legende adunate sub această imagine a Cetăţii Luminii. Există un mister al construcţiilor francmasonice, pentru că există această supoziţie că Mediaşul a fost construit de către francmasoni în Evul Mediu. Sunt o serie de elemente-simbol în interiorul oraşului, o serie de detalii de arhitectură care pot duce în această direcţie. Interpretate într-un anumit fel dau acest culoar", adaugă Matei.
Citeşte şi:
Maramureş, locul unde oamenii au oprit timpul - FOTO
Avrig, paradisul pierdut al baronului von Brukenthal - VIDEO
Secretele zidarilor din Evul Mediu
Originea francmasoneriei se regăseşte în breasla zidarilor. În limba franceză, cuvântul „maçons" înseamnă zidar, în timp ce cuvântul "franc" semnifica, mai ales în regatul Ierusalimului, persoanele libere, scutite de dările feudale. Situaţia privilegiată a asociaţiei constructorilor medievali vine din faptul ca membrii ei erau constructorii bisericilor şi ai catedralelor. Între secolele X şi XVII aceasta a fost principală îndeletnicire a Francmasoneriei, căreia i s-a spus Francmasoneria operativă, o societate secretă.
Cei ce doreau să devină membri erau iniţiaţi în ezoterică şi depunea jurământul de păstrare a secretului. Membrii aveau, de asemenea, parole, semne, vestimentaţie specială şi un alfabet secret. Organizaţia era structurată pe trei grade: ucenic, calfă şi maestru. Cele trei grade au rămas şi astăzi, regăsindu-se în organizarea majorităţii lojilor, constituind aşa-zisa Francmasonerie albastră.
Scopul primordial, atestat la toate breslele zidarilor, era păstrarea şi transmiterea sub control a secretului profesional, secret care avea şi o dimensiune spirituală: exista un ritual simbolic, un simbolism al obiectelor, în special al uneltelor de zidărie, şi un mit fundamental - mitul uciderii lui Hiram, arhitectul Templului lui Solomon.
Nu puţini sunt istoricii care susţin că breslele zidarilor au fost organizate de către cavalerii templieri după ce ordinul lor a fost desfiinţat la 1312 de regele Franţei, Filip cel Frumos. Pentru ca Ordinul Cavalerilor Templieri să poată supravieţui prigoanei regelui, membrii acestuia au preluat controlul breslelor zidarilor pe care le-au organizat după propriile lor ritualuri.