Turnător sau martor de serviciu pentru Poliţie?
Când are loc un accident rutier sau o acţiune a poliţiei, oamenii legii îl cheamă pe Constantin Parasca (23 de ani) ca martor la întocmirea proceselor-verbale. Acesta are contract cu poliţiştii, care i-au dat şi legitimaţie.
Tânărul Parasca este un personaj exotic. La 23 de ani, are o mică afacere, este elev în clasa a X-a la o şcoală profesională, dar mai întâi de toate este „omul poliţiei". Îi place să se considere „ajutor de şerif".
Nu poartă armă, în schimb îi ajută pe poliţişti cu informaţii atunci când aceştia caută un infractor, participă ca martor la descinderi sau alte acţiuni şi, spune el, încearcă să insufle localnicilor dragostea pentru lege.
Tânărul a fost „racolat" de oamenii legii în urmă cu zece luni şi de atunci şi-a făcut datoria fără să primească vreun ban şi chiar înfruntând dispreţul unora care îl considerau „turnător".
„Sunt un ochi în plus în comunitate pentru poliţişti. Nu sunt un informator. Sunt voluntar!", spune mândru Parasca.
De câte ori are loc un accident, el dă fuga cu maşina personală.
„Îmi aduc aminte că un autocar lovise caii de la o căruţă. Am simţit un gol în stomac. Atunci parcă nu mi-a mai plăcut la fel de mult să fiu poliţist. Apoi, m-am obişnuit", povesteşte tânărul. El este convins că prestează o muncă extrem de utilă comunităţii.
„Existau foarte multe contestaţii din partea şoferilor opriţi, iar poliţiştii nu aveau cum să dovedească în instanţă că au dreptate", spune voluntarul.
El asistă la întocmirea proceselor-verbale de constatare, iar la nevoie confirmă în faţa judecătorilor abaterile consemnate de oamenii legii.