Udrea, Văcăroiu şi Iliescu sunt vecini în Polovragi
Nu au notorietatea celebrilor oameni politici şi duc o viaţă modestă, însă numele lor i-a făcut cunoscuţi printre locuitorii comunei gorjene Polovragi. Este vorba de Elena Udrea (53 de ani), Nicolae Văcăroiu (86 de ani) şi Ion Iliescu (38 de ani). Văcăroiu este pensionar, Udrea vinde varză, iar Iliescu e şoferul Primăriei.
Elena Udrea visează să fie blondă
Vrea să dezvolte turismul, dar nu are fonduri. Şi-ar dori să fie răsfăţată cu tratamente la "spa" şi să-şi vopsească mereu părul blond, însă banii câştigaţi din agricultură abia îi ajung să-şi întreţină familia. Elena Udrea (53 de ani) trăieşte la ţară şi visează ca într-o zi să o întâlnească pe cea care ocupă funcţia de ministru al Turismului, pentru a-i prezenta una dintre cele mai frumoase zone ale ţării.
Până când visul său va deveni realitate, Elena Udrea de Gorj îşi petrece timpul la tejghea, servindu-i cu varză şi ardei pe cei care-i trec pragul aprozarului pe care-l deţine. În timpul liber, femeia se ocupă de grădinărit, iar recolta este pusă direct pe raftul magazinului.
„Mă numesc şi eu tot Elena Udrea. O stimez pe doamna ministru foarte mult, pentru că e puternică şi are curaj. Am impresia că e tot ambiţioasă ca mine. Să vină şi la noi, la Polovragi, pentru că aş vrea să-mi dea şi mie nişte fonduri, să investesc în turism. Casa mea e pe deal şi sigur ar veni foarte mulţi turişti. Dânsa este la un nivel înalt faţă de mine. Eu sunt un simplu comerciant. Îmi place cum se îmbracă şi parcă îmi trece şi mie prin cap să mă fac blondă ca ea", mărturiseşte femeia. Gorjeanca îşi câştigă cu greu existenţa. Din toată truda, abia dacă rămâne cu 200 de lei pe lună.
Ce spun cei care-i trec pragul aprozarului? „Este o femeie simplă şi foarte ambiţioasă. Vin des şi cumpăr legume de la magazinul ei. Aş vrea s-o văd şi blondă", susţine Constantin Bucică, un bărbat de 40 de ani. Elena Udrea este divorţată şi are o fiică de 35 de ani.
„Nela este ambiţioasă şi face tot ceea ce-şi propune. E foarte atentă cu copiii şi e un om simplu. Probabil că, dacă ar avea bani şi dacă şi-ar permite, n-ar mai fi aşa simplă. Cred că s-ar lăfăi şi ar merge şi ea la masaj, la tratamente spa", a spus Veronica, o clientă fidelă a aprozarului.
Ion Iliescu ar aduce parlamentari de import
La doi paşi de casa Elenei, „domnul preşedinte", cum îi zic toţi prietenii, Ion Iliescu (38 de ani) îşi vede liniştit de apicultură. „Am o sută de stupi, iar mierea o vând la nemţi, pentru că românul nostru consumă zahăr", povesteşte bărbatul din Polovragi. Atunci când nu se ocupă de albinele sale, Iliescu trece la volanul maşinii primăriei. Pentru serviciile sale primeşte 580 de lei pe lună.
„Colegii nu mă scot din «Să trăiţi, domn' preşedinte». Deşi nu mi-a adus niciun beneficiu faptul că mă cheamă ca pe fostul preşedinte al ţării, mă mândresc cu numele meu. Din punctul meu de vedere, Iliescu a fost cel mai bun preşedinte de până acum. Am fost mai mulţumit de el decât de Băsescu. Dacă aş fi preşedinte, aş schimba oamenii din Guvern şi din Parlament pentru că emit nişte legi care ulterior sunt prost aplicate. Aş aduce parlamentari din import", spune omul. Acesta locuieşte în Polovragi din 1995, când s-a căsătorit cu o gorjeancă.
Nicolae Văcăroiu: «N-am făcut politică pentru că mi-a plăcut să muncesc»
Întâmplarea face ca Elena Udrea de Polovragi să aibă rude cu nume la fel de sonore. Unchiul său, Nicolae Văcăroiu, a împlinit 86 de ani şi nu mai vrea să ştie nimic de politicienii pe care poate să-i mai audă, din cauza vârstei înaintate, doar dacă îşi lipeşte urechea de difuzorul televizorului.
„Mă mândresc cu acest nume. N-am făcut politică niciodată pentru că mie mi-a plăcut întotdeauna să muncesc. Am tras lemnele cu boii şi acum am pensie de 350 de lei. Sunt supărat că e aşa de mică. Mi-a plăcut de domnul Văcăroiu când a fost ministru, pentru că era cumsecade. Multă lume mă întreabă dacă suntem rude şi cred că suntem, din moşi-strămoşi. A venit odată aici şi l-am văzut în maşină. A trecut pe la poartă, dar nu s-a oprit la mine", a spus bătrânul.
Acesta locuieşte la câţiva metri de Mănăstirea Polovragi, iar fiul său şi nepotul au dus mai departe numele de Nicolae Văcăroiu, sperând ca tradiţia să se respecte şi în cazul strănepoţilor.