Uite ce nu trebuie să accepţi dacă eşti chiriaş!
Închirierea unui apartament implică o serie de asigurări pe care trebuie să ţi le iei, în calitate de chiriaş, pentru ca şederea ta în acea locuinţă să nu devină una de coşmar. Fii flebixil cu ceea ce se poate, dar nu accepta termeni şi condiţii care sunt total în dezavantajul tău.
Proprietarul poate intra încasă oricând
Unii proprietari se folosesc de avantajele poziţiei şi pot face abuzuri intrând oricând în apartament, fără un anunţ prealabil.
Contractul încheiat cu proprietarul ar trebui să specifice condiţiile în care acesta poate veni, ca de exemplu, când sunt necesare lucrări urgente. Întâlnirea trebuie stabilită de comun acord.
Chiriaşii sunt buni de plată pentru orice litigii
Pot exista clauze în contractele de închirieri în care se precizează că plata avocaţilor cu costurile generale ale unui litigiu trebuie să fie suportate de către chiriaşi.
În mod sigur nu vei vrea să fii de acord cu o astfel de înţelegere, care te obligă să plăteşti şi cheltuielile proprietarului.
Chiria nu poate fi mărită fără notificare
Una dintre surprizele neplăcute de care poţi să ai parte e să ieşi din perioada de valabilitate a contractului şi să afli că proprietarul a triplat chiria.
De aceea, e nevoie să primeşti o notificare de modificare a costului chiriei cu cel puţin 2-3 luni înainte de data expirării înţelegerii.
Îţi cere să plăteşti impozit pe chirie
Mulţi proprietari impun chiriaşilor prin contract obligaţia de a plăti impozitul pe chirie. Cu toate acestea, plata impozitului respectiv cade în sarcina proprietarului, conform legii.
Suma plătită de către chiriaş proprietarului apartamentului constituie un venit al acestuia, în urma închirierii, venit care este impozitat.
Nu poate reînchiria fără să te anunţe
Un aspect deosebit de important al închirierii este să te asiguri că proprietarul apartamentului nu poate să-l reînchirieze fără să te informeze.
Astfel, vei fi protejat în cazul în care proprietarul doreşte să pleci pentru a veni o altă persoană sau să-ţi aducă un coleg de apartament despre care nu ştii nimic.
Caută un apartament cu toate utilităţile
Dacă găseşti un apartament de închiriat la un preţ nesperat de mic, se poate să fie vorba despre un proprietar care preferă să ia nişte bani puţini decât deloc. Nu accepta să închiriezi un apartament cu instalaţii vechi şi slăbite, deoarece vei avea mereu probleme cu ele.
Nu accepta să stai într-un apartament cu mobilă foarte veche, deoarece mai mult ca sigur e plină de acarieni. Sănătatea îţi va fi mereu în pericol într-o locuinţă unde mobila abia se mai ţine. În plus, cu timpul vei începe poate să investeşti în mobilier personal, ceea ce poate duce la alte probleme cu proprietarul.
E foarte important să beneficiezi de toate utilităţile. Utilităţile care nu sunt funcţionale necesită fie reparaţii, fie aprobări şi instalări, iar toate aceste lucruri costă bani şi timp.
Uite cum se verifică asociaţia la bloc
Specialistul Click!, Mihai Mereuţă ne explică azi care sunt obligaţiile cenzorului în cadrul unei asociaţii de proprietari.
Cenzorul sau comisia de cenzori urmăreşte şi asigură respectarea legalităţii în administrarea bunurilor materiale şi a fondurilor financiare ale asociaţiei de proprietari.
Cenzorul sau comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) Verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi regulamentelor;
b) Verifică execuţia bugetului de venituri/cheltuieli;
c) Verifică gestiunea financiar-contabilă;
d) Cel puţin o dată pe an, întocmeşte şi prezintă adunării generale rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii asociaţiei, propunând măsuri.
Comisia de cenzori e formată dintr-un număr impar de membri, care trebuie să aibă cel puţin studii medii.
Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generală va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.
Principalele etape ale unei verificări sunt:
Documentarea;
Pregătirea şi organizarea verificării;
Inventarierea practică, controlul scriptic;
Perfectarea constatărilor, a măsurilor şi a actului de control;
Verificarea aplicării măsurilor stabilite ca urmare a controlului.