Uite ce nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie!
Rafturile magazinelor sunt pline cu tot felul de vase de bucătărie: din inox, din teflon, termorezistente,cu capac sau închise ermetic. De mărimi şi culori diferite, îţi iau ochii şi parcă ai vrea să cumperi cât mai multe. Dar nu toate îţi sunt şi folositoare. Iată ce anume îţi trebuie cu adevărat în bucătărie.
Cu cât găteşti mai mult şi mai sofisticat, cu atât ai nevoie de mai multe vase de bucătărie. Orice gospodină care se respectă trebuie să aibă în bucătărie câteva vase care să o ajute să gătească diversificat şi în cantităţi care să mulţumească întreaga familie.
Cu toate acestea, când mergi la cumpărături, trebuie să urmezi nişte reguli.
Pentru că vasele de bucătărie costă, câteodată, destul de mult, trebuie să fii foarte atent la ce anume cumperi. Iată de ce trebuie să ţii cont:
Eşti începător într-ale bucătăriei?
Dacă nu le ai cu gătitul şi eşti începător într-ale bucătăriei, este recomandat să cumperi vase în care să prepari mâncăruri simple. Nu te complica inutil! Pentru început, elementele de bază din bucătăria ta vor fi: o oală înaltă pentru supă, o crăticioară pentru felul doi, un ibric, un vas termorezistent, un tocător din lemn, răzătoare şi, bineînţeles, o tigaie din teflon.
Găteşti des?
Dacă găteşti des şi mult, atunci trebuie să cumperi vase rezistente, care nu se deteriorează în timp scurt. Vasele din fontă şi din cupru pot ţine o viaţă. De asemenea, sunt foarte rezistente şi vasele din inox.
Dacă nu găteşti foarte des, nu are rost să cumperi vase pe care, poate, nu le vei folosi niciodată.
Ce feluri de mâncare găteşti cel mai des?
Vasele se cumpără şi în funcţie de ce anume găteşti regulat. De exemplu, dacă foloseşti multă prăjeală, va trebui să cumperi cel puţin o tigaie din teflon. Dacă îţi plac grătarele, ai nevoie de un grătar. De asemenea, dacă prepari prăjituri, plăcintă, tarte sau cozonaci, ai nevoie de multe tăvi şi forme.
Pentru câte persoane găteşti?
Dacă familia ta este numeroasă, vei fi obligat să găteşti în cantităţi mai mari. Pentru asta ai nevoie de vase mai multe dar şi de de mărimi mai mari, chiar dacă preţul acestora este mai ridicat. Astfel, nu vei fi nevoit să prepari mâncarea zilnic din cauza oalelor care sunt prea mici.
La cuptor sau la aragaz?
Dacă, de obicei, pregăteşti mâncarea la cuptor, ai nevoie de tăvi de teflon şi vase termorezistente. Dacă, dimpotrivă, foloseşti aragazul, ai nevoie de vase care suportă flacăra. Atenţie! Nu pune vasul termorezistent pe flacără pentru că se va sparge.
De asemenea, nu introduce în cuptor vase care conţin şi plastic pentru că acesta se va topi.
Eşti o fire inventivă...
Dacă-ţi place să găteşti, atunci, cu siguranţă, eşti şi o fire inventivă, căreia îi plac mâncărurile sofisticate. Pentru asta ai nevoie de vase de bucătărie foarte diversificate. De asemenea, ai nevoie de vase pentru gătit profesioniste: o oală sub presiune ar fi un început bun.
Sau un bucătar desăvârşit?
Dacă eşti un bucătar desăvârşit, ai nevoie de vase pentru gătit de toate tipurile, fabricate din cele mai bune materiale: multe oale, crăticioare, ustensile pentru bucătărie, site, tigăi cu sau fără capac, vase termorezistente şi din lut ars.
Cum se întreţin vasele de bucătărie
Vase de oţel inoxidabil
* trebuie să fie perfect degresate şi clătite cu apă în care s-a pus puţin oţet;
* exteriorul trebuie să fie lustruit cu o cârpă moale, îmbibată în alcool;
Vase emailate
* se curăţă cu tix,
* nu se freacă cu bureţi metalici;
Vase termorezistente din sticlă
* trebuie să fie fierte din când în când în apă cu detergent;
* nu trebuie să fie frecate cu burete metalic;
* nu se pun direct pe flacără;
Vase din aluminiu
* se spală cu o cârpă moale îmbibată în săpun;
* mâncarea prinsă pe fund se scoate cu apă caldă şi o perie moale;
* pentru a dispărea urmele de negreală, se pun la fiert în apă cu oţet sau zeamă de lămâie;
Vase de aramă
* se spală cu apă fierbinte şi săpun;
* se freacă cu un amestec de sare şi oţet;
* se freacă cu o bucată de lămâie pe care ai presărat sare.