Uite ce trebuie să faci ca să te tratezi în străinătate
Tratament pe banii pacientului
Dacă ai un diagnostic care nu-ţi permite să pleci să te tratezi în străinătate prin formularul E112, va trebui să scoţi bani din propriul buzunar atât pentru consult, cât şi pentru spitalizare şi tratament.
În Germania, consultul costă 50 de euro
De pildă, un consult la un spital din Germania costă 50 de euro, examinarea corporală, 20 de euro, un bandaj compresiv costă între 5 şi 10 euro, iar sutura costă 20 de euro, la care se adaugă 15 euro pentru fiecare fir folosit.
Vezi şi:
Teo Trandafir se simte mai bine şi va ieşi în curând de la Terapie Intensivă
Femeia care a «înviat» ar putea muri din cauza nepăsării - VIDEO
VIP-urile noastre, «la cuţit» la Viena
Degeaba eşti bogat dacă te îmbolnăveşti în România
După ce pacientul a fost văzut prima dată, la următoarele vizite medicale el va scoate din buzunar între 20 şi 40 de euro. O zi de spitalizare la o clinică din Franţa sau Germania poate depăşi 1.000 de euro pe zi. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să iei legătura cu clinica la care vrei să te tratezi, apoi să trimiţi documentaţia pe care o ai de la medic, după care vei primi costurile tratamentului de la clinica respectivă.
Formularul E112 se eliberează de casa de asigurări
Cea de-a doua variantă pentru tratamentul în străinătate este formularul E112. Acesta se eliberează la solicitarea persoanelor asigurate în sistemul de asigurări de sănătate, de Casele de Asigurări de care acestea aparţin.
Decontarea, în funcţie de legile din România
Fiecare ţară solicită şi decontează serviciile după legea din ţara din care provine bolnavul. De pildă, se poate ca o operaţie realizată în Franţa să fie decontată la preţul ei din România, şi nu la cel din spitalul francez.
Mai precis, un român are acces în orice spital din străinătate, însă decontarea serviciilor se face în funcţie de legislaţia din România. În condiţiile în care E112 nu acoperă cheltuielile, atunci pacientul trebuie să plătească în plus.
De ce acte ai nevoie?
Pentru a obţine formularul E 112, pacientul trebuie să depună la Casa de Asigurări în evidenţa căreia acesta este înregistrat ca persoană asigurată, o cerere, însoţită de următoarele documente:
* copie după actul de identitate sau de pe certificatul de naştere, după caz; * dosarul medical, care va conţine, pe lângă înscrisuri medicale, raportul medical din care să rezulte diagnosticul, precum şi recomandarea medicală pentru efectuarea tratamentului. Raportul medical se întocmeşte de un medic dintr-un spital clinic universitar sau, după caz, judeţean, aflat în relaţii contractuale cu o Casă de Asigurări de Sănătate din România;
* confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al UE sau al Spaţiului Economic European în care se intenţionează efectuarea serviciului medical, cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical, în baza formularului E 112, în perioada indicată de persoana solicitantă, pe baza recomandării medicului curant care întocmeşte raportul medical.
După ce a fost înregistrată cererea pentru eliberarea formularului E112, Casa de Asigurări de Sănătate o va analiza şi în termen de maximum 5 zile lucrătoare o va soluţiona.
Ce boli şi-au tratat românii în străinătate?
Printre cele mai frecvente afecţiuni pentru care românii au solicitat tratamentul în străinătate se află tumorile, insuficienţă cardiacă clasa II NYHA, insuficienţă renală cronică, cardiopatie ischemică cronică dureroasă, malformaţie artero-venoasă cerebrală, insuficienţă valvă aortică şi anevrism gigant. Anul trecut, 953 de români s-au tratat în străinătate folosind formularul E112.