Uite cum în grijeşti obiectele sanitare
Chiuveta, cada, robineţii şi bateriile, vasul de toaletă sau rezervorul sunt obiecte sanitare care trebuie întreţinute şi curăţate permanent. Dacă nu, în timp, acestea se degradează şi va trebui să scoţi bani frumoşi din buzunar pentru înlocuirealor. Iată cum poţi să întreţii şi să cureţi obiectele sanitare fără prea mult efort şi cu bani puţini.
Cabina de duş se curăţă cu un burete moale
Setul de duş şi bateriile atrag repede atenţia mai ales atunci când au pete de apă, de săpun sau de calcar. Pentru curăţarea lor nu utiliza peria de sârmă pentru că le poţi zgâria.
Foloseşte un burete moale şi detergent lichid. Elementele separatoare ale cabinei precum uşile, se curăţă prin pulverizarea cu apă caldă, detergent, oţet sau cu o substanţă specială pentru suprafeţe vitrate.
Evită soluţiile de curăţare acide
Pentru curăţarea chiuvetei, nu folosi foarte des soluţiile acide. În timp, ele pot distruge stratul de smalţ de la suprafaţă. Chiar dacă acestea acţionează în câteva minute fără a mai fi nevoie de muncă în plus, nu te baza pe această variantă deoarece este posibil să scurtezi considerabil durata de viaţă a chiuvetei.
Smalţul se va mătui şi va deveni poros.
Citeşte şi:Scapă de petele şi de microbii din casăFă-ţi casa lună cu oţet!
Curăţă inoxul cu ce ai prin cămară4 greşeli de evitat când faci curat
Nu arunca apă murdară în cadă!
Cada de baie are nevoie de o îngrijire atentă deoarece, dacă nu este curăţată cu atenţie, se poate deteriora. Spală mereu cada după ce ai folosit-o.
Nu amâna acest moment deoarece săpunul, mizeria şi grăsimea se vor impregna în suprafaţa ceramică şi vor fi mult mai greu de îndepărtat. Curăţă sita de scurgere, pentru a nu se înfunda ţevile şi îndepărtează periodic depunerile de mucegai şi de calcar. Nu arunca apă murdară în cadă pentru că se poate păta.
Repară rezervorul care curge
Dacă rezervorul picură sau curge, trebuie imediat reparat sau, după caz, înlocuit. Apa care se risipeşte îţi va mări factura la întreţinere şi va deteriora şi vasul de toaletă.
Motivul? În timp, vor apărea depuneri de rugină şi de piatră, iar vasul va căpăta o culoare gălbuie, inestetică. De asemenea, în baie va fi mereu umezeală şi, în cele din urmă, vei observa depuneri de mucegai şi igrasie pe pereţii de lângă vasul de toaletă.
Verifică sistemul de scurgere şi ţevile
Dacă în baie este multă umezeală, fără un motiv anume, este posibil să existe scurgeri de apă pe care nu le-ai băgat în seamă. Fie picură robineţii sau rezervorul de la toaletă, fie s-a fisurat o ţeavă sau s-a înfundat o scurgere. Verifică cu mare atenţie şi repară acolo unde observi defecţiuni.
Curăţă rosturile dintre plăci
Cel puţn o dată pe lună, curăţă rosturile dintre plăcile de faianţă sau gresie. Acestea se murdăresc frecvent devenind, în timp, de culoare gri negricioasă. Foloseşte o periuţă de dinţi veche, bicarbonat de sodiu sau clor.
Nu arunca ulei încins în chiuveta din bucătărie
Şi obiectele sanitare din bucătărie au nevoie de o atenţie deosebită. De exemplu, este total interzis să arunci ulei prăjit încins în chiuvetă. Grăsimile se depun pe ţevi şi vor emana un miros foarte urât. De asemenea, depunerile pot înfunda scurgerea.
Un alt sfat care este bine de urmat: nu curăţa obiectele din inox cu peria sau buretele de sârmă pentru că suprafaţa se va zgâria, va deveni mată şi va avea un aspect de învechit. De asemenea, atenţie mare la depunerile de mucegai din colţurile pereţilor. Dacă nu sunt curăţate, acestea, în timp, vor duce la igrasie.
Nu aruncaţi nici zaţul de cafea în chiuvetă pentru că se pietrifică pe ţevile de scurgere.
Robineţii şi bateriile se curăţă cu oţet
Dacă observi că se scurge apă pe lângă robineţi trebuie să schimbi garnitura acestora sau sa-i înlocuieşti. De asemenea, robineţii şi bateriile sunt cele mai expuse depunerilor de săpun şi calcar. Curăţă cel puţin o dată pe săptămână cu bicarbonat sau oţet.