Uite cum prelungeşti viaţa unui aspirator!
Un aspirator pare a nu necesita prea multă atenţie însă, pentru ca acesta să fie eficient, este indicat să te ocupi de câteva aspecte legate de întreţinere. Curăţarea unui aspirator în mod constant va prelungi viaţa aparatului electrocasnic şi te va scuti de costurile de reparare sau înlocuire a sa. Iată câteva sfaturi pentru prelungireavieţii unui aspirator.
Scoate-l din priză
Înainte de orice operaţie de mentenanţă, asigură-te că aspiratorul e scos din priză.
Dacă aspiratorul porneşte în mod neaşteptat atunci când îl cureţi, te poţi răni grav.
Verifică sacul
Verifică constant sacul sau cutia în care se adună praful şi curăţă-le sau înlocuieşte-le atunci când sunt pline. Chiar dacă săculeţul aspiratorului este umplut doar pe jumătate, aparatul nu va funcţiona la fel de bine ca în cazul în care acesta ar fi fost curăţat sau schimbat.
Nu uita, aerul trebuie să treacă prin sacul de colectare a prafului. Dacă acest recipient este plin, aspiratorul va avea nevoie de mai multă putere pentru a funcţiona în parametri normali şi se va încălzi. În timp, aparatul electrocasnic nu va mai fi atât de eficient.
Foloseşte recipienţi speciali
Este recomandat să citeşti instrucţiunile de folosire după ce îţi achiziţionezi un aspirator. Fii atent la explicaţiile referitoare la curăţarea sau înlocuirea sacilor de colectare a prafului şi mizeriei şi asigură-te că procedezi corect.
De asemenea, fii atent să foloseşti saci speciali creaţi pentru modelul tău de aspirator. Altfel, este posibil ca praful să ajungă pe alte componente ale aspiratorului şi să le defecteze.
Curăţă periile
Curăţă periile după fiecare aspirare. Acordă o atenţie specială periilor pentru carpete, ce conţin rotiţe şi orificii mici care se pot înfunda cu păr şi mizerie.
O perie înfundată te va obliga să foloseşti aspiratorul mai mult timp decât în mod normal. Aparatul va fi suprasolicitat şi se poate strica.
Nu ţine firele atârnate de mobilă
Nu aspira niciodată obiecte de dimensiuni mici, de tipul pixurilor, brichetelor sau coji de portocală etc. Ridică-le cu mâna sau foloseşte o mătură dacă sunt mai multe, înainte de a folosi un aspirator.
Alte sfaturi:
Cum să faci hainele să nu se mai electrizeze
Scapă de durerile dinţilor cu ceapă
Cum să ai casa lună înainte de Sărbători
Foloseşte zahăr pentru a nu se mai lipi clătitele
Atenţie la cablul de alimentare. E indicat ca acesta să nu stea atârnat de mobilier în timp ce aspiri. De asemena, asigură-te că nu e încâlcit şi că are o lungime suficientă astfel încât să nu fie tras accidental din priză în timp ce foloseşti aspiratorul.
Scoaterea repetată din priză în timp ce aparatul funcţionează poate duce la apariţia unor defecţiuni ale sistemului electric.
Opreşte aspiratorul imediat ce auzi un zgomot ciudat „de sufocare". Scoate-l din priză şi verifică ţevile pentru că cel mai posibil au fost înfundate din cauza unui obiect voluminos.
Dacă ai un aspirator mai vechi dar încă funcţional, poţi să-i mai prelungeşti viaţa schimbându-i piesele uzate şi curăţându-i filtrele în mod regulat.
Înlocuieşte sau curăţă filtrele de praf
Curăţă sau înlocuieşte filtrele de praf. În funcţie de modelul de aspirator pentru care ai optat, este posibil să fii nevoit să faci această operaţiune după fiecare utilizare a aparatului sau o dată la câteva luni.
Modelele noi de aspiratoare au filtre din plastic, ce pot fi scoase şi curăţate foarte uşor. Atenţie însă, şterge bine filtrul de praf sau lasă-l să se usuce înainte de a-l pune la loc.
Unele filtre sunt fabricate din hârtie sau materiale textile şi, chiar dacă nu pot fi spălate, pot fi scoase şi scuturate de praf sau înlocuite, la nevoie.