Ungaria se va transforma într-o mlaştină acidă?
De 48 de ore, sinistraţii din Kolontar şi Devecser, cele două aşezări care au cunoscut forţa brutală a apei acide care s-a revărsat din bazinul cu reziduri ale unei fabrici de aluminiu, nu mai au somn.
Sute de oameni din Kolontar au fost urcaţi în autocare şi remorcile unor tractoare şi duşi în Ajka, cel mai apropiat oraş, pentru că bazinul cu apa acidă riscă să cedeze.
Specialiştii continuă să găsească tot mai multe fisuri, şi până şi Viktor Orban, primul-ministru al Ungariei, recunoaşte: jumătate din ţară riscă să se transforme într-o mlaştină acidă care ucide tot ce întâlneşte în cale.
Citeşte şi:
Noroiul toxic a ajuns în Serbia
Unda de poluare rezultată în urma dezastrului ecologic din Ungaria a ajuns în Dunăre
Dezastrul din Ungaria, provocat de persoane necunoscute - VIDEO
Cum a mutilat otrava roşie copii şi bătrâni care nu au ştiut cum să se apere de viitură - FOTO
Panica s-a instaurat şi în comunele neafectate după ce autorităţile i-au anunţat şi pe locuitorii din Devecser că în orice secundă pot fi evacuaţi.
„Probabilitatea ca digul să cedeze este mare. Nu putem aştepta acest lucru. Militarii deja lucrează la un nou baraj, însă e nevoie de timp", a spus şeful executivului. La viitura de marţi după-amiază, doar şase la sută din conţinutul bazinului a ajuns în comunele Kolontar şi Devecser, însă a fost suficient ca şapte persoane să moară, 400 de case să fie distruse, sute de animale să moară şi 150 de unguri să aibă arsuri pe jumătate din corp.
Specialiştii maghiari spun că în cazul în care digul o să cedeze, o cantitate de trei-patru ori mai mare va fi eliberată, iar aşezările din aval nu au nicio şansă să reziste în faţa viiturii. Acest lucru ar fi periculos şi pentru Dunăre, apa acidă putând ucide în totalitate fauna şi vegetaţia.
Efectele vor fi limitate în România
„Nu ştiu de această posibilitate, a unei poluări mult mai severe a Dunării. Dacă există totuşi acest risc, sunt convins că ungurii vor lua toate măsurile de siguranţă, aşa cum au anunţat de altfel, că vor ridica diguri şi vor muta populaţia din zonele afectate.Ţinând cont că, până la Baziaş Dunărea curge pe o distanţă de 720 de kilometri, nu pot fi decât efecte limitate. Diluţia e foarte mare şi nu vor exista probleme", a declarat Dorin Gavril, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa.