„Uraaa! De azi suntem români!”
Cinci sute de persoane au primit ieri cetăţenia română. Vin de pe toate continentele, călătoresc zeci de ore, şi nu o dată. În plus, trebuie să locuiască de cel puţin opt ani în România ca să poată depune cerere. Când primesc petecul de hârtie oficial, plâng cu sughiţuri.
La Bucureşti, trebuie să mai treacă prin câteva încercări: să îşi audă numele strigat, să urce sute de scări până la sala de festivităţi, apoi să verifice dacă numele este scris corect pe certificatul de cetăţenie.
Obrog Maria, de 21 de ani este însărcinată în patru luni. Copilul ei va fi cetăţean român imediat după naştere pentru că mama ei a depus, azi, jurământul de credinţă faţă de ţara noastră. „Am călătorit 24 de ore, de la Chişinău, până la Bucureşti. Şi nu e prima dată. Dar astăzi sunt fericită. Chiar am plâns când am cântat imnul”, ne-a povestit tânăra femeie.
„Sunt foarte emoţionaţi când cântă imnul. Mulţi plâng, şi tineri şi bătrâni, alţii ţin mâna la inimă. Au venit de pe toate continentele, din Statele Unite, Africa de Sud, până în Japonia. Mulţi au început afaceri aici sau au venit la studii şi nu mai vor să plece. Să vedeţi ce frumos scriu şi vorbesc româneştii candidaţii din lumea arabă!”, ne-a spus Gabriela Neagu, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.
Azi, sala de festivităţi a fost neîncăpătoare, dar din miile de cereri vor fi şi care nu vor fi aprobate. Fie străinul nu ştie limba română sau imnul, fie nu cunoaşte Constituţia noastră, ori nu are habar de geografia sau istoria ţării. De pildă, anul trecut, 91.000 de români care au pierdut, dintr-un motiv sau altul, cetăţenia, doar 5.000 au depus jurământul de credinţă.